среда, 28. јун 2017.

RADOVI SA 17. KOLONIJE


8 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Da bi se izbeglo ODANE, bolje je ovako:

ASTAR
STANE
TAMIŠ
ANICA
REŠAD

Милош Карна је рекао...

A šta je astar?

N. Petkovski је рекао...

ASTAR je tkanina za postavu odela. Vrlo često upotrebljavana reč u ukrštenicama

IlijaO је рекао...

Zar Nikola nije bolje:

OSKAR
STANE
KAMIŠ
ANICA
REŠAD

??????

N. Petkovski је рекао...

Ma naravno! Sve što eliminiše pridev ODANE je bolje. A sigurno ima još mnogo drugih varijanti od ovih naših.

Svetlana је рекао...

Nikada neću razumeti zašto su pridevi i još neki druge vrste reči dospeli na crnu listu. Kada sam kao mala rešavala ukrštene reči, baš odatle sam naučila mnoge sinonime. (na pr. verno - odano)
U današnjim ukrštenicama se nalaze samo imenice, sa beznačajnim opisima. (na pr. osobina onoga što je išarano - išaranost) Zašto je to bolje i lepše ?

N. Petkovski је рекао...

Zato što je neko nekad počeo da piše "pravila" šta valja, a šta ne valja (po njegovom mišljenju), pa se onda to samo nadograđivalo. Nekada pridevi nisu bili problem, ali je neko rešio da ih minimizira priznajući samo pridev u muškom rodu, teži se tome da se ukrštaju samo imenice i to u jednini (množina, naročito ako ih je više, je nekvalitet), nekad su se priznavali povezani duži lanci crnih polja po dijagonali, danas je to nekvalitet, pa onda se recimo proglasilo da je nekvalitet ako u skandinavkama opisi idu u rubna polja (iako se u prošlosti to masovno koristilo), sad je neko proglasio kao nekvalitet ako se u sredini ukrštenice pojavi jednoslov ili dvoslov, neko smatra da je "dokazan" kvalitet ako u ukrštenici obavezno bude belina minimum 6x6 polja itd., itd. Uvek će neko izmisliti novo "pravilo" misleći da se time postiže veći kvalitet. Ja sam, kao dugogodišnji enigmata, morao da prihvatam ta nova "pravila", jer mora se biti u trendu, a da li mora baš tako, niko neće objasniti. Ovde urednici enigmatskih listova, koji su uzgred i istaknuti enigmatičari, pišu ta "pravila", pa onda neko drugi to kopira i tako polako, polako neka novotarija postane pravilo. Inače za dosta tih pravila ima i pokrića i stvarno doprinose boljem kvalitetu rada, kao što je osnovno pravilo da je bolje i kvalitetnije kad se ukrštaju "zvučne" reči sa grupisanjem suglasnika ili samoglasnika (na pr. ZDRAVSTVO ili LAUREAT) umesto monotonih reči gde se suglasnici i samoglasnici ređaju jedan za drugim (na pr. LOKOMOTIVA). Bitan preduslov za kvalitet je i rešivost zadatka. Ima, Svetlana još puno tih kriterijuma, nema se drugo šta činiti, nego prilagoditi se njima. Svako vreme donosi nešto novo, valjda naprednije.

Žeca је рекао...

O S K A R
S T E N E
K E M I Š
A N I C A
R E Š A D