уторак, 17. септембар 2013.

Rođendan "Natoševića"


Somborsko ED "Dr Đorđe Natošević" danas slavi svoj dvadesetpeti rođendan. Zaljubljenici enigmatike osnovali su tačno pre 25 godina, tačnije 17. septembra 1988. godine, u prostorijama Građevinske radne organizacije "Dušan Staničkov" enigmatsko društvo u želji da omiljene aktivnosti koje su upražnjavali u slobodnom vremenu nastave na organizovan način. 
Tome je prethodila osmišljena i temeljna priprema, koju je obavio inicijativni odbor na čelu sa agilnim profesorom Radislavom Batom Marinkovićem, svestranom ličnošću, dokazanom i na polju enigmatike. Spretno je rukovodio radom Društva sve do prerane smrti 1993. godine, da bi ga nasledio njegov pulen ŽD, koji danas obavlja dužnost predsednika ovog udruženja.
I pokojni Marinković, i kasnije Dimović, vešto su animirali brojne pristalice raznolikih vidova enigmatike, pa je Društvo postajalo sve brojnije i vrlo brzo sticalo članove širom zemlje, tadašnje Jugoslavije.
Od samog početka somborsko ED je kako brojem članova, tako i rezultatima, stalo uz bok tada najstarijem jugoslovenskom društvu, onom u Bjelovaru.
Društvo je prvih 5-6 godina postojanja imalo oko 150 članova, da bi vremenom, kako je dolazilo do raspada Jugoslavije, taj broj srazmerno padao.
Danas je ED "Natošević" posle raznih perioda uspona i padova, što se tiče aktivnosti, ponovo jedno od aktivnijih u Srbiji.
Naravno posebno se ponosi organizacijom Enigmatskih kolonija, kojih je do sada bilo 15.

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam!

Синдикат Слога је рекао...

Hvala, lepo što je prva čestitka stigla od doskorašnjeg člana "Natoševića"!!!

Unknown је рекао...

Čestitke!!!

Синдикат Слога је рекао...

Hvala Ilija, živeo nam "Natošević" još 100 godina!

N. Petkovski је рекао...

Zemljače, čestitke i od "stranca" (valjda jedinog) člana "Natoševića" sa najjužnijeg juga bivše Juge. Dakle, danas je i moj praznik!

Синдикат Слога је рекао...

Tako je zemljače...
Čestitke i tebi naravno!!!

Unknown је рекао...

Čestitke na vrednom jubileju i na dosadašnjim velikim uspesima! Nadam se da na pedesetogodišnjici kluba neće biti samo sedih glava nego i mlađih ljudi koji mogu da nastave tradiciju.

Синдикат Слога је рекао...

Nadamo se Zoki!

Анониман је рекао...

a šta ti znači ovo JAAR?

ENIGMOTEKA је рекао...

A šta te briga!!!

Анониман је рекао...

Niti si originalan niti si duhovit. Za čestitku koristiš stranu reč koja, čak ni estetski (grafički) nema posebnu težinu a u odgovoru si više ljut nego uljudan, što nije poželjna osobina onih koji svakodnevno komuniciraju s drugima (makar oni bili anonimni).

Синдикат Слога је рекао...

A ti si bezobrazan i nevaspitan. Kad već pametuješ i kritikuješ onda imaj petlju pa se potpiši. S takvima kao što si ti čovek mora biti neuljudan.

Анониман је рекао...

Vidi se ko ti je učitelj!!!