уторак, 25. септембар 2012.

Dejanov kutak (52)

Za danas dva vrlo slična rebusa.
Zapravo, rešenja im se razlikuju za samo jedno slovo.



















Stiglo je i lepo reagovanje Nikole M. Milićevića na ove rebuse. 
To je dokaz da se ova rubrika prati i neretko sjajna ostvarenja se osmisle baš u takvim situacijama.

13 коментара:

Milan S. је рекао...

DRUKA ME/TE UVE?

Interesantno - uzgred, zar ne bi u "etimološkoj" varijanti i rešenje moralo da bude etimološko? Naravno, možda nisam tačno rešio, u tom slučaju ignoriši ovo pitanje :)

Što se kama tiče, primećujem da u rečnicima oko tog pojma postoje prilične nesuglasice. Jednima je kama sinonim za najobičniji bodež (sa oštricom na obe strane), a drugima poljoprivredno oruđe nalik srpu, dakle, ovo što si ti nacrtao. Zanimljivo, nisam dosad znao za ovu razliku.

Dejan Minić је рекао...

Interesantno je da to nisu tražena rešenja:) Ovaj sud ima drugi naziv.

Milane, ukucaj kama weapon, pa ćeš videti šta je još može da bude.

JJ је рекао...

Nije vedro već ČABAR!

Milan S. је рекао...

Da, da, znam za to oružje, samo sam mislio da se radi o identičnom predmetu koji se koristi i kao poljoprivredno oruđe (iako je jedna reč došla iz turskog, druga iz japanskog, moguće da imaju zajedničko poreklo!), zato ga i nisam posebno navodio.

Pa da, ovako je mnogo bolje rešenje...

Radovan је рекао...

Da li su rešenja možda:

1. u čabru kate - bruka te uča

2- u čabru kame - bruka me uča

Dejan Minić је рекао...

Jesu, to su rešenja.

Анониман је рекао...

Niko da kaže da uča zapravo bruka samog sebe (u čabru kase)!
Nikola M. Milićević

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Nikola!

Pa, da bi se nešto uočilo, treba dobro da se pogleda, što mi to nismo uradili.

Možda bi Žeca mogao i tu varijantu da nakači. Idem da je grafički obradim.

Dejan Minić је рекао...

Poslao rebus, pa se nadam da će Žeca da ga stavi ispod ova dva.

Lepo je kad se više ljudi uključi u nešto...kad prate, komentarišu, reaguju, vrlo često se baš tada osmisle dobre ideje.

Quizmaster је рекао...

Ovo sam odmah video, ali nisam našao za shodno da prijavljujem. Za takvu malu promenu se ne pripisuje autorstvo drugom enigmati, autor rebusa, uz tu sitnu korekciju, ostaje Dejan Minić.

Milan S. је рекао...

Ne razumem zašto tu nije zajedničko autorstvo? Ipak, druga reč je u pitanju, a rešenje je, bar za moj ukus, popravljeno. Meni se, kao početniku, čini da je zajedničko autorstvo ovde idealno rešenje.

Quizmaster је рекао...

U sličnim situacijama, bilo da su u pitanju enigmatski radovi, šahovski problemi ili nešto treće, gleda se koliko su velike promene ili poboljšanja u odnosu na original. Recimo, kad sam bio domaćin Enigmatske radionice neke od poslatih radova sam neznatno promenio, pa sam tu ostavljao potpis autora, a tamo gde su intervencije bile krupnije i poboljšanje značajno tu bih stavljao da je delo zajedničko (jer, ideju je započeo kolega, a ja sam je doradio). Ovde smatram da ta promena nije velika niti je povoljšanje dovoljno značajno da bi se rad mogao smatrati samostalnim. U svakom slučaju, siguran sam da nekom talentovanom momku kao Nikola nije potrebno da se kiti tuđem perjem i da će i sam napraviti mnoge odlične radove, a u ovoj situaciji može da bude zadovoljan što je pomogao kolegi. Čak ni ako bi Dejan prepustio velikodušno svoje autorstvo to ne bi promenilo suštinski da je on taj koji je bio glavni kreator rebusa.

Milan S. је рекао...

Hvala!