четвртак, 26. март 2015.

ŽECOLOMKE (119)

Indirekt
Kupaju Nolta!

11 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

PERUNIKA

N. Petkovski је рекао...

Nije mi štimalo ovo KUPAJU i PERU, pa sam potražio na jezičkim portalima tačno značenje reči PERU (od PRATI) i nikako se ta reč ne veže za pojam KUPANJE, nego za UMIVANJIE. Dakle u postavci zadatka ne može stajati KUPAJU, nego UMIVAJU (Nolta).

ENIGMOTEKA је рекао...

Nikola PRATI je čistiti prljavštinu vodom...pranje može onda biti i kupanje i umivanje i tuširanje ;)

ENIGMOTEKA је рекао...

Ilija rešenje je ispravno.

N. Petkovski је рекао...

Pa, ne bih se baš složio s tim. Jer iako je generalno i KUPANJE i UMIVANJE i TUŠIRANJE i PRANJE skidanje i čišćenje prljavštine vodom, ne možeš reći da KUPAŠ ruke ili zube, ili prljav veš, kao što ne možeš reći da se u kupatilu PEREŠ nego KUPAŠ (zato se i zove KUPAONICA), kao što se zove PERIONICA mesto gde pereš veš (zato je i mašina za PRANJE rublja jer se u njoj PERE a ne KUPA ili UMIVA prljavo rublje). U različnim situacijama se upotrebljava odgovarajuća reč - UMIVAM lice, PEREM (pa i UMIVAM ruke), PEREM veš, KUPAM se i TUŠIRAM (celo telo). Dakle, postoji dobra razlika između pojmova KUPATI i PRATI. Nolti može da se KUPA, ali se PERU njegove gaće.

IlijaO је рекао...

Ja bih rekao da je KUPA kod Karlovca a PERU u Južnoj Americi!
I Nikola, nije Nolti nego Nolte!
I generalno-nemaš pravo!

Žeca је рекао...

Onda neka bude Umivaju Kolta!
Može?

N. Petkovski је рекао...

Bravo Ilija i hvala ti! Odlično si mi objasnio da ljudi u Karlovcu KUPAJU veš u stroju za KUPANJE, a da se južnoamerikanci PERU i tuširaju recimo svake subote u PERIONICAMA, možda i u bazenima, moru, okeanu ...

Kod nas, mi se KUPAMO u KUPATILU u kadi ili pod tušem, a PEREMO rublje u stroju za PRANJE.

Što se tiče ovog glumca kojeg PERU ili KUPAJU, etimološki je NICK NOLTE, a zadatak kod Žece nije u etimološkom obliku. Otkucaj ga na Vikipediji i videćeš da ga ima kao Nik Nolti i kao Nick Nolte, nema ga kao Nolt iako je bilo više puta "prepucavanje" da li je pravilno čitati NOLT ili NOLTI. Dakle, ako je ispravno NOLT, onda je u zadatku pravilno u padežu NOLTA, ali ako je ispravno NOLTI, onda i u padežu treba korekcija - NOLTIJA.

Kad u maju odemo na Unu, tamo ćemo da rešimo da li ćemo se u nju KUPATI ili PRATI. Ja ću poneti KUPAĆE gaćice, a ti ponesi one druge za PRANJE (ne znam kako se zovu) :):):)

Žeca је рекао...

Ma sad ću da nazovem Nolt(ij)a da ga pitam šta više voli..da ga kupaju, umivaju ili peru :)

IlijaO је рекао...

Ma trebalo bi ga i nasapunati i obrijati!

N. Petkovski је рекао...

Tako je! Treba mu potpuni tretman!!!