среда, 5. август 2009.

ФИЛМ У АНАГРАМИМА


БАЛ КРАВА У СРЕМУ


У нашем дому културе познати стручњак одржао је предавање под насловом "Највећи филмови ХХ века". Ми смо се само згледали, јер за филмове које је он помињао никада у животу нисмо чули. Тек на крају нам је открио тајну: све наслове је, каже, наводио у анаграмираном облику. Срећом, поделио нам је текст предавања, па сад покушавамо да откријемо прави наслов сваког филма. Погледајте и ви, можда нам можете помоћи.

Као прво, треба да знате да нису домаће производње сви филмови чији наслов тако звучи. У филму "БАЛ КРАВА У СРЕМУ", рецимо, играли су Глорија Свансон и Вилијам Холден, у филму "МИЛЕ, ХОДАЈ ДО САВЕ" Мерилин Монро и Ив Монтан, Марлон Брандо је играо главну улогу у филму "ОНАЈ МАРКУ ВОДИ КОЊА", а Мел Гибсон се први пут прославио филмом "БОСАНСКЕ ПЛИМЕ".
Ако мислите да је "ТАЈ ПЛАМЕН У НАМА" неки филм о страсној љубави, варате се: то је научнофантастична прича из далеке будућности. Филм "ПАНИКА, А ЦЕЗАР У РИМУ" није историјски него музички, са Џином Келијем у главној улози. Наслов "СТАРИ РУЖНИ ПЕЧАТ" не делује баш привлачно, али то је забавна комедија са Питером Селерсом у улози инспектора. За филм "А ДОЛАР СЕ НЕ БРОЈИ" Питер О'Тул је добио доста долара од америчког продуцента.

Из наслова појединих филмова можемо доста сазнати о животу њихових стваралаца. Ингмар Бергман је живео у стану с танким зидовима, где се из купатила његовог комшије све могло чути, И ТУШ, И ЦИКА ПРАЊА, па је он тако назвао један свој филм. Долазећи 1941. године на снимање свог најбољег детективског филма, Хамфри Богарт се спремао да по обичају испије виски с ледом, али кад је видео каква се пића нуде у студију, разочарано је рекао: ШТА, МЛЕКО И СОК? На снимање филма са Вореном Битијем, 1961. године, Натали Вуд је довела свог личног кувара, који је тачно знао какву кајгану она воли, па чак И ВРСТУ ЈАЈА. Нажалост, у кухињи студија Ворнер брадерс прегорео је осигурач, па је кувар рекао свом помоћнику: ЈАВИ – СТРУЈА!

Неки лекари тврде да је ЗДРАВО ЗЕВАТИ, али Џорџ Лукас није веровао у то, и зато је 1977. године снимио свој чувени филм који ниједног гледаоца неће натерати на зевање.

Поменимо и неке филмове које су снимали Италијани – А ЗВАНИЧНО ЈАДРАНСКИ ЛАТИНИ, како се звао онај филм из 1962. у режији Пјетра Ђермија, с Марчелом Мастројанијем у главној улози. На екрану смо већ видели неколико рок‑опера, али је само једна РОК‑ДРАМА – најпознатији филм Федерика Фелинија, који се још пре тога прославио филмовима "ДОКАЖИ ВЛАСТ" и "ПОМИСАО". На снимање филма Бернарда Бертолучија (1973) Марлон Брандо је позвао и једну групу рокера, рекавши: ТО ГРУПИ НУДИ ЗАПОСЛЕЊА!

Понеки наслови имају дугу преисторију. Давно некада, у средњем веку, један разбојник, да би умакао својим непријатељима, решио је да се прогласи мртвим. Приређен је велики погреб, а заправо је у ковчегу било само камење. У наше време један археолог је ископао тај ковчег, па је изненађено узвикнуо: И СТЕНЕ САХРАЊЕНЕ! Ту се нашао Вуди Ален, и отуда наслов његовог филма из 1986. године.

Такође у средњем веку, у једној малој царевини владар је умро без наследника. Састао се савет племића да изабере новог цара, па су изабрали најстаријег између себе. Кад су га показали народу, зачули су се разочарани поклици: "ТО НАМА ЦАР?" "АМА, ОТРЦАН!" "Личи ми НА МАТОРЦА!" Те узвике је забележио један хроничар, а у наше време прочитао их књижевник Вилијам Голдман, и по његовом сценарију настао је филм с Дастином Хофманом у главној улози.

Године 1984. једна новинарка је на снимању интервјуисала Арнолда Шварценегера, па се међу њима повео овакав разговор:

– Господине Шварценегер, чујем да спремате научнофантастични филм. А шта је с вашим боди-билдингом?

– ТО ТРЕНИРАМ – одговорио је глумац.

– Видим да камиони довозе разне компликоване машине за специјалне ефекте. Ко ће их поставити у студио?

– ТРИ МОНТЕРА.

– И на крају, реците ми како ће бити наслов филма?

– То сам вам већ рекао – са осмехом је одговорио глумац – и то двапут!


РЕШЕЊА: Булевар сумрака, Хајде да се волимо, На доковима Њујорка, Побеснели Макс, Планета мајмуна, Американац у Паризу, Ружичасти пантер, Лоренс од Арабије, Крици и шапутања, Малтешки соко, Сјај у трави (2 пута), Ратови звезда, Развод на италијански начин, Амаркорд, Сладак живот, Осам и по, Последњи танго у Паризу, Хана и њене сестре, Маратонац (3 пута), Терминатор (2 пута).


Иван Клајн

Нема коментара: