недеља, 23. август 2009.

НИКОЛА ЖИВАНОВИЋ НАЈУСПЕШНИЈИ ЕНИГМОКОЛОНИСТ

У Сомбору је успешно завршена Енигматска колонија, која је одржана једанаести пут у организацији ЕД "Др Ђорђе Натошевић", окупивши учеснике из Београда, Новог Сада, Кикинде, Србобрана, Белог Манастира, Бјеловара, Скопља и Панчева, наравно уз домаћине из Сомбора.

Као и прошле године Никола Живановић је проглашен за најуспешнијег учесника Колоније, добивши награду путовање у Праг, од туристичке агенције IVONTRAVEL из Новог Сада. Ево и резултата. Првог дана је одржано такмичење у решавању загонетки. Задатке је припремио Милорад Живанић, уредник часописа "Разонода". Пласман је следећи:
1. Никола Живановић, Сомбор - 170 (од могућих 180 бодова)
2. Милутин Тепшић, Кљајићево - 154
3. Славко Бован, Кикинда - 150

У дисциплини насловних анаграма, као и претходник година, настало је неколико бриљантних радова, а ово су три најбоља, по оцени жирија (Милорад Живанић, Мирослав Лазаревић и Миодраг Тошић):

1. Никола Живановић, Сомбор - ГЛЕ, БИО САВРШЕН У ТРЦИ! - (наслов: БОЛТ РУШИ СВЕ ГРАНИЦЕ)
2. Мирко Ранчић, Сомбор - А, ИЗНЕЛИ СУ НАРОДЕ ИЗ КРИЗЕ! - (наслов: РУСИ И КИНЕЗИ ДОЛАЗЕ, ЗАР НЕ)
3. Софија Нецин, Нови Сад - РЕЖИРАТЕ И ЛСД? - (наслов: ТРАЖИ СЕ ДИЛЕР)
Анаграм Славка Бована је заузео 4. место, али је свакако вредан помена - О ЗЛО МИ, СЕЛИДБА ЗА РАДОМ - (наслов: МЛАДИ ОДЛАЗЕ ИЗ СОМБОРА).

Блиц такмичење у састављању анаграма од теме "КАФЕ КЛУБ ФИЈАКЕР", у којем се друштво опустило након такмичења, донело је симпатичне радове, упркос незахвалној комбинацији слова.


Аутори три најбоља рада су:
1. Милан Милин, Србобран - КАЈ БИ ФУФЕ КРКАЛЕ?
2. Никола Живановић - УФ, ЈАК БИФЕ!КЛАКЕР!
3. Милутин Тепшић - БИФЕ ЈЕ КУЛ! ФРКА КА...


На турниру у супер-квизовци, игри коју су лансирали Сомборци, после спора са Зорадисом, аутором мини-квизовке, играло се седам кола по Бергеровом систему (свако са сваким), на табли коју су дизајнирали Никола Живановић и Жељко Димовић.

Коначна табела изгледа овако:
1. Милан Сечујски - 13 бодова (6-1-0)
2. Славко Бован - 12 (6-0-1)
3. Никла Живановић - 10 (5-0-2)
4-6. Милутин Тепшић - 6 (3-0-4)
4-6. Жељко Димовић - 6 (3-0-4)
4-6. Мирко Ранчић - 6 (3-0-4)
7. Јован Вуковић - 2 (1-0-6)
8. Жељко Прванов - 1 (0-1-6)

Победник првог турнира у супер-квизовци, Милан Сечујски из Новог Сада, шест партија је решио у своју корист, а једну је одиграо нерешено (23:23) и то против последњег на табели Прванова. Судија турнира био је Јован Недић, који је признавао све речи грађене од префикса, типа "суперцрв" и "мегавест".

Одржано је и мини логичко такмичење, а победио је Сечујски испред Тепшића и Бована. Требало је поставити на таблу супер-квизовке четири речи с пописа, како би се остварио што већи број поена (КОЛОНИЈА, ЗАБАВНО, ДРУШТВО, ЛОГИКА).

У суботу 22. августа у клупским просторијама је одржана редовна годишња скупштина ЕД "Натошевић" (ове године и изборна), на којој је досадашњем председнику Жељку Димовићу још једном указано поверење да води Друштво. Секретар остаје Мирко Ранчић, а чланови Председништва су Никола Живановић, Милутин Тепшић и Славко Бован. Нови-стари председник је за успешан почетак новог мандата скувао пилећи паприкаш. Сомборско Друштво је добило два велика појачања - Аницу Милошев из Црвенке и Софију Нецин из Новог Сада.
У оквиру колоније приређена је изложба поводом 20 година енигматског стваралаштва Жељка Димовића.
Опширнији извештај са 11. Енигматске колоније, као и радови учесника биће објављени у 32. броју друштвеног Билтена.

7 коментара:

Анониман је рекао...

Kao što sam i pisao na jednom enigmatskom forumu - ENIGMATSKU KOLONIJU U SOMBURU ne treba propustiti. Oni koji su to učinili ove godine iz bilo kog razloga ( bilo je nekoliko "neprihvatljivih" opravdanja) neka obavezno već sada u svoj rokovnik pribilježe OBAVEZAN dolazak na druženje. UVIJEK je prijatno, opušteno i veselo, a takmičenje je UVIJEK kvalitetno, konkurencija oštra pa svoje drugo, trece, četvrto... mjesto smatram velikim uspjehom. Nikoli i ovako pismeno čestitam na Zasluženoj pobjedi, npr. naslovni anagram smo "aklamacijom" svi izabrali kao najbolji. Željku čestitke, ako ništa drugo na odličnom zakuvavanju (naravno, paprikaša u kotliću, niste valjda pomislili na nešto drugo).
Ukratko, i ove godine je bilo odlično i za sve pohvale. nedostajalo je još nekoliko kolega Mi iz "Natoševića" smo "vijećajući" u kasnim satima, većinom trijezni ali uz pivo i rakijicu, u noći između subote i nedelje pobrojali trojicu-četvoricu koji bi nam dobro došli da i ovako veselu atmosferu dodatno uvesele. Dakle, čekamo 12. koloniju. Kolonista Ero

Nikola Živanović је рекао...

Možeš slobodno da se hvališ da je dizajn super-kvizovke samo tvoj, ja sam samo doprineo ponekom idejom.

Жеца је рекао...

Ниџо знаш да ја нисам од оних који воле да се хвале! Ха,ха...

Анониман је рекао...

Da, izvinjavam se. Nisam pohvalio superkvizovku. Autor je položio ispit. Igra je dobra, skoro kao ona izvorna velika, ali je za kraće skupove pogodnija. Mislim da će uskoro da se masovnije igra. Zainteresovani vježbajte do Vršca.

Анониман је рекао...

Честитам најбољима, а свима хвала за лепо и садржајно дружење!

Софи

Жеца је рекао...

Хвала свим колегама на подршци за успешну организацију Колоније. Штета што нису дошли још неки прави "играчи". Надамо се да догодине неће пропоустити ову манифестацију. Шири даље што би реко Чеда.

Mišo Živanić је рекао...

Sombor i Somborci su još jednom pokazali kako nije teško biti dobar domaćin, samo kada se to hoće! Nenametljivo, članovi ED ’’Dr Đorđe Natošević’’, organizovali su, jedanaestu po redu Enigmatsku koloniju, veoma zanimljivo enigmatsko takmičenje. Ta subota i nedelja ostaće svim učesnicima u dragoj uspomeni. Nekada nije bitno spominjati pobjednike, ali istinski pobjednici su svi prisutni i organizatori na čelu sa aktuelnim, veoma agilnim predsednikom ED, Željkom Dimovićem. Bilo je to pravo druženje tridesetak enigmata, neopterećeno samo enigmatskim zadacima, bila je prisutna želja da se obiđe lijepi Sombor i razgovara i o drugim stvarima. Pohvala i sponzorima koji su pomogli - nadamo se da će sledeća, dvanaesta Kolonija privući još više učesnika.
Kolonija je po prvi put organizovana uz punu podršku ESS, a prisustvovali su i predsednik ESS i oba potpredsednika..