среда, 30. јун 2010.

ЕРОВИЗИЈА

Kao što sam i obećao, evo mog viđenja (da ne kažem vizije) ovogodišnje Enigmatske kolonije.
Pošto ja Koloniju shvatam kao svojevrsnu "antistres terapiju" i punjač pozitivne energije, ovo druženje nikad, kad je to moguće, ne propuštam iako je veoma komplikovano iz Kikinde doći do Sombora.
Preskačem putne peripetije i počinjem od trenutka okupljanja u Domu učenika.
Odmah sam sa vrata shvatio da će biti kao i ranije - veselo, prijatno, konstruktivno, živo, raznovrsno, radno, pa opet veselo, prijatno i tako u krug. Vidim neke drage ljude, iskreno se obradujemo - ja njima, a oni meni. Rijetko se viđamo pa je svaki susret svečanost.
Formalni dio brzo završavamo. Željko pozdravlja sve prisutne, visoka delegacija ESS (dva podpredsednika) pozdravlja domaćine, ja (jer sma "samozvani" piar) pozdravljam takmičare u "Naslovnim anagramima" i hvalim se brojem od 6 hiljada i kusur anagrama.
Koristim pauzu da iskritikujem Sofiju što nije povela muža da ga inficiramo enigmatikom. Prihvatam obrazloženje da muž ima odbrambenopoplavne obaveze. Hvalim kolegu Ristića jer je došao sa sinom, a Anica obrazlaže da njen sin, učesnik prošle kolonije, ima obaveze.
Odmah počinjemo i sa radnim dijelom Kolonije. Na tablu se kače naše zagonetke. Milin je fenomenalno ispremetao naziv Mirkovog "Restorančića" u SREĆAN TOČIR, a sve je to i nacrtao kao tablu, odnosno firmu ugostiteljskog objekta. Ja kačim autobuski anagram. Od "Dvanaesta enigmatska kolonija u Somboru" negdje između Sente i Subotice dobio sam: KOMBINUJU SE ANAGRAMI OD TEKSTA NASLOVA.
Prvo takmičenje je lagano rješavanje zagonetaka koje je pripremio Žeca. Najbolji je bio Jovan Nedić. Ja sam bio pri dnu tabele jer nisam odgonetnuo jedan anagram: I TI SI PANDRKNO. Možda bih ga i odgonetnuo, da sam mogao da odolim pa da ne napišem kao odgonetku: DINARSKI PITON. Sudije me pitaju otkud to da na Dinari ima pitona. Nema, velim ja, i posljednji je "pandrkno". Ukratko rečeno, cijela kolonija je bila u tom tonu - šale na sve strane.
Takmičenja su samo usputna dešavanja da pridodaju još dobre atmosfere, jer se niko ne oprerećuje pobjedom.
Opet malo pričamo o enigmatskim (a bogami i o neenigmatskim) temama i krenemo s turnirom u super-kvizovci. Žrijeb odlučuje da se u prvom kolu sastanem sa predsjednikom, a u drugom sa sekretarom "Natoševića", vrsnim igračima. Prvo sa Željkom žestoka borba i moja pobjeda "na mišiće", jedva, a onda sa Mirkom odlična partija puna obrta i dobrih riječi i mojoj sreći nema kraja. Dok ja "slavim pobjedu" Tepšić se brusi i hoće da se osveti za nekakav sudijski propust na nekom prošlom turniru jer mu sudije u partiji sa mnom nisu priznale "zujarsko". Džaba je zujao! Koliko je turnir bio prijateljski govori podatak da sudija (Jovan) skoro da nije imao posla. Ili još bolja ilustracija - u mojim partijama samo dvije-tri riječi koje su išle na sud, što je podatak za Riplija.

Veče je bilo pun pogodak.
Gradska kafana, dobra klopa, dobro piće a dobra i muzika. Doduše, nije bilo go-go plesačica, barem nije bilo do 1.45, ali zato momci koji su sebe nazvali "Đuvegije" odlično sviraju. Naši stolovi spojeni, a prostoriju dijelimo sa isto tako veselim društvom koje nešto slavi. Nisam ih pitao šta slave, ali mi liče na proslavljače deset godina mature, 6- 7 momaka i 6-7 djevojaka. Složno pjevamo. Počinjemo sa "Bitola, moj roden kraj" za Nikolu koji je najjužnije, pa onda krećemo uzvodno i sjeverno, pa malo zapadno preko Drine, pa do mora, pa u Pljevlja, pa u Višegrad i sve u krug. Provjerili smo šta ima na Bikavcu brdu, grada Višegrada; da li se Fata šeće sama po Mostaru i da li je ušla u magazu sama, žalosna joj majka; šta to Zlatibor pita Taru; piju li žene u Somboru vina; ima li žutih dunja u Carigradu; i td
Fenomenalnooooooo. U Sarajevu bi kazali: DERNEK! U Somboru smo to zvali uživancija. (O nekim detaljima čitajte dole u rubrici "Nije za štampu").
Razilazimo se oko 2 h. Ni kiša koja stalno pada ne može nam ništa. Moj cimer Jovan i ja nastavljamo sa enigmatskim pričama pa je na kraju ispalo da sam za 36 sati Kolonije spavao 4 sata, 3 sata se takmičio a ostalo vrijeme konstruktivno iskoristio u priči, šali, pjesmi, druženju...

U nedelju rano ustajanje, šetnja, nabavka novina, kafenisanje...Nastavljamo tamo gdje smo stali. Tabla sa radovima se puni, pojedine čaše se prazne (ali nije to tema)...priči nikad kraja - o trodimenzionalnim ukrštenicama, rebusima, anagramima, enigmatici u Srbiji, enigmatici u Hrvatskoj, enigmatskim takmičenjima, kolegama koji su nam se javili i pozdravili skup ...
Održavamo i jedno brzopotezno sastavljačko takmičenje. Ukrštenicu sklapam solidno, a uvrštavam i tematski pojam "Kolonija", a nisam podbacio ni kod ostala dva zadatka. Dogovor je da sudi Milutin jer je imao obavezu da donese nove zalihe rakije dunjevače. On trezveno žirira i pokaže se da isti broj bodova imamo Željko i ja, a da je blizu i Jovan. Do pobjednika smo došli konsenzusom - ja sam predložio da se proglasi Žecin komplet za najbolji (i jeste najbolji!), a da ja budem drugi. Ostali su se složili.
Svi smo prošetali do klupskih prostorija i "Restorančića", srknuli smo kafu razgovorušu, Hercegovci su se slikali kod spomenika Jovanu Dučiću, a ostali koji nisu imali sreću da se rode u Hercegovini provocirali su sa strane. Nas trojica (Živanić, Dučić i ja) sve smo to stojički podnijeli i nismo se pomakli dok nam nisu javili da su fotografije uspjele.
Dodjela priznanja počinje.
Iznosim konstruktivan prijedlog da se sledeća kolonija održi ODMAH ili najkasnije u roku sedam dana. Prijedlog je pozdravljen aplauzom, ali iz objektivnih razloga nije usvojen. Ipak, razmotriće se neki skori datum za 13. koloniju.
Moji drugari iz kluba dodjeljuju mi specijalno priznanje za "afirmaciju kluba na svim poljima, od dobrog rezultata u kvizovima do nagrade Kikinde koja mi je uručena prije izvjesnog vremena". Poklon je simboličan - majica sa natpisom "GRAD SOMBOR" (dobar "ritern" na ono naše "I KIKINDA JE GRAD".
O plasmanima na takmičenjima čitali ste u Žecinom izvještaju i ja bih to preskočio.
Razilazak. Svi svojim putem, ali sa obećanjem DO SLEDEĆE KOLONIJE.

A sada rubrika "Nije za štampu"

KUDA FATA NOĆU ŠETA?
Kada je supruga poznatog enigmate S.B. poslala sms poruku u 1.09 sati sa pozdravom za učesnike Kolonije, a sve u cilju provjeravanja šta u sitne sate radi njen ljubljeni, on je, zamislite drskosti, pozvao suprugu telefonom i pustio je da sluša tamburaše koji su u tom trenutku pjevali "Aj, prošetala Suljagina Fata...aj prošetala do Mostara grada". I to muž nije bilo dovoljno već se i on razaderao u slušalicu "Uđe Fata u magazu samaaaaa". Prije nego što se prekinula veza, S.B. je čuo samo "Doći ćeš ti ovamo". Da li je to bila prijetnja ili ljubavni poziv, saznaćete ako kupite sledeći broj "Nevena".

PREDSJEDNIČE PAZI ŠTA RADIŠ
Supruga čuvenog somborskog enigmate Ž.D., inače budućeg predsjednika ESS, zatekla je svog dragana u 2.00 malo na stolu, a malo pod stolom. Kada ga je nježno ali odlučno upitala: "Šta to radiš, nesrećo?", pomenuti je pokazao znakove života. Stvar su izgladile prisutne kolege raspitujući se o tome da li u Somboru žene piju vina i u kasnim večernjim satima. Piju!

DUNJEVAČA KAO DOPING
Visoki (stasom) funkcioner Enigmatskog saveza Srbije, M.Ž. poznat kao izraziti trezvenjak i stalni posjetilac trezvenjačkog restorana trezvenjačkog imena "Zlatno burence" otkrio je sve čari dunjevače. Pošto se u domaćinskoj kući čaše ne broje, domaćini nisu bili u stanju da kažu broj popijenih čaša, (ali, začudo, pojavio se višak praznih flaša). Dakle poslije x čaša M.Ž. je otišao da prilegne deset minuta. Kada je prošlo 90 minuta, svi su skočili da ga bude. Zovi telefonom, lupaj na vrata, urlaj, deri se... Ništa. Jedva ga probudiše. A kad ga probudiše, M.Ž. oran i naspavan dopingovan dunjevačom odlučno krenu u enigmatske okršaje.

ZVAO KOLEGU, DOBIO TATU
Enigmata M.T., poznat kao ekspert za teško rješive kvadrate, na konačište je primio kolegu N.P. Sve bi bilo u redu da majka M.T., inače udovica, nije "bacila oko" na dragog gosta. Malo je falilo da kolega, kolegi postane tata. Pošto je po zakonima zabranjena bigamija, od tog posla nije bilo ništa. A taman se "dete" (M.T.) ponadalo da će uz tatu dobiti i pravo na dvojno državljanstvo.

BEĆARUŠA
Slušajući bećarce u izvođenju "Đuvegija", vesela enigmatkinja A.M. preuzela je kontrolu u svoje ruke pa je mlade momke iz benda naučila neke nove i inspirativne stihove bećaraca. Pošto je u blizini bila i crvenbanka S.N. i ona je skupila materijal za neke nove anagrame škakljivog sadržaja. Sada kada su se "Đuvegije" dodatno obrazovale, moraće prije svojih nastupa da izbace titl "+18".

Dragi moji, zasad toliko. Nemoj ko da se nako naljuti zbog ovih šala u "Nije za štampu". U ovim pričicama 2% je istina a ostalo nadogradnja. Ovo pisanje bi je dobro došlo da se i ja malo oraspoložim
Vaš Ero.

22 коментара:

Анониман је рекао...

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha i tako do sutra ha-ha-ha-ha-ha!

N. Petkovski

Slavko је рекао...

Čekamo 15.000 posjetioca

Luka је рекао...

Moram priznati da, čitajući člančić IZVEO RAJI! (RIO ZIJEVA! IZOREVIJA!), pomalo sam ljubomoran što nisam bio dio tog druženja. Ništa zato više sreće grugi put.

Posebno su zanimljive pikanterije
PAZIŠ MU TAJNE!

Na našem kvizovkaškom turniru bilo je više radno, a nije manjkallo ni opuštanja kroz zafrkanciju.

Pozdrav iz Splita.

Slavko је рекао...

Моraćemo ubuduće paziti da uskladimo kalendare takmičenja jer je i u Somboru (u najboljem enigmatskom klubu u ovom dijelu Evrope, neskromno kažem ja) dogovarano neko kolektivno gostovanje po zemljama u okruženju. Već smo svi pripremili pasoše. Samo čekamo zgodnu priliku i zgodan poziv.

Žeca је рекао...

Naš dragi prijatelj Nikola Petkovski je danas u 10,45 časova. postao srećni deda. Dobio je divnu unuku Renatu.
Sve čestitke dedi Nikoli od svih kolega iz "Natoševića".
E sada, Milutin, Mirko i ja možemo načeti ono "Tikveško" u čast njegove unuke.
Živeli!!!

Анониман је рекао...

Eh, što sad nema tamburaša pa da proslavimo onako domaćinski...Nego, Nikola , čestitam i želim ti da se dobro snađeš u ulozi DEDE!

Anica

Анониман је рекао...

Hvala svima na čestitkama, pa da dočekate i vi moju radost. A da znate kako sam svaki trenutak očekivao (ponajviše želeo) da srećna vest stigne još dok smo bili u Somboru, pa da onda i tamo napravimo džumbus. Ala bi tek orkestar koji je svirao te večeri bio u elementu i ja s njim. E, tek to bi bilo za Eroviziju. Svejedno, ja sam postao dedica, a ta mi je uloga itekako draga. Nisam podelio tada sa vama taj radosni trenutak, ali evo delim ga sad kao da smo zajedno, jer smo ipak zajedno na blogu. Živeli svi!!!

Nikola Petkovski

Luka је рекао...

Čestitke djedu i iz Splita:

KAKVI KLETI PONOS!

SKOKNI LOKAT PIVE!

KAPNI VOTKE IL' SOK!

Slavko је рекао...

Srećno deda!!!!!!!!!!!!!!

Анониман је рекао...

Bravo narode!!
Vi me vraćate u život!!
Živio deda Nikola!!
Hvala Slavku na izvještaju pa makar bio i friziran ( ne Slavko nego izvješraj :)!!

Ljubica

Анониман је рекао...

Sad kad sam se malo sabrao nakon odlaska gostiju, natenane sam pročitao na blogu sve što je napisano u vezi Kolonije i nakon nje i primetio sam da je Slavko u najavi o "pikanterijama" napisao: "5. Kako je jedan kolega otišao na poslovni sastanak i kako se sa "poslovnog sastanka" vratio s tragom il' ruža ili ženskih noktiju na licu (ostale djelove tijela nismo provjeravali)". Da, ali o tome nema ništa u Eroviziji! Šta se dogodilo? Dali je cenzura u pitanju ili? Ajde Slavko završi tekst, ovako ti je nekompletan.
Deda Nikola Petkovski

P.S. Zahvaljujem na čestitkama i onim koleginicama i kolegama koji su mi čestitali ugođaj kasnije na blogu.

cryptoman је рекао...

cestitke s malim zakasnjenjem:

Nikoli P. za novu zivotnu ulogu,
Slavku za sjajan izvjestaj nama koji nismo bili
i
Natosevicevcima za dobro organizovan dernek!

Анониман је рекао...

Браво, честитам деда Николи! Нек је унукица жива и здрава! :))
Да ли се и Рената презива Петковски, да направимо неки пригодан анаграм-честитку?

Недавно ми се четврти пут породила сестра од ујака, и беба је одмах добила анаграм: Е, ОН ЈЕ СРЕТАН СИН! (Станоје Арсенин).

(А Ерин извештај је прилично веран, што јес' јес').

Поздрав из Новог Сада!

Софија

Анониман је рекао...

Nije ovo, u suštini, loše napisano, ali ima nekih ''nedoslednosti''. Sam naslov bode oči: nije on više Ero - odrodio se brate! Sve je više Kikinđanac pa bi naslov trebao da bude LALAVIZIJA!
Drugo, nije bilo dunjevače. Milutin je nabavio odličnu jabukovaču sa malim dodatkom dunje. Nabavio sam 2 litra da ponesem kući i moja žena, koja je sa Kosova i voli domaće rakije, kaže da je super. Ero-Lala nije zvanično pio, ali je izgleda to radio ''inkognito'' dok pravi greške u koracima!
Svaka čast Natoševcima, neću da ih nabrajam, prepoznaće se svi odreda! Oni to organizuju odlično, bez tenzija - malo takmičenja i dosta druženja. Svi su takmičari i svi su žiri! Nema sujete. Žao mi je što nije bilo još nekih koji su se najavili pa otkazali u poslednji čas, ali šta je - tu je. Šteta što nije bio niko od izvrsnih anagramista ''preko bare''. Valjda će drugi put.
Koristim priliku da Nikoli čestitam zvanje dede: drugar, neka je sa srećom, pa da dočekaš da udaješ i zeta dočekuješ!
Šteta što na zajedničkoj slici nisu svi koji su učestvocali, ali šta da se radi - svako se pronašao u svojoj ''oblasti''!
Nadam se da će i susreti u Kragujevcu biti isto ovako uspješni. eroS

Анониман је рекао...

Dragi prijatelji, svima hvala na čestitkama povodom mog "dedovanja". Ne moram vam opisivati moju sreću i zadovoljstvo, sigurno možete pretpostaviti. Svima želim da mu se dogodi ovakvo nešto lepo kao meni. Inače, Sofija, unuka Renata se preziva Zanetu (ćerka mi je udata na Kipru za Kipranina), pa ti sad premetaj do mile volje. Ja još nisam pokušao. Nek me prvo prođe ova euforija, pa gosti, čašćavanje i dok siđem na zemlju. Sad nismo skupa, oni su tamo, ja i baka ovamo, ali već kolaju slike na internetu i mejlovima. Beba je, naravno, najlepša na svetu, nego šta!
A Slavko treba da završi reportažu po pitanju broj 5. Koliko da je reportaža super, oseća se da nešto manjka. Slavko će to urediti, znam.

N. Petkovski

Анониман је рекао...

Никола,ево малог поклончића од мене:

ТУ АТЕНА,ЗАР НЕ?

Поздрав од Анице

Анониман је рекао...

Anice, hvala za poklončić. Ti, a i Sofija ranije ste mi dali inspiraciju da i ja kao deda malo ispremetam slova od imena i prezimena moje unuke, pa sam sastavio sledeće:
U, TREZNA ATENA
AU, TA ZNA TEREN
ZATURENA TENA
i na kraju: NEZATETURANA

N. Petkovski

Анониман је рекао...

Ero, gde si Ero! Ne zaboravi da trebaš napraviti konačni izveštaj za naslovnjake, pa onda poslati svima njihov popis radova za odabir po (najviše) 30 radova, pa onda glasanje. Tek ide lavovski deo.

N. Petkovski

Luka је рекао...

ERA ZNA TATU, NE?

... koji rođenje kćerke zalijeva se istarskim vinom:

A, ZET NA TERANU!

Pozdrav iz Splita

Анониман је рекао...

Luka, možda ...
ERA NE ZNA TATU
... ili ...
TATA NE ZNA ERU,
A ZNA TERETANU,
U TEREN ZANATA

N. Petkovski

Jovan Nedić је рекао...

Članak s ovog bloga o 12. enigmatskoj koloniji, malo adaptiran i uz druge fotografije, objavljen je i na web-stranici Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira: http://www.oaza-bm.hr//index.php?option=com_content&task=view&id=692

Clinton Ben је рекао...

Pozdrav, ja sam iz Sjedinjenih Država, želim podijeliti ovo veliko svjedočanstvo o tome kako mi je dr. Trust pomogao vratiti joj bivšeg ljubavnika. Tijekom potrage za rješenjem došao sam u kontakt s dr. Trustom i kroz njegovu pomoć moj se ljubavnik vratio u roku od 48 sati. Tako sam s ovom hrabrom savjetovati svakoga tko traži način da dobije ljubavnika da kontaktira Dr. Trust na WhatsApp: {+ 14432813404} ili putem e-pošte na {placeofsolution@yahoo.com} ja sam tako sretan barem ja i moj ljubavnik se vraća jedni drugima i zajedno odlaze u novu godinu zajedno Hvala vam još jednom Dr. Trust.