уторак, 20. август 2013.

"Crven ban" na Enigmokoloniji!!!

Ljubitelje enigmatike koji dođu u Sombor očekuje veoma interesantno takmičenje "Crven ban", u rešavanju enigmatskih zadataka problematične sadržine. 
Nakon završetka 15. Enigmatske kolonije zadaci će biti objavljeni na blogu u rubrici "Zoranove igrarije". 
"Crven ban" je, da podsetimo, zbirka erotskih pesama koje je po Srbiji sakupljao Vuk Karadžić. Knjigu je 1979. godine objavio književnik i esejista Blagoje Jastrebić, odabravši 121 pesmu od 367 koliko ih je sačuvano u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. 
Objavljivanje knjige izazvalo je burne reakcije, pošto su Jastrebiću zamerali da je Vuk predstavljen na nedoličan način, ali se Jastrebić branio time da "sve to pripada narodu i kulturi ovog naroda". 
Evo i ilustracije kakve zagonetke mogu očekivati takmičari. Na slici vidimo pevačicu Mariju Šerifović, koja je natpisom na majici tražila pravdu za učesnike Beosonga, a dobila je...

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Objavljena su i 3 "Enigmatska crven bana"- Dva u Zagrebu, a treći smo pod okriljem ED "Dr Đorđe Natošević" pripremili Đuro Knežević i ja (Grafička priprema Darko Bovan). Prva zagonetka u tom trećem ECB je čuvena Milinova OPTIČKA VARKA.

Анониман је рекао...

Ne bi bilo loše sakupiti radove za 4. nastavak.

Luka је рекао...

Ima li traga Enigmatskom Crven Banu 1 i 2?