субота, 20. јун 2009.

ИСТОРИЈА У АНАГРАМИМА




ЈЕДИ ЛУКА, РЕЧЕ ЦАР

Давно некада, у Вавилону, живела је краљица која је запослила хиљаде радника да јој праве висеће вртове. Вртови су проглашени за једно од светских чуда, а њена деца су говорила:
– МАМИ СЕ РАДИ!
Стари Грци су учествовали у Тројанском рату. Међу њима је био и краљ Итаке, који је био познат по лукавости, па је имао и ДОСИЈЕ у полицији. После рата, годинама је пловио по мору враћајући се кући. Застао је на острву Огигија и тамо дуго живео с једном лепом нимфом. Кад ју је оставио, она је била као ПОКИСЛА. За то време, његову жену на Итаки опседали су просци, који су јели и пили на њен рачун. Она је знала да ће се њен муж вратити, па је просцима доносила ПОЛА ПЕНЕ у свакој чаши пива. Уз њу је био и њен син, коме се она обраћала са "ХАМЛЕТЕ!", јер је слутила да ће једног дана, у Данској, постојати краљевић тог имена.
У Грчкој су живели многи чувени филозофи, међу којима РАСТКО, као и онај који је открио велику истину да ТЕЛО СТАРИ. За највећег грчког научника говорило се да МЕРИ ДАХ, а он је заправо мерио тежину тела у течности.
У кланцу Термопили, спартански војсковођа са триста војника ИДЕАЛНО се борио против Персијанаца и успео да их заустави, мада је при том погинуо. Персијанце је коначно победио један РАДНИК ВЕСЕЛА ЛИКА који је основао велико царство и с војском продро све до Индије.
Римљани су најпре имали краљевину, али им се краљеви нису баш прославили. За једног од њих народ је с подсмехом говорио да су га на престо ПОПЕЛИ МАЈМУНИ. Краљевство је пало када је син последњег краља силовао отмену даму, по месту становања названу КРАЈ УЛИЦЕ.
Дошла је затим римска република, па царство. У последњим годинама републике, у Египту је владала једна краљица у коју су били заљубљени и Цезар и Марко Антоније, па је она у свако римско позориште могла да уђе са ПОЛА КАРТЕ.
Римски цареви су се нарочито истакли у вештини једења. Један од првих, почетком првог века наше ере, говорио је сваком госту: ЈЕДИ ЛУКА! Крајем другог века, цар познат и као филозоф наручивао је колаче и воће за своје госте, додајући увек: АЛИ ЈА – ЕУРОКРЕМ! Онај што је саградио велики дворац у Сплиту имао је обичај да каже кувару: ДАЈ И НОКЛИЦЕ!
У петом веку наше ере Италију је освојио краљ Источних Гота. Римљани су се надали да ће да ОДЕ ХИТРО, али он је остао, и то је био крај Римског царства.
У месту Аквино, у јужној Италији, 1225. године родио се један католички мислилац и филозоф, касније проглашен за свеца. Пошто је приметио да његов отац у припитом стању изговара богохулне псовке, наредио је да му не дају жестока пића. Отада је у породици важила парола: СВАКОМ ВИСКИ, ТАТИ НЕ!
У XIV и XV веку, Французи и Енглези водили су Стогодишњи рат. Када се чинило да ће победа припасти Енглезима, појавила се ОНА НЕКА ВРЛО ЈАКА млада сељанка, стала на чело француске војске, и Енглези су протерани из Француске.
Почетком шеснаестог века, државни секретар Фирентинске републике написао је књигу "Владалац", због које га у Италији и данас сматрају за великог човека. Ипак, будући да у својој књизи није водио нимало рачуна о моралу, многи и данас с презиром кажу: ОН ВЕЛИКИ? ЈАКО МАЛИ!
У другој половини XVI века Енглеском је владала краљица која је имала мноштво удварача. Свакоме од њих, приликом првог сусрета, давала је списак обавеза и забрана с речима: – ПРАВИЛА ЗА ТЕБЕ! Наравно, удварачи би се преплашили, и тако је она до краја живота остала позната под надимком "Девичанска краљица".
Уколико сте погодили сва имена која су у овом тексту анаграмирана, можете мирно изаћи на испит из историје старог и средњег века.

(РЕШЕЊА: Семирамида, Одисеј, Калипсо, Пенелопа, Телемах, Сократ, Аристотел, Архимед, Леонида, Александар Велики, Нума Помпилије, Лукреција, Клеопатра, Клаудије, Марко Аурелије, Диоклецијан, Теодорих, свети Тома Аквински, Јованка Орлеанка, Николо Макијавели, Елизабета Прва.)

Иван Клајн

Нема коментара: