недеља, 2. јун 2019.

PRVENAC ILIJAŠEVIĆA


U Somboru je danas završena 19. "Enigmatska kolonija", na kojoj je učestvovalo petnaestak ljubitelja enigmatike, kvizova i igara. Nakon zanimljivih takmičenja i prijatnog druženja, svi se vraćaju kući puni lepih utisaka i hvale za domaćine iz ED „Dr Đorđe Natošević“. Neki redovni gosti koji su ovaj put izostali izrazili su veliko žaljenje što zbog obaveza nisu mogli da prisustvuju ovoj tradicionalnoj manifestaciji. 

Najuspešniji takmičar ove godine bio je Zoran Ilijašević iz Novog Sada, koji je pobedio na turniru u kvizovci. U neizvesnom finalnom meču Ilijašević je savladao Milana Simića, a budući da je i u ostalim disciplinama imao solidne rezultate, to je bilo dovoljno za prvo mesto u sveukupnom plasmanu. 

U rešavanju anagrama istakao se Milutin Tepšić, rešivši 15 od 19 zadataka koje je pripremio Zoran Radisavljević. Najbolji naslovni anagram sastavio je Mirko Rančić, dok je na kvizu „Brojke i slova“ prvo mesto zauzela Blaženka Kljajić, pobedivši u odlučujućem meču Željka Dimovića. 

Ove godine, u saradnji sa Srpskom kviz asocijacijom, prvi put u Somboru priređen je kviz za svetsko prvenstvo, što se pokazalo kao pun pogodak. Osim iskusnih takmičara, pomenuti kviz zainteresovao je i neke mlade ljude, za koje verujemo da će i narednih godina rado doći na Enigmokoloniju. Test sa 240 pitanja iz osam oblasti najbolje je uradio višestruki enigmatski i kviz šampion, Zoran Radisavljević, koji je na preostalim takmičenjima bio sudija i sastavljač zadataka. 

ED „Dr Đorđe Natošević“ najboljim takmičarima dodelilo je lepe knjige, a Zoranu Ilijaševiću i umetničku sliku, što takođe spada u deo tradicije, jer enigmatika nije samo hobi za časove dokolice, nego i visokointelektualna delatnost koja stoji na zlatnom preseku književne reči, matematike i likovne umetnosti.

Ovogodišnja manifestacija imala je poseban značaj zbog obeležavanja 30 godina od prve “Enigmatske kolonije”, koja je održana na obalama Dunava u Baračkoj sada već davne 1989. godine  Održavanje ovog nezaboravnog druženja pomogao je grad Sombor.

Нема коментара: