понедељак, 16. април 2018.

KROMPIRAČA


Teško da je za Bačvane bilo veće poslastice nego što je KROMPIRAČA iz paorske peći, dobro naložene šapurinama, ogrizinama, čukama, slamom, pa i ganjevima (mešavinom slame i osušenog stočnog izmeta). Predstavljala je gastronomski praznik za ukućane, a imala je energetsku vrednost omanje hidrogenske bombe. Na svinjskoj masti pekao se krompir isečen na kolutove, sa dosta crnog luka. Na prvi red krompira stavljan je red džigernjače ili krmendale, pa ponovo krompir i luk, pa red suvih kobasica i suvih rebara, zatim opet krompir, a potom, od gore, "za ukras", suva slanina. Onda je sve to prelivano mešavinom hladne bunarske vode, brašna i suve mlevene crvene paprike. Krompirača se pekla u paorskoj peći oko dva časa, a kada se izvadi iz pećnice zamirisala bi ne kuća, već i pola sokaka...

Milan Stepanović
(preuzeto sa fb profila)

Нема коментара: