недеља, 15. април 2018.

IN MEMORIAM

Zlatko Delić (1959-2018.)

Zbog brojnih političkih i sindikalnih obaveza koje sam ima protekle nedelje nisam bio prisutan na blogu nekoliko dana. Sa nevericom me zatekla tužna vest da je preminuo jedan od najboljih srpskih enigmata Zlatko Delić. On je bio učesnik nekoliko somborskih "Enigmokolonija" i sa njim sam uvek imao odličan i drugarski odnos. Verujem da će mnogima nedostajati. Neka mu je večna slava.

Prenosim vest internet portala Srpska Cafe.

"U Banjaluci je u 58. godini preminuo Zlatko Delić, jedan od najboljih srpskih enigmata. Delić, koji je preminuo u nedjelju, 8. aprila, bavio se enigmatikom, uredničkim opisom i izradom svih vrsta ukrštenica i izdavaštvom više od četiri i po decenije. Ovaj Banjalučanin je ranije za naš portal govorio da je enigmatika važna, jer je bila i ostala zabava putem koje se učilo, ali i čuvao jezik i obogaćivao lični fond riječi u svakodnevnom govoru. Deliću je 1976. godine, kao đaku kninske Gimnazije, prvu križaljku objavio tada popularni zagrebački zabavni časopis “Vikend”. 
Objavio je više od 8 000 radova (križaljki, premetaljki, rebusa…) u raznim enigmatskim i drugim poznatim časopisima i novinama -“Orbis”, “Vijesnikov kviz”, ” Novosti Enigma”, “Politika”, “Huper”, izdanja banjalučke Bine – Skandi Rubikon, zvornička Zagonetka, Slobodna Dalmacija, Eureka, Čvorova izdanja, požarevački „Kviz“, izdanja EK „Piramida“ iz Novoga Sada, te Iks, Skerco i Bravo skandi iz Beograda… 
Za svoje križaljke dobio je brojne nagrade, a objavljivao ih je pod pseudonimima “Ludi Maks”, “Vinsent Vega”, “Psiho”, “Delija”, “Psihodelija”… 
Bio je učesnik brojnih enigmatskih susreta i konkursa. Zastupljen je u knjizi Istaknuti srpski enigmati i Leksikonu srpskih enigmata. 
U posljednjim godinama je radio na svom, kako je govorio, životnom djelu – Rječnik transkipcija, a pamti se i njegovo učešće u Kikindi u pravljenju najveće križaljke na svijetu, duge čak 120 metara, koja je nezvanični Ginisov rekord. Hobiji ovog enigmate, rođenog u Drvaru 25. decembra 1959. godine, bili su i prevođenje stripova sa engleskog jezika i film. 
Kao diplomirani psiholog sa vrhunskim opštim obrazovanjem plijenio je svojim medijskim analizama društvenih pojava i fenomena. Delić, koji je iza sebe ostavio suprugu i troje djece, biće sahranjen sutra u 14 sati na Novom groblju u Vrbanji."

Нема коментара: