понедељак, 11. фебруар 2013.

Dogodilo se (25)

Na današ nji dan 1890. - Rođen je Boris Leonidovič Pasternak, ruski književnik, nobelovac (Moskva, 10. 02. 1890 - Pesnik, novelista, romanopisac i prevodilac, Pasternak je studirao prava i filozofiju u Moskvi i Marburgu. U mladosti je pripadao futuristima. Njegova duboko intimna i intelektualna lirika označila je prekretnicu u ruskoj, ali i svetskoj poeziji. Zbirka pesama simboličnog naziva "Iznad barijera" odredila je budući karakter njegove poezije. Svetsku slavu stekao je romanom "Doktor Živago", koji je objavljen 1957. godine u Italiji, jer je u Sovjetskom Savezu okarakterisan kao "antisovjetski". 
Roman je širom sveta dobio priznanja kao izuzetno umetničko delo, a 1958. godine Pasternak je dobio "Nobelovu nagradu". 
Istovremeno se na suptilnog pesnika, prozaika i prevodioca u njegovoj zemlji sručila čitava lavina optužbi, kleveta i uvreda. 
Izbačen je iz ruskog Saveza pisaca, a zaprećeno mu je da će mu biti oduzeto sovjetsko državljanstvo ako se ne odrekne Nobelovog priznanja. Sačuvao je domovinu, ali je ostao bez nagrade, sa teškim ožiljcima, koji su ga odveli u smrt. 
Za sobom je ostavio poeme "Poručnik Šmit" i "Spektorski", zbirku pesama "Drugo rođenje" i autobiogafiju "Zaštitna povelja".

ISPROBA STRANKE!

1 коментар:

Unknown је рекао...

BORIS PASTERNAK