уторак, 24. април 2012.

Održan 28. Enigmatski vlak i 15. Fallerov zagonetački memorijal

Kao i svake godine do sada hrvatski zagonetači su organizovali manifestaciju pod nazivom "Enigmatski vlak", ove godine po dvadesetosmi put, koja najverovatnije ima najdužu tradiciju u regionu. Kako je ova godina parna, održan je i Fallerov zagonetački maemorijal. Manifestacija je održana 21. i 22. aprila na relaciji Zagreb - Osijek.
U jutarnjim satima 21.04. okupili su se na glavnom železničkom kolodvoru u Zagrebu zagonetači iz Varaždima, Zagreba, Rijeke, Vinkovaca, Osijeka, Splita i iz Srbije (Željko Dimović, Slavko Bovan i Zoran Radisavljević). Do Zagreba nas trojica smo stigli preko Osijeka u koji smo došli dan ranije, gde su nas fenomenalno ugostili Osječki zagonetači na čelu sa Josipom Dubrovićem i Vinkovaca. Na putu od Zagreba prema Osijeku održano je prvo od dva takmičenja: Enigmatski vlak. Zagonetači su 90 minuta rešavali razne zagonetke (ukrštenice, skandinavke, rebuse i druge mozgalice). Po dolasku u Osijek zagonetači se smeštaju u hotel Mursa i sledi kratki predah do drugog takmičenja: Fallerovog zagonetačkog memorijala, koji je takođe trajao 90 minuta. Kasnije, na svečanoj večeri bilo je proglašenje pobednika i podela prigodnih nagrada. Pobednici oba takmičenja bili su riječki zagonetači. Ekipa "Natoševića" zauzela je solidno 4. mesto od 9 ekipa.
Drugi dan, u nedelju 22.04. je bila organizovana poseta osječkoj Tvrđi. Uz stručno vodstvo zagonetači su saznali istoriju Tvrđe i neke nepoznate zanimljivosti. Put je nastavljen prema Kopačkom ritu. Tamo su upoznali istoriju dvorca Tikveš, pogledali film o prirodnim lepotama Kopačkog rita, te krenuli na kratko putovanje brodom.
Prekrasni izlet je završen ručkom na seoskom imanju u selu Kopačevo. Učesnici ove manifestacije su se vratili u Osijek i krenuli neki vlakom, neki autobusom, a neki vlastitim prevozom svojim kućama uz obećanje da se vidimo na sledećem enigmatskom druženju. Detaljan opis našeg putešestvija po Hrvatskoj možete videti ovde.

6 коментара:

Slavko је рекао...

Ako se stidite ovdje da komentarišete (ili, pak, žalite što niste bili s veselim društvom!) možete da to učinite na Cryptomanovom blogu.

Gazdi(ovog) bloga obećah da ću i ja napisati nekoliko riječi. Časna pionirska, biće mnogo kraće nego onaj serijal na pomenutom blogu kolege Adnana.

Анониман је рекао...

Ja se ne stidim (nema čega), ali ŽALIM što nisam mogao biti i ja jedan od putnika u tom enigmatskom vlaku. Velika daljina, mnogo posla kojim sam prezauzet u ovom periodu i eto ja sam samo pratio vaše dogodovštine preko vesti na blogovima.

Nikola Petkovski

Slavko је рекао...

Saopštenje broj 8
Susreti enigmata Srbije (24-26. avgusta 2012) Kikinda

Poštovane kolege,
Obaveštavam vas da pripreme za SES teku po ranije zacrtanom planu.
Stalno stižu nove najave za učešće. Na nedavno održanom "Enigmatskom vlaku" uz prijatno druženje sa kolegama iz Hrvatske imao sam niz razgovora. Sudeći po preliminarnim prijavama očekujem poveću grupu hrvatskih enigmata (što me raduje).

- Klasična enigmatika (u toku je izrada zadataka za takmičenje)
- Logički zadaci (Čedomir Milanović će za koji dan izneti svoj plan o takmičenju logičara)
- Kviz (Kosta Željski je već izradio pitanja. Dogovaranje detalja imaćemo 2.6. u Perlezu).

Što se tiče kulturno-zabavno-turističkog dela programa (za koji smo kazali da je VEOMA važan) skoro sve je dogovoreno.

MAMUTSKA UKRŠTENICA
Ostalo je još 15-tak dana do roka kada se ukrštenice mogu slati. Do sada su stigle skandinavke od 74 autora iz 6 zemalja na (srpskom, hrvatskom, srpskohrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom, engleskom, italijanskom, francuskom, španskom, portugalskom, nemačkom, poljskom, ruskom i latinskom jeziku). Ovih dana očekujem ukrštenicu iz Rumunije, a jedan kolega je obećao da će obezbediti skandinavku na mađarskom jeziku.
Dvadesetak kolega mi je javilo da su njihove ukrštenice gotove ili skoro gotove. Da li ćemo imati 100 autora?!

Za maj sam planirao razgovore sa sponzorima.
Dakle, sada sledi razgovor sa pravim sponzorima, jer su slikari, književnici i umetnički fotografi, SVI s kojima sam razgovarao, obaćeli da će svojim radovima podržati ovu manifestaciju. Saradnja sa lokalnom samoupravom i medijima, za sada, je odlična.


Ova poruka ide na sve adrese iz mog adresara (možete je širiti dalje). Izvinjavam se svima onima kojima je (možda) poruka greškom stigla.
Pozdrav. Slavko Bovan.
063-89-41-064

PS. Drago bi mi bilo, ako vam nije teško, da mi kratkom porukom javite da je ovo saopštenje stiglo na pravu adresu i (eventualno) da je "prošireno".

Slavko је рекао...

Gore je kopija pisma koje je otišlo na cca 200 adresa. Pošto mi mašina javlja da neke poruke nisu došle do prave adrese (vraćaju se kao neisporučene) evo saopštenja i ovdje.

Slavko је рекао...

aleksandar ristić
anica milošev
aco janković
bojan sofronić
boris antonić
boris nazanski
branislav modrić
branislav nikić
branko milovanović
budimir ćosović
veljko maksimović
vladimir kutnjk
vladimir milovanović
vladimir šarić
vojin krsmanović
dejan minić
dijana bilalović
dinko knežević
dragan lojanica
dragan matović
dragan ristić
željko bilankov
željko dimović
željko jozić
željko koželj
željko marinović
željko prvanov
živko barišić
zdenko capan
zlatan pupezin
zlatko delić
zoran radisavljević
iska handukić
jovan vuković
jovan nedić
jovan novaković
krsta ivanov
luka pavičić
ljiljana jovanović
ljubisav drakulić
ljubica bilalović
ljubiša banović
maja jovanović
mariofil soldo
mesud malkoč
milan sečujski
mile janković
milenko mijatović
milorad živanić
miloš i ognjen bovan
milosav marjanović
miodrag tošić
mirko stanković
miroslav lazarević
miroslav cvetković
mladen marković
muharem mujčinović
nevenko soldo
nedjeljko nedić
nikola milićević
nikola petkovski
pero galogaža
rade jovanović
rajko kuzmanović
ratimir ružić
rešad besničanin
robert šimanović
slavko bovan
sreten perić
stanko žugić
tomislav popović
fahrudin handukić
čedomir jelić
štefan markovič

Slavko је рекао...

Gore je spisak autora koji su do sada poslali svoj dio mamutske skandinavke.
(uskoro će biti dopona liste)

Da ne brojite: 75 imena i prezimena, a ambicija je da zaokružimo na 100 :)