уторак, 07. август 2018.

SREMSKA MITROVICA - DREVNA PRESTONICA


Zvali su je „slavna majka svih gradova“, jer je mesto rođenja mnogih rimskih imperatora. Zlatno doba ovog antičkog bisera bilo je u vreme tetrarhije (četvorovlašća) Dioklecijana, Maksimilijana, Konstancija i Galerija, koji je za svoju prestonicu izabrao Sirmijum. Danas, kompleksne arheološke iskopine u Sremskoj Mitrovici prava su turistička atrakcija. U okviru Sirmijuma postoje: carska palata, antička palata sa termama, žitnica, monumentalno rimsko kupatilo, ostaci antičkog rimskog vodovoda i sveučilište boga Jupitera. Obavezno posetite i Muzej Srema, ali ne propustite ni obilazak Za­­savice, koja svojim okruženjem pred­sta­vlja redak preostali kutak prirode, pa je pro­glašena za Specijalni rezervat prirode I kategorije. Najlakše ćete stići ako iz Sremske Mitrovice produžite prema Mačvanskoj Mitrovici prateći brojne putokaze i in­for­ma­tivne table. Ovaj misteriozni svet najbolje možete razgledati tokom vožnje spe­ci­jal­nim brodom „Umbra“, nazvanom po retkoj vrsti ribe (karta košta oko 300 dinara). Obilazak Zasavice možete započeti ili završiti razgledanjem spomenika mangulici i pulinu. 

Ovde možete da probate žablje batake, guščji paprikaš, puževe, sve po ceni od nešto više od 500 dinara za porciju, ali i da kupite kobasice, slaninu i druge prerađevine od svinje mangulice, kao i sapun od magarećeg mleka po recepturi carice Kleopatre. U blizini grada nalazi se Nacionalni park Fruška gora - idealno mesto za odmor i razonodu. Odlične saobraćajne veze, s obzirom na to da do ovog mesta možete stići svim saobraćajnim sredstvima: vozom, autobusom, brodom i avionom, značajni smeštajni kapaciteti sa više od 200 postelja, nivo ugostiteljskih i drugih usluga... čine grad u turističkom pogledu veoma zanimljivim i privlačnim. U većini mitrovačkih restorana, pored tradicionalnih specijaliteta prasećeg i jagnjećeg pečenja i jela ispod sača, služi se i čuveni sremski kulen, ali i ostale đakonije sremske kuhinje - uz nadaleko čuvena fruškogorska vina.

Нема коментара: