субота, 29. јул 2017.

IDEMO U SUBOTICU (15)


Studentski dom "Ivo Lola Ribar" nalazi se na adresi Ferenca Sepa br. 5, pored Dudove šume, omiljenog mesta subotičana za rekreaciju i vežbanje. 

Na prostoru na kom se danas nalazi park, zbog peskovitog tla, prvo su bili voćnjaci, a krajem XIX veka je formiran Gradski rasadnik. Vremenom je rasadnik počeo da gubi svoju funkciju, a početkom XX veka, za potrebe fabrike Svilana, uzgajaju se plantaže dudova. Nakon što je fabrika ugašena, površinom su počela da preovlađuju samonikla stabla. U drugoj polovini prošlog veka su izgrađeni tenski tereni i infrastruktura, i park počinje da služi za odmor i rekreaciju. 

Tokom 2012. godine urađena je kompletna rekonstrukcija parka. Uz centralno šetalište, izgrađeno je elipsoidno jezero površine 400 m2, popločane su staze za šetnju, obnovljena je trim staza, postavljene su nove sprave za vežbanje, uređeno je igralište za decu, formiran je kutak za ljubitelje šaha, i postavljene su nove klupe. 

Duž parka pruža se nekoliko popločanih staza uz koje su postavljene klupe. Deo oko jezera, takođe je, uređen za odmor. Na raspolaganju je staza presvučena tartanom u dužini od 1000 metara. 

Na prostoru Dudove šume se nalaze sprave za vežbanje, teniski i košarkaški tereni, Hala sportova i gradski bazen (sa jednim olimpijskim i tri bazena za decu, od kojih je jedan sa termalnom vodom).

Sa autobuske i železničke stanice do Studentskog doma je najbolje doći taksijem.

Нема коментара: