Ja ne znam kakav burek jedete, ali mi u Makedoniji imamo više vrste bureka: sa sirom, spanaćem i sirom (pomešano), mlevenim mesom, prazilukom, kiselim kupusom, zeljem, krompirom, pica-burek (sa svim onim stvarima od kojih se spravlja pica) i sve se to kod nas zove burek, ali se mora dodati sa čim (burek sa sirom, burek sa mesom ...) itd. Pošto je to dosta mrsno jelo, kod nas u Makedoniji se obavezno uzima i jogurt. Tačno je da samo u Bosni se naziva jednostavno "burek" i onda je samo sa mesom, ako je sa sirom onda se naziva "sirnica", ako je sa zeljem onda je "zeljanica", ako je sa krompirom onda je "krompiruša".
Očito ovaj burek u rebusu nije (samo) bosanski, nego internacionalni.
Dve napomene: - Ideju za ovaj rebus imao sam sredinom 80-ih i preko Živote Stankovića sam pokušao stupiti u kontakt sa niškim karikaturistom Dragošem Jovanovićem Ferom. Sa njim sam kasnije imao dosta dobru saradnju (objavio sam dosta njegovih karikatura, ilustrovanih problema i slično u mojim "Osmosmerkama"), ali do realizacije BURETA KUPUSA nije došlo :)
- Što se tiče bureka: već godinama unazad Niš je prestonica BUREKA! Najkvalitetniji burek se pravi i jede u Nišu, a održava se i "Buregdžijada". Kakvih tu sve ukusa i dodataka ima - da se čoveku zavrti u glavi.
Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istambula.
Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada). 2005. je napravljen burek od 100 kg, sa prečnikom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.
Ne znam zašto, Zorane, prozivaš Bosance, kada oni s tim nemaju veze. Njima je to ostalo samo kao amanet! Evo što o tome kaže Viki: Burek (tur. börek, alb. byrek, grč. μπουρέκι ili μπουρεκάκι, hebr. hebrejski בורקס) je vrsta jela od razvučenog tijesta s preprženim mesom, sirom, zeljem ili krumpirima. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva. Börek potječe iz turske kuhinje. Börek je turska riječ ne samo za ovo, nego i za ostala jela od tijesta. Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste - burek s mesom, sa sirom, sa zeljem, itd.
Ime može dolaziti od turske riječi bur (savijati);[1][2], slično kao i u hrvatskom, gdje riječi savijača (od savijati) i gibanica također opisuju određeno slojevito jelo od tijesta, ili možda od perzijske riječi būrek.
Ilija, izgleda nisi video, na raznim društvenim mrežama po internetu non-stop se javljaju neki ljudi (uglavnom iz Bosne) koji nama neukima objašnjavaju da je burek isključivo sa mesom. A to kakva je situacija na terenu i šta piše u rečnicima, to im nije bitno, samo vrte tu priču.
Tu se, dakle, slažem s tobom, iako , nisu svi Bosanci u Bosni a , Boga mi ni svi ljudi koji tamo žive- Bosanci! Iako se i o samom nazivu"Bosanac" može raspravljati! Na kraju, sve su pite pite, samo je burek pitac!
10 коментара:
BURE KUPUSA
( Bureku pusa)
Kako jednostavno, ali efektno (i ukusno, naravno)
Još samo čekamo da se neki Bosanac javi da objasni ostatku sveta kako je burek isključivo od mesa, a da je ovo na slici sirnica :)
Ja ne znam kakav burek jedete, ali mi u Makedoniji imamo više vrste bureka: sa sirom, spanaćem i sirom (pomešano), mlevenim mesom, prazilukom, kiselim kupusom, zeljem, krompirom, pica-burek (sa svim onim stvarima od kojih se spravlja pica) i sve se to kod nas zove burek, ali se mora dodati sa čim (burek sa sirom, burek sa mesom ...) itd. Pošto je to dosta mrsno jelo, kod nas u Makedoniji se obavezno uzima i jogurt. Tačno je da samo u Bosni se naziva jednostavno "burek" i onda je samo sa mesom, ako je sa sirom onda se naziva "sirnica", ako je sa zeljem onda je "zeljanica", ako je sa krompirom onda je "krompiruša".
Očito ovaj burek u rebusu nije (samo) bosanski, nego internacionalni.
Dve napomene:
- Ideju za ovaj rebus imao sam sredinom 80-ih i preko Živote Stankovića sam pokušao stupiti u kontakt sa niškim karikaturistom Dragošem Jovanovićem Ferom. Sa njim sam kasnije imao dosta dobru saradnju (objavio sam dosta njegovih karikatura, ilustrovanih problema i slično u mojim "Osmosmerkama"), ali do realizacije BURETA KUPUSA nije došlo :)
- Što se tiče bureka: već godinama unazad Niš je prestonica BUREKA! Najkvalitetniji burek se pravi i jede u Nišu, a održava se i "Buregdžijada". Kakvih tu sve ukusa i dodataka ima - da se čoveku zavrti u glavi.
Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istambula.
Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada). 2005. je napravljen burek od 100 kg, sa prečnikom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.
Ne znam zašto, Zorane, prozivaš Bosance, kada oni s tim nemaju veze. Njima je to ostalo samo kao amanet!
Evo što o tome kaže Viki:
Burek (tur. börek, alb. byrek, grč. μπουρέκι ili μπουρεκάκι, hebr. hebrejski בורקס) je vrsta jela od razvučenog tijesta s preprženim mesom, sirom, zeljem ili krumpirima. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva.
Börek potječe iz turske kuhinje. Börek je turska riječ ne samo za ovo, nego i za ostala jela od tijesta. Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste - burek s mesom, sa sirom, sa zeljem, itd.
Ime može dolaziti od turske riječi bur (savijati);[1][2], slično kao i u hrvatskom, gdje riječi savijača (od savijati) i gibanica također opisuju određeno slojevito jelo od tijesta, ili možda od perzijske riječi būrek.
Ilija, izgleda nisi video, na raznim društvenim mrežama po internetu non-stop se javljaju neki ljudi (uglavnom iz Bosne) koji nama neukima objašnjavaju da je burek isključivo sa mesom. A to kakva je situacija na terenu i šta piše u rečnicima, to im nije bitno, samo vrte tu priču.
Tu se, dakle, slažem s tobom, iako , nisu svi Bosanci u Bosni a , Boga mi ni svi ljudi koji tamo žive- Bosanci!
Iako se i o samom nazivu"Bosanac" može raspravljati!
Na kraju, sve su pite pite, samo je burek pitac!
Inače rešenje je ispravno!
Постави коментар