среда, 3. јун 2009.

НАЈВЕЋА УКРШТЕНИЦА НА СВЕТУ

У броју 23 Гласника ЕСС, Јова Вуковић је писао о по величини рекордним укрштеницама на којима раде „наши људи" , Београђани, Милан Шабан и професор Бранислав Ђорђевић, који нам је као енигмата непознат. Тражећи на Интернету неке речи које нисам нашао у речницима, наиђох на сајт РТС-а, прилог од 11 јануара о.г. под насловом НАЈВЕЋА УКРШТЕНИЦА НА СВЕТУ. Да не бих препричавао, преносим га у целини заједно са сликом.

„Највећа укрштеница на свету недавно је постављена на фасаду једне зграде у украјинском граду Лвову.

У физичком смислу највећа укрштеница на свету постављена је пре пар дана на 30 метара високи бочни зид зграде у новом стамбеном блоку у украјинском граду Лвову. Хоризонтална и вертикална решења за ову џиновску укрштеницу, која ноћу светле неонским словима, могу се наћи свуда по Лвову, на знаменитим градским местима и атракцијама, укључујући паркове, фонтане и позоришта.

Становницима и туристима се пружа прилика да током шетње вежбају не само ноге већ и "мале сиве ћелије".

Будући да је укрштеница, са својих 19 поља водоравно и 34 усправно, превише велика да би била попуњена руком, уметници који стоје иза ове идеје предвидели су занимљив начин да се она попуни. Када падне мрак, флуоресцентна слова унутар сваког поља почну да светле, откривајући сва решења, тако да љубитељи ове "мозгалице" могу да провере да ли су дали тачан одговор.

Велика укрштеница је настала из жеље да се у град привуче што више туриста. Међутим, они који буду посетили Лвов моћи ће да се забављају на овај начин само ако знају ћирилицу.

Лвов се налази на крајњем западу Украјине, недалеко од границе с Пољском. Познат је као град са богатом културном традицијом, а његово историјско језгро је 1998. године уврштено на Унескову листу светске баштине."

Нема коментара: