четвртак, 7. фебруар 2013.

20 godina kako nije s nama


MARINKOVIĆ Milana RADISLAV - RADEMAR
(Sremski Mihaljevci, 06. februar 1931 - Sombor, 18. januar 1993)

SPORTSKI NOVINAR
PROSVETNI I TURISTIČKI RADNIK
ATLETSKI TRENER
ENIGMATSKI ISTORIČAR, TEORETIČAR I PISAC
OSNIVAČ ED "DR ĐORĐE NATOŠEVIĆ"

   U Novom Sadu završava gimnaziju (1950), Višu pedagošku školu - geografija i istorija (1952) i Prirodno-matematički fakultet - geografija (1983). Radio je kao novinar u "Dnevniku" i "Dugi". Bioje i član baleta opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (1950-1952).....više o ovome u knjizi "LEKSIKON SRPSKIH ENIGMATA" str 200.
   U carstvo enigmatike ulazi kao dečak 1944. godine kada na pisaćoj mašini, u osam primeraka, štampa svoj enigmatski list "Zagonetka". Jedan je od prvih istaknutih saradnika beogradske "Enigme". Koristio je pseudonime "Rademar" i "Radus"...
   Posle više od trideset godina pauze, 1987. godine ponovo se vraća enigmatici.
   Njegovim povratkom, somborska enigmatika ponovo kreće uzlaznom putanjom. Obnovio je 1989. "Somborsku ukrštenicu", a 1991. pokreće enigmatski časopis "Spektar"....
   Bio je osnivač i prvi predsednik Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević" iz Sombora (osnovano 17. septembra 1988. godine). Od 1991. godine bio je i sekretar ESS. U Somboru je 1989. pokrenuo enigmatsko druženje pod nazivom "Enigmatska kolonija". Ustanovio je i nagradu "Natošević", za doprinos istraživačkoj enigmatici....

   Šta reći još o Rademaru, a da ne bude "preopširno". Verovatno bi se stranice i stranice mogle napisati o njemu i uvek bi nešto promaklo.
Bio je dobar stručnjak, odličan enigmata, odan prijatelj - jednom rečju veliki čovek. Sigurno jedan od onih ljudi što se retko rađaju. Čika Bata, kako sam ga ja zvao, imao je veliki udeo u jednom periodu mog života (naravno ispostavilo se kasnije da je to potrajalo). Ne samo da je bio moj enigmatski učitelj, nego smo nas dvojica imali odnos "oca i sina". Znam koliko bi bio ponosan da zna u kakvog je enigmatu stasao "njegov pulen", da zna da ove godine organizujemo XV "Enigmatsku koloniju" i da zna da ove godine slavimo 25 godina postojanja Enigmatskog društva koje je on osnovao.


5 коментара:

ENIGMOTEKA је рекао...

Bilo bi lepo kada bi se javili Miroslav Živković, Jovan Vuković, Boris Nazansky...koji su Rademara duže poznavali i da napišu par reči o njemu.

ENIGMOTEKA је рекао...

DIMOVIĆ: A VRLI, KRASAN!

ENIGMOTEKA је рекао...

З У Б А Р К А
Б Р А В У Р Е
Р А Д Е М А Р
А Н А Т Е М А
Т А Л А Н А Т
И К О Н А Р И

Анониман је рекао...

Pošto kompjuteraški velemajstori neće da pale ljute mašine za malo, dadoh sebi previše slobode da pokažem da je još uvek ljudski mozak nezamenljiv. Unapred se izvinjavam što sam ubacio tri tematska pojma. Ovo bi se kod mene reklo da se pokaže ko kosi, a ko vodu nosi.
Lozničanin

P R O P U S T
R A D E M A R
I K S N O G E
B O J A R I N
A V E T A NJE
N O V I N A R

Doduše, rad je zbog reči ODSJEV ijekavski, ali i takav zavređuje pažnju, jer sam Rademara poznavao.

ENIGMOTEKA је рекао...

Svaka čast majstore!