четвртак, 6. јун 2013.

У СУСРЕТ 15. "ЕНИГМОКОЛОНИЈИ"


"Дринска оаза" - 15 - 17 јун 2012.

 Учесници 14. " Енигмоколоније" играли супер-квизовку, састављали "Насловњаке", решавали загонетке, састављали енигматске радове и уживали у предивном комплексу "Дринске оазе" на обали Зворничког језера!!!

Оквирни Програм овогодишње Колоније:
Петак, 21. јун
- до 14 часова окупљање учесника у Геронтолошком центру у Сомбору (Првомајски булевар бб)
- 15.00 часова ручак
- 16.00 часова - Отварање Колоније и изложбе
- 16.15 часова - Трибина (25 година "Натошевића" - Куда иде ЕСС)
- 18.00 часова - Почетак турнира у супер-квизовци
- Вечера
- Наставак турнира у супер-квизовци
- Дружење уз тамбураше

Субота, 22. јун
- Доручак
- Одлазак на један од сомборских салаша (такмичење у решавању загонетака)
- Састављање "Насловњака"
- Ручак
- Одлазак у Енигматски клуб 
- Вечера

Недеља, 23. јун
- Доручак
- Могућ излет
- Проглашење најуспешнијих учесника Колоније (решавача, састављача "Насловњака", квизовкаша, учесника Конкурса, најбољег састављача рада и укупног победника).

37 коментара:

Синдикат Слога је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Синдикат Слога је рекао...

Naročito će biti interesantna ova tema Kuda ide ESS, pošto se po svemu sudeći najavljeni SES u Valjevu neće održati ove godine.

Nadam se da se lepa tradicija godišnjih susretanja enigmata neće prekinuti, makar to bilo i simbolično jednodnevno okupljanje.

Susrete moramo održati!

Sve kolege treba što pre animirati i kontaktirati, pošto po svemu sudeći novom rukovodstvu ESS ne pada na pamet organizacija!!!!

Синдикат Слога је рекао...

Interesantna fotka, sasvim slučajno izabrana, na kojoj predsednik ESS viri iza stuba, a sada se sakrio u mišju rupu.

Mišo је рекао...

ne brini ti za predsjednika! Vodi računa o sebi da se od prevelikog bijesa i muke ne šlogiraš, još si mlad - ima za tebe vremena!!!

Синдикат Слога је рекао...

Ne brinem se ja, a tebi baš hvala na lepim željama.
Ja ovako nešto ni najgorem neprijatelju ne bih izgovorio.
Alal ti tvoje hercegovačko čojstvo i obraz!!!

Миле Јанковић је рекао...

Evo javio se S(ero).

Синдикат Слога је рекао...

Diskusija je otvorena, pa se nadam da će još neko izneti svoje mišljenje povodom ove moje sugestije ili su pak svi zadovoljni razvojem situacije u ESS.

Миле Јанковић је рекао...

Treba da se jave oni koji su podržavali Živanića sa rečima pustimo novog predsednika neko vreme da vidimo šta će da uradi. Pa evo ništa do sada nije uradio.

Синдикат Слога је рекао...

Sad će on Mile na brzinu...
Iskustvo je to dugogodišnje...

Slavko Bovan је рекао...

Kratko je vrijeme do kraja godine, i Kolonija je jedno od mjesta na kojem se treba razgovarati o radu ili neradu ESS-a. Za Susrete smo posebno zainteresovani MI KOJI DOLAZIMO na svako okupljalište enigmata (mnogo više od onih koji ne dolaze, ili dolaze sporadično), te se mora sve učiniti da Susreta bude. Prepucavanje na ovim (i ovakvim) blogovima je potpuno bespotrebno. Predsjednik ESS je (ako sam dobro upoznat sa statutom) BIRAN i IZABRAN, ali može i da se smeni. Dok je legalno izabran, on je predsednik. Iako sam glasao za protivkandidata, poštujem odluku većine. Ako se većina u međuvremenu predomislila, eto prilike da se uzme Statut u ruke. Dakle, čekaju se potezi rukovodstva ESS-a (predsjednika i dva potpredsjednika) kao i rukovodstva klubova. Dakle, molim da se NEŠTO RADI po tom pitanju (lično dajem doprinos tako što šaljem poruke nadležnima - ESS-u, svom i drugim klubovima, Valjevcima..) ali ne odgovaram na budalaštine zlonamjernih anonimaca koji izvrću činjenice.
(Znam, bolje bi bilo da nisam ni ovo napisao, jer će sada biti "Ošini po Slavku, on je kriv za sve i onda kada nije kriv!)


Синдикат Слога је рекао...

Svaka ti je ka u Njegoša!!

Синдикат Слога је рекао...

Danas dogovorena poseta jednom od somborskih salaša i druženje sa veoma zanimljivim slikarom.
Lokacija i ime slikara će biti iznenađenje.

Quizmaster је рекао...

Slušaj ovog smrada što hoće jeftino da se izvuče, sad se on kao nešto zalaže i piše pisma, poziva se na statut... Dok ne kažeš, Bovane, da nećeš više da sarađuješ sa Živanićem za list "Alo" ti si saučesnik u krađi koju je on sproveo, a i ako kažeš to trebaš da se DEBEEELO izviniš kolegama što si učestvovao u takvoj nečasnoj raboti.

Анониман је рекао...

Laza Lazarević nije samo pisac.

Slavko Bovan је рекао...

Jutros vidim da je bilo raznog čašćavanja. Hvala!

(Izvjesna osoba je vrlo alergična na ovog "smradova", te se u pravilnim razmacima javlja te ulaže kviska. Svi su već naučili kada će se to desiti. Srećom, alergija nije prelazna)

Анониман је рекао...

Bravo Ero viteže

Миле Јанковић је рекао...

Ne podržavam uvrede sa bilo čije strane, samo pitam Slavka da li podržava to što je Živanić uzeo posao u listu Alo od ESS. Molim da odgovor bude samo sa DA ili NE, bez raznoraznog filozofiranja.

Slavko Bovan је рекао...

NE (Ako je uzeo)

Slavko Bovan је рекао...

A da li ti Mile podržavaš to što ovaj sa kviskom, koristi svaki momenat da sere po meni.

(Bez filozofiranja tipa: ne podržavam uvrede sa bilo čije strane)

Миле Јанковић је рекао...

Jeste uzeo, zašto onda sarađuješ sa njim? Neka radi sam ako je u stanju. Znaš kako se kaže: S kim si, takav si. Svi Vi koji mu šaljete radove ga podržavate u tome.

Миле Јанковић је рекао...

NEPODRŽAVAM ŠTO TE RADISAVLJEVIĆ VREĐA.

Slavko Bovan је рекао...

Pod ruku mi dođe broj od 13. maja (slučajno)Autori:
redom:
Slavko Bovan
Momir Paunović
Miodrag Tošić
Nikola Pešić
Miroslav Lazarević
Živojin Jovanović
Milorad Živanić
Aco Janković
Ljubiša Banović
Vojislav Cvetković

Da li se pitanje upućeno meni odnosi na sve poborojane ili samo na mene.

Slavko Bovan је рекао...

Drugo, zašto ti Mile šalješ skandinavku u "Dnevnik" iako znaš ono šta znaš u vezi sa tim listom?!

Zašto izvjesni kolega šalje radove u listove koje priprema jedan od najvećih uništitelja enigmatike?

Pitanja su retorička, samo da skrenem pažnju, da svako može da se zapita ponešto o sebi. Dakle, sve ono što pitate mene možete da pitate sebe, i sve ostale kolege.

Миле Јанковић је рекао...

Odnosi se na sve nabrojane enigmate.
Ovo pitanje za "Dnevnik" mi nije jasno.
I drugo pitanje pojasni, pa ću da odgovorim.
Ovde se govori o udruženju građana (ESS), a ne o pojedincu. Pojedinac MOŽE da šalje svoje radove gde god hoće, jer ne ugrožava ESS, ali ako udruženje nešto radi onda članovi treba da se drže statuta i propisa samog udruženja. Niko tebi ne osporava što radiš za Politiku, Politikin zabavnik i još gde sve radiš kao SLAVKO BOVAN, a ovo što se dešava sa saradnjom u Alo je direktno rad protiv ESS-a.

Slavko Bovan је рекао...

Upravo o tome ti i pričam.

Kako ja tebi da vjerujem da ti nije jasno pitanje sa "Dnevnikom" (vidi saopštenja udruženja novinara!) kada ti meni ne vjeruješ da ja ne znam šta se dešava sa dogovorima oko saradnje ili ESS, ili Nova Zagonetka ili Lazarević i Živanić kao pojedinci u listu "Alo".

A za ovo da se odnosi na sve, a ne samo na mene, ti POSEBNO zahvaljujem, samo te molim da se i ubuduće tako postavljaju pitanja.
Da, moje se ime pojavi (najviše) ŠEST puta mjesečno u listu, ali ima imena koja se pojavljuju 8, 9, 10, 11, 12...puta mjesečno. Nešto ne zapažam da ste vi ESS-branitelji žestoki prema njima.

Миле Јанковић је рекао...

Pojma nemam šta je sa "Dnevnikom", idem na sajt UNS da vidim.

Миле Јанковић је рекао...

Nisam ništa našao, daj mi link da pročitam.

Slavko Bovan је рекао...

Ma, Mile...meni je savim dovoljno to što kažeš da ne znaš da je (Ili da li je?) bilo neke OTIMAČINE u Dnevniku. (npr. u februaru-martu).

Slavko Bovan је рекао...

I da zaključim ovo moje javljanje:
Bože zdravlja, biće prilike da na 15. koloniji podsjetim zaboravne (i vrlo zaboravne) šta sam to govorio na 14. koloniji. Tada me zbog moje diskusije zamalo pojedinci ne preklaše zubima, a sada kada je "došla maca na vratanca" red je da ih malo sve podsjetim, šta je to "vidoviti Slavko" govorio.

Hajdete ad malo o drugima. Pozdrav. Odoh ja!

Миле Јанковић је рекао...

Ne znam kakva otimačina, dnevnu ukrštenicu za Dnevnik radim od 16.12.2008. godinu u kontinuitetu do danas, ukrštenica koja ide subotom u TV-magazinu radim sigurno 7-8 godina (ne znam tačno) bez prestanka do danas, a dve ukrštenice u D-magazinu (dodatak nedeljom) idu mi od prvog broja (izašlo je 105 brojeva). Tako da mi se ništa novo nije dogodilo u "Dnevniku" u februaru i martu. To je SVE što radim za druge izdavače.
Napiši slobodno šta si čuo (ili video), nisam nikome ništa uzeo.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, već saM bio zaključio diskusiju za danas ali moram i na ovo da odgovorim, da neko ko ovo čita ne bi pogrešno zaključio da tebe za nešto optužujem.

Ne govorim o tebi i ukrštenicama već o "Dnevniku" kao kući (ko je vlasnik, ko je gazda, kakva je uređivačka politika i sl). Ti sarađuješ s njima a nije te briga šta se u kući dešava i kažeš da te /karikiram/ ne tiče i da ne znaš, a istovremeno meni "nabijaš na nos nekakav Alo s kojim, takođe samo SARAĐUJEM - pošaljem ukrštenicu - kao ti "Dnevniku".


Molim te da ovdje prekinemo prepisku. Nadam se da je sada jasno. Pozdrav.

Миле Јанковић је рекао...

Prekidamo prepisku, ja sarađujem sa Dnevnikom, a ti ne sarađuješ sa Alo, već sa Živanićem, u tome je razlika. Pozdrav.

Quizmaster је рекао...

Vitez degenerativnosti se javio sa retoričkim pitanjima... Dajte mi malo vode, zaboleo me trbuh od smejanja šta on hoće da upoređuje sa svojim nepočinstvima.

Ne znam na šta se odnosilo prvo pitanje, a ovo drugo ima izgleda veze sa tim što šaljem anagrame Miletu Budiću i sad bi ja kao trebalo da se postidim toga?

Mile Budić je osoba koja priprema razne enigmatske listove (neke sopstvene, neke koje izdaje Robert Čoban) i za to mu je potrebna i saradnja nekog ko pravi anagrame. Pozvao je najboljeg, a ja sam pristao jer je rekao da isplaćuje honorar odmah. Svoje reči se drži, dok se to ne može reći i za neke naše enigmatske časopise koje odavno ne isplaćuju honorare.

U Srbiji je slobodno tržište i na to što Budić i Čoban (po mišljenju enigmata) zatrpavaju kioske nekvalitetnim listovima jedino pravo rešenje je da se odgovori kvalitetom. Mile Janković izdaje listove sa odličnim skandinavkama, odnedavno mu uspešno idu i osmosmerke, tako da nema problema sa konkurencijom. S druge strane, neki listovi koji nisu bili u stanju da odgovore zahtevima tržišta ugasili su se. "Enigma", oko koje je aktuelna polemika na Bovanom blogu, održava se veštački - čim "Novosti" (koje grcaju u dugovima) puknu naš najstariji enigmatski list će da se ugasi jer je loš i neprofitabilan.

Da vidimo kako se naš Enigmatski savez Srbije bori sa tim, kako ih Bovan naziva, štetočinama... Dobili su da pripremaju dodatak lista "Alo" i umesto da sad pokažu narodu šta je to kvalitetna enigmatika kakvoj treba težiti puštaju nekorektne radove! Bovan, umoran od raznih tezgarenja, nema vremena da razrađuje beline pa u njih stavlja i reči poput NALEBA (navodno australijska pevačica, a zapravo neka marginalna osoba koja na promotivnom Youtube spotu nema ni 100 klikova). Beležimo i ove bisere: VESNA PERUN (pesnikinja Vesna Parun), CIRADA (pravilno: cerada). Stavlja takođe i sintagme koje ne postoje u rečnicima niti su nazivi nekih poznatih dela - STARA RANA, BLAGA NIJANSA. U jednom broju je umesto TRIODE stavio reč TROIDE i to je tako otišlo, pošto urednik nije proveravao svog "pouzdanog" saradnika! Eto slike i prilike "viteza kreativnosti", koji pred TV kamerama izjavljuje kako je "daleko najuspešniji enigmata u Srbiji".

Enigmatski savez Srbije nije doneo nikakvu zvaničnu odluku da njegovi članovi ne smeju da sarađuju sa Budićem i Čobanom. Prema tome, nema nikakve sramote u tome što ja objavljujem anagrame u listovima pomenutih osoba. S druge strane, da parafraziram malo Boru Todorovića - sramota je ukrasti, biti (s) lopov(om), slagati, prevariti. Bovan tobože ne zna istinu, pa sad kaže "Ne podržavam Živanića ako je uzeo tu tezgu". Smešno, čak i kad je priteran uz zid neće da prizna kako je bio (i još uvek je) na strani zla!

Анониман је рекао...

Opet enigmatska farma
Evo i kviska

Ero ne uzbuđuj se
Mogu samo da ti pljunu pod prozor ovi zavidni

Objaktivni posmatrač

Slavko Bovan је рекао...

Vidio sam da je izvjesna individua (koja inače ne posjećuje ove blogove) uložila kviska, ali pošto je tekst dugačak, neću ga čitati.

Da je nešto kraće (2-3 rečenice) svakako bih pročitao. (Vjerujem da u ovom traktatu sve vrvi od genijalnosti, ali eto...neću čitati)

Danas više neću otvarati ovaj blog, ali ako bude kakvih senzacionalnih izliva mudrosti, vjerujem da ću dobiti obavještenje od kolega mailom (kao svaki put do sada)

Quizmaster је рекао...

Nema potrebe da bilo ko izveštava Eru, pošto je on pročitao celu poruku, kao i uvek do sada. Kad god nema šta pametno da odgovori, onda tvrdi da je preskočio čitanje poruke zbog dužine teksta.

Quizmaster је рекао...

U međuvremenu sam pročitao i na šta se odnosila zamerka Miletu Jankoviću, koja je besmislena poput one koja je upućena meni. Čovek godinama sarađuje sa pomenutim dnevnim novinama i time ne čini nikakvu štetu Enigmatskom savezu Srbije i enigmatici u Srbiji (za razliku od onih koji sarađuju sa predsednikom ESS, koji je novac umesto na račun ESS usmerio na sopstveni račun).