петак, 24. фебруар 2017.

VOZAMO SE NA TALJIGA


Nekada su nedeljom ujutro prezani riđani u taljige, pa sa salaša pravac u varošku crkvu, na liturgiju ili misu, već kako ko... Salašarke bi se "zdravo lepo opravile", a posle crkve bi sledio špacirung glavnim sokakom (salašar-kočijaš bi, obično, zaobišao crkvu i svratio do bircuza da za jauznu malo srkne od sinoćnjeg paprikaša i popije bokalče baranjskog belog). 
A kad od Županije uđu s riđanima na glavni sokak, onda drum, patosan sitnom žutom svilenom ciglom, samo zveči i odzvanja od njihovog topota. 
(Na fotografiji: taljige na somborskom glavnom sokaku, tridesetih godina XX veka). 

Milan Stepanović 
(preuzeto sa fb profila)

3 коментара:

IlijaO је рекао...

Ne bih se složio s navodom da su na slici "taljige". Možda i griješim....
Jer,po osobnom razmišljanju a i po "Vikirečniku", taljige su laka zaprežna kola (koja obično vuče jedan konj i služe za prevoz lakšeg tereta).
I, laka zaprežna kola na dva točka (koja obično vuče jedan konj).
Pa mi na pamet pade:"Hej, haj, baš nas briga, vozamo se na taljiga".;-))

ENIGMOTEKA је рекао...

Ilija ja samo prenosim tekst sa fb uvaženog prijatelja i znalca Milana Stepanovića.
Naravno može i on da pogreši, ali zaista verujem u ono što potpiše.

N. Petkovski је рекао...

Ja bih se ovde malo pozabavio ne enigmatikom, nego gramatikom. Ako je reč TALJIGE u množini, zar nije tačno reći: VOZAMO SE NA TALJIGAMA? U 6-slovnom rečniku nalazim i na reč TALJIGA u jednini, pa zar onda ne bi se reklo VOZAMO SE NA TALJIGI?

Oprostite, ja sam Makedonac, ali po mom poznavanju srpskog jezika, mislim da sam u pravu. Ako nisam, ispravite me i objasnite mi gde grešim.