понедељак, 16. децембар 2013.

TRIJUMF MARKA OBRADOVIĆA


Nakon dva meseca i deset zanimljivih kola završena je 5. Liga rešavača. U konkurenciji 23 takmičara trijumfovao je Marko Obradović, koji je zbog učešća na Svetskom zagonetačkom prvenstvu u Pekingu propustio prva dva kola, ali je uspeo da se plasira u plej-of i u njemu stigne do svoje treće šampionske titule. Srebrnu plaketu Saveza zagonetača Srbije osvojio je Ivan Andonov, a bronzanu Rade Goljović. 

U završnoj rundi, slično polufinalnim mečevima, presuđivale su nijanse. Zagonetke su bile dosta teške i u sebi su skrivale neke zamke, ali naši sjajni rešavači uspeli su da odgonetnu svih deset zadataka. Najviše muka im je zadala osmosmerka sa slovom “O“, koju je rešio samo Marko Obradović. 

Pored zlatne plakete SZS, Marko Obradović će za nagradu dobiti i nagradno putovanje, koje je u saradnji sa agencijom “Ivontravel“ iz Novog Sada obezbedio domaćin bloga “Enigmoteka“, Željko Dimović. Svi takmičari od 1. do 4. mesta dobiće za nagradu knjigu Mikloša Marotija “Mozgonetke“, dok će oni od 5. do 8. mesta, kao i prvo troje iz utešne grupe, dobiti neku knjigu u dogovoru sa autorom takmičenja Zoranom Radisavljevićem. 

Zahvaljujemo se svima koji su svojim učešćem doprineli da ovo takmičenje bude vrhunsko, a ovom finalnom rundom ujedno je na efektan način završen tradicionalni 14. Memorijal Tomislava Munišića. Inače, zanimljivo da je autor takmičenja napravio previd misleći da je ovo 4. Liga rešavača, shvativši tek danas da je zapravo peta po redu. Dosadašnji šampioni Lige rešavača bili su Marko Obradović (2009, 2010, 2013), Milan Sečujski (2011) i Ilija Đurković (2012). 

Finale: 
Marko Obradović - Ivan Andonov 8:7 

Za 3. mesto: 
Rade Goljović - Ilija Đurković 7:6 

Za 5. mesto: 
Vladimir Obradović - Sreten Perić 4:4 (pobednik Obradović, zbog bolje startne pozicije)

Za 7. mesto: 
Đorđe Karna - Mladen Marković 0:0 (pobednik Karna) 

Utešna grupa: 
1. Branislav Nikić - 6 poena 
2. Dejan Spasić - 2 

Konačan plasman u utešnoj grupi: 
1. Branislav Nikić - 7 poena 
2-3. Sanda Reić Tomaš, Dejan Spasić - 4 
4-5. Branislav Nikolić, Luka Pavičić - 2 
6-15. Nataša Petrović, Aleksandar Pantelić, Nikola Petkovski, Milica Jokanović, Miodrag Bata Babović, Mihajlo Džudžar, Kosta Željski, Branimir Arsić, Ratko Bulajić, Danijel Milošević - 1

Rešenja zadataka iz 10. kola možete videti ovde.

2 коментара:

Бранислав Никић је рекао...

Bravo Marko, svaka čast. Na ovako kvalitetnom takmičenju sa dosta dobrih rešavača, nije lako stići do prvog mesta.
Za Zorana kao i obično, sve pohvale za sjajne zadatke.

Unknown је рекао...

U pripremi je ZEZ 14, koji će se održati u toku novogodišnje noći. One koji nisu raspoloženi da tu tzv. najluđu noć provode na hladnom trgu ili u nekim zadimljenim kafanama očekuju moje nove zanimljive zagonetke, pa i poneka nagrada.