понедељак, 17. септембар 2018.

ROĐENDAN "NATOŠEVIĆA"


Somborsko ED "Dr Đorđe Natošević" danas slavi svoj trideseti rođendan. Zaljubljenici enigmatike osnovali su tačno pre 30 godina, tačnije 17. septembra 1988. godine, u prostorijama Građevinske radne organizacije "Dušan Staničkov" enigmatsko društvo u želji da omiljene aktivnosti koje su upražnjavali u slobodnom vremenu nastave na organizovan način. Tome je prethodila osmišljena i temeljna priprema, koju je obavio inicijativni odbor na čelu sa agilnim profesorom Radislavom Batom Marinkovićem, svestranom ličnošću, dokazanom i na polju enigmatike. Spretno je rukovodio radom Društva sve do prerane smrti 1993. godine, da bi ga nasledio njegov pulen ŽD, koji danas obavlja dužnost predsednika ovog udruženja. 

I pokojni Marinković, i kasnije Dimović, vešto su animirali brojne pristalice raznolikih vidova enigmatike, pa je Društvo postajalo sve brojnije i vrlo brzo sticalo članove širom zemlje, tadašnje Jugoslavije. Od samog početka somborsko ED je kako brojem članova, tako i rezultatima, stalo uz bok tada najstarijem jugoslovenskom društvu, onom u Bjelovaru. Društvo je prvih 5-6 godina postojanja imalo oko 150 članova, da bi vremenom, kako je dolazilo do raspada Jugoslavije, taj broj srazmerno padao. 

Danas je ED "Natošević" posle raznih perioda uspona i padova, što se tiče aktivnosti, ponovo jedno od aktivnijih na ovim prostorima. Naravno posebno se ponosi organizacijom Enigmatskih kolonija, kojih je do sada bilo 18.

7 коментара:

ENIGMOTEKA је рекао...

Ovaj tekst o jubileju objavljujem tek danas, pošto sam bio na godišnjem odmoru.

ENIGMOTEKA је рекао...

Svečanost povodom obeležavanja značajnog jubileja somborskog ED "Natošević" biće održana u klupskim prostorijama dana 29. septembra.
Pored dodele zahvalnica i priznanja biće održana i Izborna skupšina društva.

Анониман је рекао...

Nadam se da će na Skupštini biti kvorum, da ne bude kao kod onog što ima 100 članova, a kvoruma ni blizu sa svim gostima.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Još uvijek mi nisi napisao mjesto i datum održavanja 4, 5, 6, 7 i 8 kolonije. Nisam znao da si ti predsjednikom Natoševića od Batine smrti.

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam na vrednom jubileju!

Анониман је рекао...


Čestitamo slavljenicima ED "Dr Đorđe Natošević" jubilej!

Na današnji dan osnovan je 2001. godine EK "Nova zagonetka" a danas je održan pomen
povodom godišnjice smrti Miodraga Tošića na Novom groblju u Beogradu!

Vlagor

ENIGMOTEKA је рекао...

Hvala Vlado!