уторак, 15. јануар 2019.

OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U SASTAVLJANJU ZAGONETAKA


Poštovani ljubitelji enigmatike, 

Enigmatski savez Srbije u narednim mesecima organizuje 1. Otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka. Kroz četiri kola imaćete priliku da se nadmećete u sastavljanju skandinavke, anagrama, rebusa i ukrštenice sa asocijacijom, a takmičar koji osvoji najviše bodova biće šampion Srbije za 2019. godinu. Pobednik konkursa biće proglašen na ovogodišnjim Susretima enigmata Srbije u Vrnjačkoj Banji, a osim njega lepe nagrade dobiće i tri najuspešnija takmičara u svakoj disciplini.   

U prvom kolu, koje se održava pod nazivom "Memorijal Mihaila Reljića" (u znak sećanja na vrsnog sastavljača ukrštenica iz Bajine Bašte) vaš zadatak je da sastavite skandinavku na dimenzije 14x18 (zajedno sa opisnim poljima), kakve su u dnevnom listu “Blic”. Izrez za sliku treba da bude veličine 6X7 u bilo kom uglu, a reči ne mogu da ulaze u rubna polja skandinavke. Ličnost iz skandinavke mora da bude iz Srbije i da ima tačno 13 slova (koja će biti upisana isključivo vodoravno), a drugih tematskih pojmova ne sme da bude. U obzir dolaze sve naše poznate ličnosti (glumci, sportisti, muzičari, književnici, umetnici, itd) osim pevača folk muzike, učesnika rijaliti programai ličnosti koje su pokojne.

Svaki takmičar može da pošalje najviše četiri rada za šampionat. Radove treba pripremiti kao što je uobičajeno, sa izvorima za manje poznate pojmove. Tako pripremljene skandinavke pošaljite na mejl enigmatskisavezsrbije@gmail.com ili na adresu Enigmatski savez Srbije, Beogradska 12, 25000 Sombor, najkasnije do 15. marta 2019. Nakon što žiri pregleda prispele skandinavke, 12 najboljih sastavljača dobiće bodove (25, 20, 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1) i taj sistem će važiti za svako kolo. 

Svim učesnicima takmičenja Enigmatski savez Srbije želi dobru zabavu i uspešne rezultate!

6 коментара:

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Лепо замишлљено. За сваку похвалу! Једино остаје нејасно,
да ли искључени чланови ЕСС-а имају право учешћа!
Учесницима Отвореног првенства Србије... желим пуно успеха.

Анониман је рекао...

Piše da je otvoreno.

ENIGMOTEKA је рекао...

Živadine svi imaju pravo učešća !

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Не волим када ми анонимни одговарају (нисам њих питао).
Зна се ко треба да да одговор свим потенцијалним учесницима
ако им нешто није у реду!

ENIGMOTEKA је рекао...

Samo još jedna napomena, u obzir ne dolaze ličnosti koje su pokojne.

Žeca је рекао...

Stigle prve skandinavke!