недеља, 2. октобар 2011.

PRVA PRAVA TRODIMENZIONALNA (3D) UKRŠTENICA

Ova ukrštenica se razlikuje od ostalih trodimenzionalnih ukrštenica po tome što su mesta za upisivanje slova prilikom rešavanja iste - kocke.
Kocke su dobijene presecanjem kvadra kao "Nosača", sa paralelnim ravnima po sve tri ose. Ova ukrštenica može biti različitih dimenzija, sa ili bez crnih polja (gde ulogu crnog polja igra kocka u koju se ne upisuje nikakvo slovo - obično se oboji drugom bojom).
Predstavljena ukrštenica je dimenzije 4x4x4, bez crnih polja, koja prilikom preseka u sebi sadrži 12 klasičnih ukrštenica 4x4 bez crnih polja.
(Izgled ukrštenice je originalno rešenje autora).
Ovo je prva trodimenzionalna ukrštenica ove vrste koja je objavljena u Srbiji.
Autor je Dragan Ristić, enigmata iz Surdulice.
Prvu pravu trodimenzionalnu ukrštenicu na prostorima bivše Jugoslavije, a samim tim
i u Hrvatskoj, objavio je, enigmatska legenda g-in Jovan Nedić.
Napominjemo da su na prostorima eks Jugoslavije, uradjene samo dve ukrštenice ovoga tipa.

7 коментара:

Анониман је рекао...

Pitanje za gosp. Lazarevića predsednika ESS:
Kako je moguće da na Susretima u dve kategorije pobedi ekipa Izazova, ako znamo da se takmiče klubovi.
Jel Izazov neki novi klub u Srbiji.
A kao drugo u toj ekipi je izvesni Zoran Radisavljević, koji koliko ja znam nije član ESS, već svoje veštačke organizacije.
Do kada ćete jedno pričati, a drugo raditi?

Синдикат Слога је рекао...

Opet anonimus!?
Pitanje baš i nije postavljeno na pravom mestu.
Bilo pa prošlo.
Ovo skrivanje i dvoličnost je glavni problem ove naše organizacije!
Pretpostavljam da je gosp. "anonimus" bio u Požarevcu. Pa što ovo nije izneo na licu mesta.

Анониман је рекао...

Ne znam koliko je ovde mesto da napišem ovo, ali nemam gde: sinoć sam bio oduševljen odbojkaškom utakmicom Srbija - Nemačka. Sve moje čestitke srpskim odbojkašicama, bile su maestralne.
A čitavo njihovo učešće na ovom prvenstvu ima neku čudnu astralno-kosmičku vezu samnom. Sve utakmice Srbije koje sam gledao na TV u Požarevcu (u hotelu i kod Jovana Novakovića) i u Skopju završile su pobedom Srpkinja. Nisam gledao (bio sam na putu iz Požarevca za Skopje) samo prvu utakmicu protiv Nemica i ta je završila porazom Srpkinja. Dakle, ja sam im bio neka srećna maskota.
Dalje: na finalnoj utakmici prvi poen u prvom setu su dobile Srpkinje i izgubile set. Onda sam rekao ljudima sa kojima sam gledao utakmicu: dalje će svakom ko dobije prvi poen u setu, izgubiti set, videćete. I tako je bilo do kraja!!! Čak u petom setu, kao da su i Srpkinje bile svesne te "zakonitosti", pa su takoreći namerno iz povoljne situacije izbacile jednu laku loptu u aut i Nemice povele, pa izgubile set i utakmicu.
Ne znam da li ste primetili kako se u desnom uglu gledališta celo vreme utakmice vijorila i jedna makedonska zastava. Sinoć sam uspeo da saznam ko je mahao tom zastavom. Moj čovek!
Sve u svemu, blistava pobeda Srbije i čestitke za evropsku šampionsku titulu, isto kao i muškarcima.

Nikola Petkovski

Rok Ban је рекао...

Susret enigmata Srbije je javna manifestacija za sve ljubitelje enigmatike, bilo je pozvanih a bilo je i nepozvanih, predsednik kao dobar domaćin, postupio je pravilno, nikoga nije eliminisao, svi koji poštuju red i protokol dobro su došli, sve ostao je bcanje klipova i pokušaj diskvalifikacije saveza i organizatora,
a anonimusi nisu uradili ništa pozitivno za srpsku enigmatiku izuzev kritizerstva

Dejan Minić је рекао...

Za sutra najavljujem hit rebus sniman u Požarevcu. Akteri su dve poznate face. Pogađate koje? Ne, nisu Prle i Tihi!

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Na enigmatskim manifestacijama poput SES, Susreta zagonetača Hrvatske, Zagonetačkog vlaka, uobičajeno je da se takmiče ekipe koje čine klubovi, ali i pojedinci koje se udruže, kao i gosti iz inostranstva. Nedavno sam, na primer, bio član ekipe koja je na Zagonetačkom vlaku zauzela drugo mesto u rešavanju zagonetaka (bio sam i trećeplasirani pojedinačno), a Pero Galogaža sad je na SES osvojio bronzanu medalju ekipno. Pravim ljubiteljima enigmatike ne smeta to što je konkurencija pojačana i ne traže neke razloge administrativne prirode da bi njihov klub bio bolje plasiran.

Ako neko smatra da meni (koji je uzeo tri zlata i jednu srebrnu medalju) ili bilo kom pojedincu nije mesto na smotri enigmata Srbije, biće pre da njemu nije mesto tamo, dok ne izbaci iz sebe tu mržnju. Srećom, u Požarevcu su prevladali dobra volja, tolerancija, duh enigmatike i igre.