петак, 23. јул 2010.

МАМУТСКА УКРШТЕНИЦА

Narodni muzej Kikinda poziva enigmate da se uključe u pravljenje mamutske ukrštenice i tako dodatno obogate sadržaj „Mamut festa“, manifestacije koja se tradicionalno održava početkom septembra.
Mamutska ukrštenica je poznat pojam u enigmatici, kojim se nazivaju ukrštene reči velikih dimenzija. Mi nameravamo da, uz pomoć većeg broja enigmata, napravimo što je moguće dužu ukrštenicu koja bi se sastojala od niza pojedinačnih sastava povezanih pojmom KIKINDSKI MAMUT.
Dakle, cilj je da okupimo veliki broj enigmata, napravimo veliku (i kvalitenu) ukrštenicu koja će biti rešavana javno u okviru „Mamut festa“.

Propozicije:
1. Potrebno je napraviti SKANDINAVKU veličine 21x8 (bruto sa opisnim poljima) odnosno 20 x 7 neto, s tim što je jedno slovo (M) urezano u opisno polje. U srednjem (dakle četvrtom) redu upisano je MAMUT (s kraja levo, s tim što je M usečeno u opisno polje) i KIKINDSKI (na kraju desno). Dakle, u srednjem redu je sledeći raspored: MAMUT, crno polje, pet polja koja mogu biti bela ili crna, crno polje, KIKINDSKI.
2. Autori samo biraju jezik na kojem će sastaviti ukrštenicu, i dosledno će primenjivati uobičajena pravila za enigmatseke radove rađena na odabranom jeziku.
3. U konkurenciju za nagrade ulaze sve ukrštenice sastavljene na jezicima nastalim iz nekadašnjeg srpskohrvatskog-hrvatskosrpskog jezika.
4. Posebna priznanja mogu dobiti i autori ukrštenica urađenih na drugim jezicima (makedonskom, slovenačkom, mađarskom, romskom, engleskom...).
5. Autor se potpisuje punim imenom i prezimenom, a podaci koje je još potrebno poslati su: godina rođenja, mesto stanovanja, država i jezik na kojem je sastavljena skandinavka. Fotografija autora nije obavezna, ali je poželjna.
6. Svaki autor može poslati neograničen broj skandinavki, na jednom ili više jezika (ali pazite da se u jednoj ukrštenici koristi samo jedna jezička varijanta)
7. Sve ispravne skandinavke nadovezivaće se jedna na drugu (preko pojma KIKINDSKI MAMUT) po redosledu prispeća.
8. Krajnji rok za slanje: 1. septembar 2010. (ali zbog specifičnosti obrade, bilo bi dobro skandinavke slati znatno ranije).
9. Skandinavke treba opisati na neki od uobičajenih načina za opisivanje.
10. Ukrštenice se šalju na adresu koordinatora: Slavko Bovan, Gavrila Principa 11, 2300 Kikinda, Srbija, ili na slavkobovan@yahoo.co.uk
11. Najuspešnije sastave ocenjivaće stručni žiri, a biće nagrađeno nekoliko najuspešnijih ukrštenica, ako i autor koji pošalje najviše skandinavki.
12. Planiramo da sve ukrštenice štampamo u posebnoj knjizi, koju bi dobili svi autori.
13. Pravo učešća imaju svi zainteresovani enigmati, dakle i afirmisani autori, ali i potpuni amateri. Da bi skandinavka bila deo MAMUTSKE potrebno da ispunjava uobičajene enigmatske standarde.


Drage kojege,
Gore je oficijelni poziv za učešće u pravljenju mamutske ukrštenice. Sledi kolegijalni poziv i s moje strane.

Dogovorio sam sa rukovodstvom kikindskog muzeja da ova akcija postane tradicionalno druženje enigmata u Kikindi, pa ću te, stoga, zamoliti da daš svoj doprinos kako bi ova prva „probna“ varijanta uspela. Očekujem pozitivne reakcije kolega i veliki broj skandinavki. Pošto je rok relativno kratak, u pozivu nisu navedene nagrade koje su namenjene autorima, jer sve nije do kraja dogovoreno sa organizatorima, ali po prvim obećanjima nagrade ne bi trebalo da budu loše. O nagradama ću vas naknadno obavestiti. Isto tako, planirano je da najuspešniji autori budu gosti Kikinde u vreme „Mamut festa“.
Za sve pitanja stoji vam na raspolaganju moja mail adresa.
Sve kolege koji za to imaju mogućnosti, zamoliću da ovaj poziv objave u svojim listovima ili na svojim sajtovima i da ga pošalju enigmatima iz svog adresara.
(Ero)

Нема коментара: