понедељак, 12. октобар 2009.

"НАТОШЕВИЋЕВЦИ" ОПРАВДАЛИ ОЧЕКИВАЊА

Традиционално окупљање енигмата Србије, девето по реду, одржано је протеклог викенда у Вршцу. Састављачи и решавачи загонетака, њих укупно 60, из свих крајева наше земље, којима су се придружиле колеге из Републике Српске и Македоније, провели су три дана у занимљивом дружењу. Сусрети су почели у петак окупљањем енигмата у фоајеу хотела "Србија", где су након смештаја учесника и гостију отворене изложбе "Енигматски сувенири" (ЕК "Ниш"), "20 година енигматског стваралаштва Жељка Димовића" и "20 година од прве енигматске колоније" (ЕД "Др Ђорђе Натошевић").

Екипа Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић" била је најуспешнија на деветим Сусретима енигмата Србије. Чланови сомборског друштва били су екипно најбољи у састављању загонетака и анаграма, а друго место су освојили у решавању загонетака. Екипу "Натошевића" представљали су Славко Бован (Кикинда), Милан Милин (Србобран), Аница Милошев (Црвенка), Милутин Тепшић (Кљајићево) и сомборци Жељко Димовић, Никола Живановић и Мирко Ранчић.

Први је на "бојно поље" изашао Никола Живановић који је на брзопотезном првенству енигмата-шахиста освојио фантастично друго место. Бољи од њега био је само Томислав Поповић из Београда. Након турнира који је одржан у просторијама вршачког Шаховског клуба "Бора Костић", у конференцијској сали хотела "Србија" одржана је енигматска трибина: Историјат вршачке енигматике (Мирослав Лазаревић), Библиографија српске енигматике (Марјан Радаковић), О логичким загонеткама (Никола Живановић).

У суботу у преподневним сатима одржано је Првенство Србије у решавању загонетака. Задатке за решавање је припремио београдски енигмата Миодраг Тошић. Никола Петковски из Скопља са освојених 199 од могућих 200 бодова постао је првак, испред клупског колеге Миленка Мијатовића. Треће и четврто место са истим бројем поена освојили су "Натошевићевци" Милутин Тепшић и Жељко Димовић. Наравно Никола је члан и нашег друштва, али је овог пута наступио за УЕ "Вук Караџић".

У поподневним сатима уследио је обилазак знаменитости Вршца, Манастир Месић и Пут вина. У селу Велико Средиште енигмати су морали да се доказују и као дегустатори, што им уопште није тешко пало. После ручка уследила је отворена годишња Скупштина ЕСС, где је на дневном реду између осталог било: утврђивање Енигматске легитимације, утврђивање Дана енигмата Србије, утврђивање места одржавања 10. СЕС-а, доношење одлуке о изради нових квизовкашких гарнитура, организација Првенства Србије у квизовци, место и време одржавања 12. Енигмоколоније, предлог нашег друштва за уврштавање енигматског такмичења на Домијаду 2010. Дошло је до промене комисије за популаризацију енигматике међу најмлађима. На предлог председништва, а одлуком Скупштине нови председник ове комисије је Жељко Димовић, а чланови Славко Бован и Милорад Живанић.

Победник 1. Првенства Србије у супер-квизовци је Славко Бован. Он је у финалном мечу савладао Милутина Тепшића. У борби за треће место Жељко Димовић је савладао Мирка Ранчића. Одзив учесника био је одличан. Учешће је пријавило 16 такмичара. Непосредно пред почетак турнира било је још заинтересованих за ову игру. Турнир је одигран у суботу у касним вечерњим сатима, одмах након фудбалске утакмице Србија-Румунија. Интересентно је да су првих седам места освојили чланови "Натошевића", али с обзиром да је било доста дебитаната, ово није ништа необично. Судије турнира били су Радојица Јовичић, Миленко Мијатовић и Милорад Живанић.

У састављању загонетака није проглашен шампион за 2009. годину. Након примедби Жељка Димовића и Славка Бована на резултате такмичења, жири у саставу (Живановић, Живанић, Зекић) је донео одлуку да се прогласе само најбољи радови по категоријама и екипни победник. Жири који је био запањен изразито ниским квалитетом радова је оваквом одлуком на неки начин оштетио Бована, Димовића и Тепшића, који би сигурно освојили медаље да је бодовање било по прошлогодишњем систему.

Титула првака Србије у састављању анаграма другу годину узастопно припала је убедљиво Николи Живановићу. Он је тријумфовао испред Славка Бована и Динка Кнежевића. Теме за анаграмирање је задао Милорад Живанић. Ево анаграма који су били довољни за прво место:

КО ПРИЧА, ВРАЋА ВАШ ЛИКОВНИ СЈАЈ - вршачки сликар, Паја Јовановић
БОГАМИ, ОМАСОВИСТЕ ТЕ СКАНДИНАВКЕ! - ко се то све данас бави енигматиком
ВЕРГЛАЈ, СТУПИДНЕ ВАЉДА И КОСМОС ЧУЈЕ! - људска глупост је вечнија од свемира

За најуспешнијег учесника Сусрета проглашен је Милутин Тепшић, а Жељко Димовић је од ЕСС добио златну плакету за 20 година енигматског рада.

Ево још неколико фотографија, које дочаравају активности наших чланова.
Да су ствари измакле контроли показује ова фотографија. Уместо да се психички припрема за такмичење, наш члан Еро одлучио да са својим земом Мишом Живанићем сними рекламу за "Пут вина".

Ајд што се Еро "опустио", ал незнам шта би секретару Друштва. Добро па није благајник. Одлучио човек да у овој кризи плаћа музику. Добро да смо брзо напустили вински подрум, ко зна шта би било до краја.

А наш умни бата, енигмата од заната, покушао да оствари своје жеље, не бил дошли на весеље. Ал уместо као што је обећао да ће јурити неку вршачку секу, он под руку дохватио Пеку.

На крају је и сам председник поклекао. Видевши шта раде његови чланови нашао је "утеху" у винском подруму.

15 коментара:

Анониман је рекао...

Za ovakav izvještaj naš vrli predsednik zaslužuje još jedan mandat. Posebno mi se dopao drugi dio izvještaja gdje je došla do izražaja Dimovićeva pjesnička crta karaktera. Ero.

Анониман је рекао...

I tvoj izveštaj na enigmatskom forumu će vidim biti opširan i zanimljiv. Samo piši čim se izboriš za tastaturu.

Milos је рекао...

Sad kada komentari idu, kao po loju, nećeš me se lako otreseti.
Još jednom pohvala na foto-reportažu sa susreta. Ero.

ENIGMOTEKA је рекао...

Немој само претеривати. Управо ми се јавили Живанић и Бановић из механе.Па рече Мишо да мора и он неке стихове склепати поводом ове фото-репортаже.

Milos је рекао...

Zvali i mene prije 2 minuta. Čekam stihove, pominjali su nekog od nas u stihu BARABE, a da l' se to rimuje sa BABE, ostaje da se vidi. Ero.

Mišo Živanić је рекао...

Taj tvoj Bata –
nabeđeni enigmata,
baš i nije neka fora
kada pored mladih cura
on starije šetat’ mora!
Godine mu ludo lete,
pa on više nije dete:
vapi majka – nema snaje,
taj tvoj Bata i ne haje.
Neće mangup da se ženi,
ima ’cajta’ - sebe brani
i sujetu svoju hrani,
godine mu lete ludo
misli da je ’svetsko čudo’.
Neće cure takve face,
a on samo neka čeka
udaće se svaka od njih –
za Batu ti nema leka:
cure mlade - mator Bata
ostaće da babe fata!
Natoševci braćo mila
pomagajte – vi ste ’sila’
vežite ga i ženite,
dobro delo učinite –
to vas mole enigmate
sve kolege ovog Bate!

eroS

Milos је рекао...

Samo gusle fale. Ero.

Жеца је рекао...

Ероси оканте ми се кума!!

Анониман је рекао...

Okanili bi se mi njega da se on okani nas. Ovako nas je zaposlio, pa godinama bespotrebno vježbamo svatovske pjesme. Toliki trud uzalkud. Svakodnevno gledam pred kuću očekujući "buklijaše" koji će me pozvati u svatove. Teret je to...
Stoga, il' se ženi il' tamburu kupi...
Ero.
PS. Naš drug se ne ljuti, jer zna da je u erovskoj prirodi šala na svoj ili, još bolje, na tuđi račun.

Жеца је рекао...

Морам проверити у општини да ли венчавају везане!

Анониман је рекао...

Младе енигматичарке
Слабо иду на сусрете:
Ту су њима муж и дете
Пуна глава, веш, па кујна...

А тако би вина рујна
По Вршцу пробавале,
Па се зафркавале!
Анаграме слагале,
Одлуке жирија образлагале.

Ал доћи ће време сретно
Климакс кад их снађе!
Док деца порасту,
Биће им најслађе

Да батале обавезе,
На сусрете збришу
Пишу и уздишу...
Ту се шали, ту све врца,
А њима је то сред срца!

Жеца је рекао...

Свака част анонимној песникињи?

Анониман је рекао...

Хвала! Толико је "пуно" нас младих анаграмисткиња по сусретима, да и не мора овај упитник на крају. :)

Софи

Анониман је рекао...

Poklon stih enigmatkinji:

Tek kad sam stavila totalnu protezu
Našla sam vremena za igru i zezu!

Анониман је рекао...

I mlade mame
prave anagrame
Ero