петак, 31. мај 2019.

DUPLA POBEDA RADISAVLJEVIĆA


Na konkurs koji je posvećen 19. "Enigmatskoj koloniji" u Somboru pristiglo je 20 radova, a tročlanom žiriju (Mira Rančić, Mirko Rančić i Željko Dimović) se najviše svideo anagram koji je sastavio Zoran Radisavljević. Drugo mesto zauzeo je Tomislav Popović, dok je treće mesto zauzeo Krešimir Majetić. 

ED “Dr Đorđe Natošević” zahvaljuje se svima koji su učestvovali na ovom konkursu. Može se reći da je bilo mnogo odličnih anagrama i da je zadata tema uspešno obrađena. 

1. Zoran Radisavljević: RADUJETE SE NOVOM, A I BITNOM SASTANKU KOLEGA 
2. Tomislav Popović: NOVI SAMIT KLUBA UNESE MAJSTORE ODGONETAKA 
3. Krešimir Majetić: TU JE VESEO ANAGRAMIST SLOBODAN KAO UMETNIK

12 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Raspis konkursa:

Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" povodom ovogodišnje "Enigmatske kolonije" devetnaeste po redu, raspisuje anagramni konkurs na zadanu temu. Sastavite čist anagram od sledećih slova:
DEVETNAESTA ENIGMATSKA KOLONIJA U SOMBORU

Krajni rok za slanje anagrama je 31. maj.

Ako je rok bio 31. maj, to znači da bi se radovi SLALI i PRIMALI 31. maja do 24,00 sati. I sad gle čuda! 31. maja u 20,00 sati, dakle dok još rok za učešće nije istekao (čitava 4 sata pre isteka) proglašavaju se pobednici!!! I još k tome faul u pobedničkom anagramu - manjak slova "E" u anagramu.

Ovo pišem samo zato što sam i ja sastavljao anagram i želeo sam ga poslati pre ponoći, ali avaj, časovnik i kalendar u Somboru očito nisu sa ove planete. Avioni su obično brži od zvuka, ali ova objava rezultata je brža čak i od vremena. Vanzemaljski!


Žeca је рекао...

Gospodine Petkovski svi anagrami su provereni i ispravni, pa tako i pobednički. Greška je samo u jednom slovu prilikom kucanja. Treba RADUJETE. Odavno ne učestvujete na našim konkursima, a sada tvrdite da biste poslali neki anagram u pet do 12. Žiri je zaključio prijem radova do 15 h zbog obaveza oko organizacije kolonije.
Srdačan pozdrav

Анониман је рекао...

Ide Mile da proveri!!!!

Slavko Bovan је рекао...

Željko, neko mora da ti kaže, a pošto se niko ne usuđuje, ja ću - Nemoj se brukati više. Dovoljno si se već obrukao.

Pišeš da je žiri zaključio radove do 15h.
Željko, to nije istina. To znaš i ti i još najmanje 200 ljudi. Ostalih "199" iz nekog razloga ćute, ili pišu anonimne provokacije, ali ja ne mogu. Moram da kažem, iako rizikujem da opet budem "najgori od sve djece".
Dakle, već u PODNE (nekoliko minuta prije 12 sati) objavio si ovaj post. Pošto ti je neko (neko oprezniji!) kazao da još ima 12 sati do isteka roka, brzo si objavu sklonio, ali avaaaaaj, poveznica je ostala na blogu Miroslava Cvetkovića i na blogu ESS. To je stajalo sve do 20.00 kada se ovaj post ponovo pojavio ponovo na ovom blogu (opet 4 sata prije isteka roka).
Sve to su mogli da vide SVI.
Zato jeste bruka što si (izgleda) raspisao konkurs sa unaprijed određenim pobjednikom, ali je još veća bruka što si to objavio 12 sati prije isteka roka, a najveća od svih bruka je to što si napisao u odgovoru Nikoli Petkovskom.

Da budem potpuno jasan, svi znamo da je Zoran sposoban da pobijedi na svakom takmičenju anagramista, ali vjerujem da ni njemu nije drago da mu namještate pobjedu i kada treba i kada ne treba.

I na kraju, molim te ko Boga nemoj kojim slučajem da kažeš da nije istina ovo što sam napisao, jer sam (kao da sam znao šta može da se desi) tu objavu u 12 sati snimio.

N. Petkovski је рекао...

Ako smo zemljače već postali formalni, onda Gospodine Žeco nije tačno da ODAVNO ne učestvujem na vašim konkursima, to je samo zadnjih par godina. Reč ODAVNO je tačna samo u jednome - ODAVNO ne dolazim na Kolonije (iako sam redovno svake godine dolazio sa zadovoljstvom) sve odonda kad ste Vi gospodine Žeco zakazali Koloniju na isti datum sa SES u Vranju (zna se kome uinat), a ja sam dotad redovno išao i na Koloniju i na SES, pa Vi ste mi to uskratili, čak ste mi na blogu "toplo preporučili" da odem na SES jer mi je Vranje bliže.

A to što sam hteo da pošaljem anagram oko ponoći je iz dva razloga. Prvi, zakasnio sam da spremim rad povodom tridesetogodišnjice Vašeg i MOG "Natoševića" (jer sam odavno Vaš član), pa sam odlučio da ne zaboravim i da ne zakasnim sa konkursom povodom 19-godišnjice. Drugi razlog, kad sam zadnji put bio prošle godine na Skupštini "Vuka", jedan beogradski kolega mi dao pametan predlog - da radove ne šaljem rano, jer postoji uvek mogućnost da neko iskoristi moju ideju i poboljša je pa sastavi bolji anagram. Zato u zadnje vreme radove na razne konkurse šaljem neposredno pre isteka roka za slanje. Čitam sada da je objava rezultata ovog konkursa ugledala svetlo sunca još čak u 12,00 sati 31. maja. Trebalo je da ugleda svetlo mesečine u 24,00 sati. Izgleda da Vi u Somboru kad su skazaljke na broju 12, ne znate je li podne ili ponoć i je li sunce ili mesečina na nebu.

U svakom slučaju, mislim da se dosad NIKAD i NIGDE nije dogodio ovakav sramni postupak - žirirati i objaviti rezultate podosta vremena pre isteka roka za slanje. Ovo je UNIKATAN SLUČAJ, ali sramotan.

Quizmaster је рекао...

Ja bih zamolio da se više ne javljate, jer niste obojica ni prijatelji kluba, a kamoli članovi (koji su dužni da plaćaju članarinu i klubu i saveza). Ovo je bilo obično klupsko takmičenje, ništa specijalno, zato je i ranije završeno (ne sa namerom da se nešto namešta, nego da svi mirno odemo u kafanu). Imali smo danas kviz za svetsko prvenstvo, igra se kvizovka, sastavljaju se naslovni anagrami, a sutra je rešavanje anagrama i kviz Brojke i slova. U međuvremenu ćemo još jednom otići u kafanu i gledati finale Liverpul - Totenhem. Drugim rečima, sve nas u klubu apsolutno ne zanimaju vaše glupe insuinacije kojim nam dosađujete. Slažem se samo sa jednim - meni ta pobeda nije nimalo potrebna, a zauzeo sam prvo mesto isključivo zato što su mi radovi najbolji, kao i mnogo puta do sada na daleko značajnijim konkursima.

Анониман је рекао...

Ha, ha, ha.....

Samo je prvorođeni veći od tebe! Ili možda...

N. Petkovski је рекао...

Zorane, dižeš nepotrebno buku. Citiram te: "jer niste obojica ni prijatelji kluba, a kamoli članovi (koji su dužni da plaćaju članarinu i klubu i saveza)". I "...ne zanimaju nas vaše glupe insuinacije". Ove tvoje reči koje su osim jednoj drugoj osobi, upućene i meni, sa indignacijom ODBIJAM, jer JA JESAM ČLAN PRIJATELJ kluba "Natošević" i uopšte ne iznosim GLUPE INSINUACIJE. Uopšte nisam komentarisao plasman učesnika (zaslužen ili nezaslužen), našao sam da prvoplasiranom anagramu manjka jedno slovo "E", ne znajući da se radi o omaški pri kucanju teksta, niti uopšte pominjao nečija imena u bilo kakvoj konstelaciji. Samo sam kritikovao (i to je moj samostalni stav i mišljenje) dosad neviđeni slučaj da se precizno organizovano i precizno raspisano takmičenje skrati bez najave i onemogući potencijalnim učesnicima učešće u precizno zadatom roku. Više puta smo bili svedoci da se rokvi za slanje radova PRODUŽAVAJU, kako bi se omogućilo većem broju ljudi da pošalje radove. Primera radi - objava na Žecinom blogu o produžetku rokova objavljen 14 maja 2019 " ... rok za slanje radova biće produžen za još nedelju dana, do 22. maja. Na taj način, pojedini anagramisti koji su napravili greške moći će da pošalju ispravne radove, a naravno, očekujemo da se jave još neki takmičari". To što je sada urađeno je kao da na fudbalskoj utakmici sudija svira kraj u 75 minutu pri vođstvu jednog tima od 1:0 i onemogući drugoj ekipi da do propisanom isteku vremena pokuša da izjednači rezultat , pa čak eventualno i da pobedi. Suprotno tome, utakmica se produžava onoliko minuta koliko je zakinuto vremena raznim prekidima u igri.

Dakle, nikako se ne radi o MOM nekakvom (ne)prijateljstvu klubu "Natošević", još manje da iznosim glupe insinuacije. To je SAMO TVOJE shvatanje, naravno sasvim pogrešno i to bi trebalo da te zabrine, jer si se mnogo zaleteo. Uopšte nije bitan karakter takmičenja i koliko kome znači ili ne znači pobeda u takvom takmičenju, ali organizator Kolonije i organizator anagramnog takmičenja je JEDNA ISTA OSOBA i ona svakako zna da bi se datumi preklopili (31. maj), pa mogao je vrlo jednostavno postaviti rok 30. maj. Ovako navukao je na svoja leđa tešku bruku. Voleo vih da znam Zorane, da si ti svoj anagram (koji je eto ispao pobenički) poželeo da pošalješ recimo u 23.30 sati, šta bi komentarisao kad bi ti anagram bio odbijen? A navoditi razlog tog skraćenja roka za slanje, željom da se ide u kafanu, je bezmalo nonsens i vic godine! Organizator je napravio neoprostivu grešku i svaki pokušaj da se taj postupak opravda je kukavičluk.

Анониман је рекао...

Makedonac ne lupetaj više.
Idi na drugi blog pa tupi.

Slavko Bovan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Pažljivi čitalac mog komentara zapaziće da se nisam obratio pobjedniku, već organizatoru JAVNOG konkursa (osim ako pobjednik nije ujedno i organizator). Dakle, na javni konkurs mogu da se jave članovi, prijatelji ali i neprijatelji, što je nedavno demonstrirano na jednom drugom mjestu. Niko nikome nije branio da konkurs raspiše samo za članove, ili da rok odredi do 30.05. do npr. 19.32.
Rok je bio tad i tad, a objava rezultata 12 sati prije roka. Srž mog komentara nije bilo ništa drugo nego ukazivanje na neistinitu tvrdnju da je primanje radova zaključeno u 15 sati, a objava je bila dostupna na internetu u podne. Ako neko (pa makar i ovi mudri anonimci koji u nedostatku argumenata diskredituju komentatore) smatra da je sve u redu, neka tako i bude.

Kad se već javljam, uprkos molbi/zabrani da kažem da smatram da su tri navedena anagrama dobro obradili temu.

N. Petkovski је рекао...

Citiram preplašenog anonimca: "Makedonac ne lupetaj više.
Idi na drugi blog pa tupi".

Otkad se iznošenje ISTINE smatra LUPETANJEM? Nije li konkurs objavljen sa krajnjim rokom za slanje radova 31. maj? JESTE! Da li je ispoštovan? NIJE! Da li je žiri doneo odluku sledećeg dana nakon krajnjeg roka (1. juna)? NIJE! Da li je odluka žirija objavljena na blogu 31 maja u 20,00 sati? JESTE! Da li je ovo po propisima? NIJE! Da li je objavljeno da je takmičenje zaključeno 31. maja u 15,00 sati? JESTE! A da li je tačno da su rezultati žiriranja objavljeni na blogu 31. maja još u 12.00 sati? Pa onda brzo, brzo obrisani? NE ZNAM, NISAM VIDEO. ALI IMA KO JE VIDEO i tvrdi to! Ja sam video samo ono u 20,00 sati i za to sam pisao i kritikovao. DAKLE - REZULTATI ŽIRIRANJA OBJAVLJENI U 12,00 SATI, A TAKMIČENJE ZAKLJUČENO U 15,00 SATI. Čemu su služila ta 3 sata od 12 do 15 sati? E, pa, dragi moj preplašeni i prestravljeni kukavni anonimče, DELIJO HRABRA - da li je sve ovo gore LUPETANJE? I da li nije LUPETANJE to TVOJE da odem na drugi blog i da tupim? Pa, na koji je to drugi blog objavljena ova sramota? Ja pišem i kritikujem ono što je napisano NA OVOM BLOGU, NA OVOM BLOGU! A što ti meni nisi uputio te kukavičke reči na drugom blogu?

Žao mi je što nisam pročitao onaj obrisani komentar, jer je sigurno bio upućen meni. A to što je obrisam VEROVATNO znači da nije bio pristojan i u duhu čovečije opšte kulture, pa je zato zaslužio da ode u smeće.