понедељак, 30. август 2021.

SASTAVLJANJE ANAGRAMA

 

Anagramne teme izabrao je Željko Dimović, a u žiriju pored njega bili su Danijela Milunović i Dragan Matović. 

UKUPNI POREDAK: 1. Zoran Milunović 41 bod, 2. Zoran Radisavljević 36, 3. Branislav Nikić 28, 4. Aleksandar Janković 24, 5. Gordana Jovanović Šarić 9, 6-14. Vladimir Šarić, Slavko Bovan, Sreten Perić, Milutin Tepšić, Dragan Jovanović, Zoran Ilijašević, Radomir Matić, Vojin Vukšić i Darko Radojević, bez bodova.

18 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nešto s ovim glasnjem nije u redu jer po važećim pravilnicima takmičar koji ima tri ispravna anagrama mora imati minimalno 9 bodova (ako mu troje sudija za svaki od anagrama dodeli po jedan bod odnosno anagram ocjeni kao "vrlo slab").

Slavko Bovan је рекао...

Moram se ograditi, možda stvarno ovi koji su na 6-14 mjestu nemaju ispravan anagram. Onda bi imali po nula bodova.

Анониман је рекао...


NEVEROVATNO DA 9 UČESNIKA NEMA BODOVE!
MORA SE PONOVITI GLASANJE I URADITI PO DOSADAŠNJIM PRAVILIMA KADA JE SVAKI RAD DOBIJAO ODREĐENE BODOVE!
NIJE U REDU DA ČLAN ŽIRIJA BUDE SUPRUGA POBEDNIKA. TREBALO JE DA ŽIRI ČINE NEUTRALNA LICA.
MISLIM DA ĆEMO UBUDUĆE TO ORGANIZOVATI DA SVI RADOVI BUDU UBAČENI U KOMPJUTER A NAPRAVIĆEMO I TAKMIČARSKU KOMISIJU.
SVE ANAGRAME TREBA OBJAVITI I TO TREBA URADITI U "GLASNIKU" KOJI TREBA OBNO- VITI I SPREMITI KAO SPECIJALAN BROJ O JUBILARNIM SUSRETIMA!
VLAŠAR

Синдикат Слога је рекао...

Žiri je primenio sistem glasanja koji je naveden u uvodnom delu. Gledao sam večeras da se primenio i drugi sistem konačni poredak prvih 5 se ne bi menjao, mego bi samo takmičari od 6. do 14. mesta dobili neki poen. Ne razumem čemu večito sumnja u objektivnost prilikom žiriranja?
Vlado ko da čini žiri, kad sam i njih dvoje navatao na jedvite jade.
Hvala milom Bogu pa je izabrano novo rukovodstvo i od sada neka sve bude po novim pravilima i p.s.-u, a ja ću mirnije spavati.

ENIGMOTEKA је рекао...

Slažem se da sve treba, samo da se nađu aktivisti. Nešto se ne sećam da se bilo ko otimao u protekle 4 godine. Lepo je rekao Rade Matić, ne može jedan čovek sve. Šta je za savez uradio njegov sekretar na primer? Da ne idemo dalje, suvišna je priča!

Zoca је рекао...

Vlado, reakcije na Danijelino učešće u žiriju doći će, siguran sam, od nekih koji "do podneva mrze ceo svet, od podneva sami sebe". Ipak, ti si bio tamo, aktivno učestvovao, bio upoznat sa svim događanjima, te si primedbu na njeno članstvo mogao odmah da daš. Željko je nekih četiri ili pet puta tražio da ona učestvuje, što smo oboje odbijali. Pristala je kad je bilo jasno da mu je pomoć oko tog žiriranja neophodna. Evo mojih anagrama, a Zoran mi je tražio još u Brzeću da mu ih pošaljem, biće objavljeni i kod njega. Kad si već izneo primedbu, molim te da mi javiš (kao i svako ko se potpiše imenom i prezimenom) da li treba da vratim nagradu, jer ima boljih anagrama. ZM
Anagrami:
POODAVNO DA VRLI JEK (VODOPAD JELOVARNIK)
PREDEO OZONA I JAKO PIRKA (KOPAONIK JE OAZA PRIRODE)
Kad tom stazom
skija draga,
tad ne skida
osmeh s lica;
od opreme,
vidi vraga,
u kosi joj
i MAŠNICA. (MAŠINAC)

Slavko Bovan је рекао...

Anagrami su ti odlični.

Миле Јанковић је рекао...

Ne pominji više bivšeg sekretara. Mirno spavaj. Bivši sekretar, nije pokrao pare od Saveza, kao što si ti uradio, a i redovno si me obaveštavao o svemu (još mi nije stigao poziv za sednicu Predsedništva u Brzeću, verovatno kasni jer tamo čujem nema interneta).

Анониман је рекао...


KAO I U ŠAHU TAKNUTO MAKNUTO,
REZULTATI SU OBJAVLJENI NAKNADNO TAKO DA NISU PROČITANI NA ZATVARANJU ZA SVE UČESNIKE PA BI SMO ODMAH REAGOVALI.
PO PRAVILNIKU O TAKMIČENJIMA ESS ("GLASNIK ESS" BROJ 36,AVGUST 2015) U ODELJKU PRVENSTVO SRBIJE U SASTAVLJANJU ANAGRAMA OD ČLANA 28 DO ČLANA 34 OBJAŠNJEN JE NAČIN VREDNOVANJA ANAGRAMA I TO TAKO DA SVAKI ČLAN ŽIRIJA NEZAVISNO DAJE OCENE OD NULA DO PET, PA SE SABIRAJU POENI SVA TRI ČLANA ŽIRIJA.
ŠTO ZNAČI DA NA PRIMER GORDANA JOVANOVIĆ ŠARIĆ NIJE MOGLA IMATI SAMO 9 POENA
VEĆ MNOGO VIŠE. DEVETORO ENIGMATA SA NULA POENA SU TO MOGLI DA IMAJU SAMO AKO SU IM RADOVI SA GREŠKOM. DAKLE, ŽIRI SE NIJE DRŽAO PRAVILNIKA O TAKMIČENJIMA PA ĆEMO NA SEDNICI PREDSEDNIŠTVA ESS RAZMOTRITI OVU SITUACIJU KADA BUDEMO RAZMATRALI IZVEŠTAJ SA 20. SUSRETA ENIGMATA SRBIJE.
ZA SADA NEMA VRAĆANJA NAGRADA!
DOSADAŠNJI PREDSEDNIK ŽELJKO DIMOVIĆ JE TREBALO NA SEDNICI PREDSEDNIŠTVA U PETAK 27. AVGUSTA DA UPOZNA ČLANOVE SA PROBLEMOM IZBORA ŽIRIJA KAO I DA NAS UPOZNA SA NAČINOM OCENJIVANJA KOJI ĆE PRIMENITI NA TAKMIČENJIMA KAKO BI SMO GA UPUTILI NA PRAVILNIK O TAKMIČENJIMA ESS.
NO, OVO JE NARAVOUČENIJE ZA NOVO RUKOVODSTVO.
VLADIMIR ŠARIĆ, VLAŠAR

Zoca је рекао...

Hvala, Slavko. Inače, potvrdu o zasluženoj pobedi dobio sam i od imenjaka Radisavljevića. Nakon proglašenja pobednika on mi je prišao i želeo je da čuje koji su to anagrami kojima sam pobedio. Kad ih je čuo, samo je klimnuo glavom s odobravanjem.
Ja imam prilično ležeran odnos prema tim takmičenjima, često sam učestvovao na molbu nekog od kolega. Tada bih prošao nezapaženo, ali mi nije padalo na pamet da o tome pišem po blogovima, ili da tvrdim da sam poslao radove da bih dao podršku. Pomenuo bih to u nekom od pojedinačnih razgovora, ali to je sve (nisam krio ni kad sam učestvovao sa željom da se što bolje plasiram). Zoran, naprotiv, kad se takmiči, radi to maksimalno predano i obraća pažnju (s pravom) na svaku sitnicu. Njegovo odobravanje moje pobede kazuje mnogo.
Da to nije bila samo puka forma, dokaz je i njegov lep gest na rastanku. On je, naime, svoju nagradu za najboljeg učesnika Susreta, vaučer za vikend za dvoje poklonio Danijeli i meni. Znao je da mi idemo u Lukovsku Banju od 15. septembra, a on ne može iz Zagreba da to iskoristi do kraja ove godine, do kad vaučer ima važnost. Hvala mu još jednom. ZM

Zoca је рекао...

Vlado, kakve veze ima objavljivanje rezultata sa članovima žirija, o čemu te ja pitam? Da li to znači da je rezultat bio drugačiji, da se ne bi ovako reagovalo? Pa, sve i da nisi znao sastav žirija, zar je moguće da ni Goca, a ni ti, niste videli ko je u žiriju, koji je radio nekih dva sata za stolom u sali gde smo svi mi bili okupljeni? Da li je moguće da nisi, u razgovoru s nekim, saznao ko žirira? Možda nisi, ne znam. Kako god, ja sam anagrame objavio,objavite i ostale, diskutujte, tumačite, odlučujte, ja sam na ovu temu završio prepisku. ZM

ENIGMOTEKA је рекао...

Totalno nepotrebno, ali TOTALNO i ne mogu da verujem šta čitam. Očekivao sam da će biti reakcija raznih od ćutologa i onih koji nemaju muda da ti kažu nešto u oči, nego se kuraže u komentarima po blogovima, ali ovo zaista nema smisla. Verovatno su pojedinci likovali, što me na žalost izdao dobar glas kada je bilo najpotrebnije, ali biće prilike da me čuju verujte mi na reč. Od lažova, uzurpatora i rušitelja sam navikao na izjave da sam loš organizator, lopov i muvator, ali Danijelu mi NE DIRAJTE, kao ni Dragana Matovića koji su pošteno odradili svoje i hvala im na pomoći koje se NIKO nije hteo prihvatiti. Pogotovo je nepotrebno ubacivanja crva sumnje od novog čelnika ESS koji zvanično još nije stupio na funkciju a već neosnovano proziva regularnost takmičenja. Drago mi je što će novo rukovodstvo da sve dovede na svoje i što će kako se obećava teći med i mleko. Mislio sam da ne pišem ništa ali ne mogu da ne odreagujem na sijaset bljuvotina koje su već počele da se pišu po raznim blogovima.
Gospodine Šariću želim Vama i vašem rukovodstvu puno uspeha u budućem radu!
Žeca

Zoca је рекао...

Nevezano za temu prethodne prepiske, već za pravopis: Prvo lice množine aorista glagola "biti" glasi: (mi) "bismo": ja bih, ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi.
Nepravilno je odvajanje "mi bi smo", kao i izostavljanje "mi bi".
Isto važi i za 2. lice množine "vi biste", a ne "vi bi ste ili "vi bi".
A i pisanje velikim slovima se smatra vikanjem na sagovornike. Ipak, to opravdavam slabijim vidom, jer i ja nosim naočare. ZM

Анониман је рекао...

Dok je Šarić predsednik Gordana se nebi smela takmičiti - to je po ŠARIĆU.

Анониман је рекао...


Naravno, više se naćemo takmičiti!

Vlašar

Анониман је рекао...


Ispravka: NEĆEMO (ne NAĆEMO) se takmičiti, jer prelazimo u organizatore.

Hvala Zokiju Milunoviću na ispravkama.

Naravno, da su pobednički anagrami odlični. Ovde se radi o tome da nije primenjen Pravilnik o takmičenjima ESS, jer po njemu bi svaki takmičar trebalo da ima poene (svaki član žirija ocenjuje svaki anagram od 0 do 5).

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Без да се уплићем у регуларност или нерегуларност оцењивања
анаграма, нешто ми није јасно.
Како може да има сваки такмичар, бар 1 поен ако га од
чланова жирија сви оцене са 0.
Новом руководству ЕСС желим свако добро, саветујем да пазе
кога примају и избацују из ЕСС-а. Мирише ми на неки реваншизам.
Дувају неки ветрови са стране...

Slavko Bovan је рекао...

Živadine, pravilnik je jasan. Nula ide ako NEKO NE SASTAVI ANAGRAM. Jedan bod je za vrlo loš, dva za loš, tri za dobar, četiri za više nego dobar, a pet za odličan. Da li je išta jasnije?

Možda nisi zapazio detalj, ja lično se ne žalim što sam 14 (nebitno mi je) ali bi bilo bolje da sam četrnaesti PO PRAVILNIKU. Svima bi bilo bolje. Inače, čemu služe statuti, pravilnici ako se ne koriste? Tako mene izbaciše mimo statuta, a o vetrovima koji duvaju sa strane ništa ne znam. Podržaću svaki vetar koji duva u dobrom pravcu, a dobar pravac je ISTI ARŠIN ZA SVE. Nejasno mi je to za revanšizam. Je li to neko nešto uradio za šta bi mu se neko mogao revanširati istom mjerom?

Ponavljam, Milunović jeste imao odlične anagrame i vjerovatno bi bio prvi da se radilo po pravilniku, te mu još jednom čestitam.