четвртак, 20. април 2017.

LINĐO


LINĐO je najpopularniji ples oštrog ritma Dubrovnika i dubrovačke okolice, koji se pleše uz pratnju starinskoga glazbala iz južne Dalmacije, lijerice, narodnog trožičanog gudačkog glazbala (lira, od grč. lyra). Pleše se u parovima, pravilno raspoređenim u krugu oko svirača, ljeričara, koji, dok svira, stopalom desne noge snažno udara o pod u ritmu svoje svirke te time daje takt plesačima, a plesom upravlja kolovođa, koji duhovitim, nerijetko i dvosmislenim stihovima i glasnim povicima određuje parove i promjene plesnih figura te bodri plesače . 

Iako je izvorni naziv plesa "Linđo", Dubrovačka poskočica, danas je svakako poznatiji pod imenom Linđo, a taj je naziv, zapravo dobio, po nadimku svojega nekoć glasovitoga majstora na lijerici (ljeričara) Nikole Lale Linđa iz Župe dubrovačke, čiji potomci i danas žive u Župi. Ta obitelj Lale, koja živi u mjestu Petrača kod Dubrovnika, i danas je znana po nadimku Linđo. 

Prema nazivu plesa nazvan je i poznati dubrovački folklorni ansambl "Linđo", osnovan 1966.godine, a koji redovito, od 1968.g. otvara znamenite "Dubrovačke ljetne igre". 

Po HER-u, porijeklo naziva najvjerojatnije dolazi od albanske riječi "lindje" u značenju: rođenje, rađanje.

Prilog: Ilija Ozdanovac

Нема коментара: