недеља, 4. јул 2010.

ТРОДИМЕНЗИОНАЛНОСТ

Посебан део на недавно завршеној Колонији посвећен је тродимензионалности. Наиме, први пут на једном енигматском скупу код нас представљена је тродимензионална укрштеница. У досадашњем раду из ове области највеће резултате је дао професор Драган Ристић из Сурдулице, који је према досадашњим сазнањима прву тродимензионалну укршетеницу у Србији објавио 1996. године. Он је поздравио све учеснике 12. Енигматске колоније и том приликом рекао пар речи о овој врсти загонетке. По доласку у Дом ученика колега Ристић је први на таблу намењену радовима учесника Колоније прикачио пригодну укрштеницу. Позвао је све учеснике који су радили у овој области и објављивали радове на ову тему тродимензионалности, без обзира о којој се врсти загонетке ради, затим они који прате ову област и који имају било каква сазнања о досадашњим остварењима на плану тродимензионалности загонетака, као и они који својим прилозима на било који начин могу да допринесу да се ова област што боље обради и расветли, да се што пре јаве и дају свој допринос у реализацији ове енигматске приче о овом специфичном начину енигматског изражавања.

Професор математике, директор основне школе, потпредседник општине Сурдулица, трасирао и развијао тродимензионалност у Србији, аутор и уредник два листа.

У Сурдулици је завршио Основну школу "Јован Јовановић Змај" и Електротехничку школу
"Моша Пијаде". Студирао је на Природно – математичком факултету у Новом Саду, где је дипломирао 1976. године, добивши звање дипломираног математичара – професора математике.
Као професор математике радио је у Пољопривредно – шумарској школи "Јосиф Панчић" и Техничкој школи "Никола Тесла" у Сурдулици. Био је веома друштвено активан и радно
ангажован. Између осталог, био је секретар СИЗ – а основног образовања у Сурдулици, председник Туристичког савеза и директор друштвеног предузећа "Vlasina – Tours", као и у једном мандату потпредседник Општине Сурдулица. Обављао је и функцију директора Основне школе "Вук Караџић" (од оснивања), једне од највећих основних школа на југу Србије. Овде је директоровао пуних 15 година и са овог места је и отишао у пензију.
Учесник је у писању и директно је омогућио и помогао издавање књига "100 година школе у Сувојници" и "60 година школе у Биновцу и Калабовцу". У завршној фази је и његова књигапод називом "Власински вук". Између осталог он је и ловац, риболовац, радио – аматер, еколог, горан, туристички радник и хуманитарни радник (био је и секретар Црвеног крста Општине Сурдулица). За свој разноврстан рад и показане резултате више пута је одликован и награђиван.
Нарочито се истицао у раду са школском децом и омладином. Ожењен је и са супругом Славицом има сина Александра.
Енигматиком је почео да се бави 1970. године и прве радове је објављивао у локалном листу "Сурдуличке новине". Радове је публиковао у разним енигматским и неенигматским листовима и часописима. Нарочито интересовање је имао за школске листове: "Срећни дани", "Осмех", "Вуковац" . . . У овим издањима локалног или регионалног карактера, објављивао је своје радове или уређивао стране примерене узрасту. Истакао се и у уређивању енигматског подлиска у "Школским бисерима", листу за ученике основних школа у Црној Гори.
Посебан допринос дао је сурдулучком крају на плану математичке и енигматске едукације ученика.
На енигматском плану веома је разноврстан и подједнако добро ради различите врсте енигматског изражавања. Године 1980. почео је да развија нови облик укрштених речи – тродимензионалне укрштенице, када му није било познато да ли се неко до тада бавио тиме и да ли је код нас било аутора на плану енигматског изражавања и три димензије. Прве тродимензионалне укрштенице објављује у броју 1 енигматског листа "Разбибрига"1996. године. Издавач је био ДГИП «Нова Југославија» из Врања, а Драган Ристић је аутор овог листа, као и главни и одговорни уредник. Године 1998. он прави и објављује специјализовани часопис "Тродимензионалке", у коме је такође аутор и главни и одговорни уредник. Овога пута издавач је била Основна школа "Вук Караџић" из Сурдулице. За оба наведена листа критике су биле веома повољне. У међувремену је усавршио начин састављања и приказивања тродимензионалних укрштеница у разним облицима и величинама. Радио је и на другим енигматским врстама прилагођавајући их новом правцу тродимензионалности, који је сам трасирао и развијао, користећи малобројна искуства других енигматских стваралаца, који су се до сада више симболично и спорадично бавили овом облашћу.
Члан је београдског Енигматског клуба "Нова загонетка".

26 коментара:

Evidentičar је рекао...

Počeli smo fazu žiriranja u kojoj svaki od učesnika treba da os svojih anagrama odabere najviše 20 (poželjno je i manje) anagrama.
Na "listi strelaca" poredak je ovakav (ako se nisam zabrojao)
1. Nikola Petkovski 422
2. Luka pavučić 368
3. Zdenko Capan 360
4. Slavko Bovan 234
5. Mirko Rančić 162
6. Mesud Malkoč 157
7. Ljubica Bilalović 99
8. Željko Dimović 61
9. Dinko Prašelj 58
10. Anica Milošev 55
11. Gloko Zoroski 25
12. Jovan Novaković 25

Svi oni treba da pogledaju u poštanski bokst jer ih tamo ćeka poruka sa anagramima za odabir.

Slavko је рекао...

Pozdravljam nastavak izvještavanja sa kolonije.
Veoma lijep tekst o kolegi Ristiću.
U ovom periodu dok žiriramo očekujem od Željka još ovakvih izvještaja i fotografija jer je na koloniji bilo dosta materijala.
Dodaj još fotografija!

Jovan Nedić је рекао...

Članak s ovog bloga o 12. enigmatskoj koloniji, malo adaptiran i uz druge fotografije, objavljen je i na web-stranici Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira: http://www.oaza-bm.hr//index.php?option=com_content&task=view&id=692

Slavko је рекао...

BRAVO JOVANE!!!!!!!
Dobar izvještaj sa čak 86 fotografija. Svaka čast!

Žeca је рекао...

Pogotovo je interesantna fotografija broj 59. Obratite pažnju, samo nemojte pogrešno protumačiti!

Slavko је рекао...

Ili je to ona br 60 gdje se ižljubismo (sa ž).
Budno oko kamere bilježi sve!

Анониман је рекао...

Bravo za Jovana, ovo je za antologiju!!!

N. Petkovski

eroS је рекао...

Čestitke Žeci za iscrpan tekst o našem novom kolegi Draganu Ristiću. Isto tako pohvale za Jovana Nedića za izvrsnu foto-reportažu sa Kolonije!
eroS

Анониман је рекао...

POŠTOVANI žELJKO,
Sa posebnim zadoviljstvom ističem da smo moj sin i ja poneli izvanredne utiske sa održane Kolonije. Bilo nam je lepo, organizacija izvrsna,zadaci primereni, sudjenje korektno a treće poluvreme uz tamburaše nezaboravno.Čast mi je da sam sreo ili upoznao legende naše enigmatike, te ih ovom prilikom pozdravljam i želim da nastave sa još više entuzijazma i ostvare i ostave u zalog budućim generacijama dosta kvalitetnih enigmatskih ostvarenja.Pored domaćina i predstavnika ESS Srbije, ovom prilikom želim posebno da pozdravim Jovana Nedića, koji je zajedno studirao samnom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na grupi matematika,čoveka koji je ušao u legendu enigmatike na bivšim jugoslovenskim prostorima, a možda i šire.
Željko, posebno se zahvaljujem tebi kao predsedniku na uspešnoj organizaciji ove manifestacije, kao i na izvanredno napisan članak o Trodimenzionalnosti,jer si ti osetio da će jedna grana enigmatike ići u pravcu 3D i da je Sombor upravo taj grad u kome je prvi put zvanično prezentirana jedna takva ukrštenica na javnim skupovima uopšte. Hvala ti na tome.Pozivam sve kolege da se malo pozabave i ovom vrstom enigmatskog izražavanja.Takođe se zahvaljujem predstavnicima ESS Srbije na svesrdnoj podršci i nesebičoj pomoći, naročito Lazareviću,Živaniću,Banoviću,Tošiću,Šariću,Vukoviću,Otaševiću, Stevanoviću,Mićunoviću,Bovanu....
Hvala svima i veliki pozdrav iz Surdulice.
Dragan Ristić,prof. matematike
Aleksandar Ristić,dipl ing

Инес је рекао...

Хвала за фотографије! :)

Неки су, канда, и не слутећи дали свој допринос тродимензионалности, као теми колоније.

Zdenko је рекао...

DELI NAM TON ZORNOSTI!
"Trodimenzionalnost"

Zdenko је рекао...

INTIMNO DELA ZORNOST!
"Trodimenzionalnost"

Zdenko је рекао...

Citat:
Неки су, канда, и не слутећи дали свој допринос тродимензионалности, као теми колоније.

TREZNI ODANI STOLNOM!
"Trodimenzionalnost"

Анониман је рекао...

.

Evidentičar је рекао...

Još četvorica kolega nisu poslali izbor svojih anagrama. Čekam!

Evidentičar је рекао...

Još samo jedan kolega da uradi svoj posao i sledeće sedmice možemo da krenemo u drugu fazu.

Jovan Nedić је рекао...

U zagrebačkim "Novostima" broj 551 (od 9. VII. 2010, str. 22/23) objavljen je članak o 12. enigmatskoj koloniji. Do članka se može doći tako da se s internetske adrese http://www.snv.hr/tjednik-novosti/551/ "skine" cijeli broj u pdf-formatu.

Анониман је рекао...

Kakvo je ovo mrtvilo na blogu? Gde ste bre ljudi?

N. Petkovski

Zdenko је рекао...

VRLO BAJKOVIT EKOLOGOV NAUM!
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"

Zdenko је рекао...

VRLO LUKAV NEMI BOJKOT OVOGA!
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"

Анониман је рекао...

He-he Zdenko, ti zaista od svega napraviš anagram. U ove julske vrućine kad su španski "matadori" osvojili svet, tvoje anagrame komenatrišem ovako:
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"
JUL, OLE OVOG VKV KOMBINATORA
(e sad ti pogodi na koga se odnosi ono "ovog") :) :)

N. Petkovski

Zdenko је рекао...

NIKOLA OLOVKOM TVOGA VRBUJE!
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"

Nikola, koliko si mladih u svom dugom enigmatskom stažu "zarazio" enigmatikom?

Zdenko је рекао...

JUNAK TOG OLOVKOM VREBA, LOVI!
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"

E, sad ti pogodi na koga se odnosi ono "junak"! :) :)

Zdenko је рекао...

U, VRLO JAK ENIGMATOV KOV, OBOL!
"Kakvo je ovo mrtvilo na blogu?"

Анониман је рекао...

Ha-ha-ha! Dakle imamo VKV JUNAK!!!

N. Petkovski

Анониман је рекао...

asd