понедељак, 3. мај 2021.

REŠADOVA SKANDINAVKA DOBILA NAJVIŠE GLASOVA


Na startu 2. Otvorenog prvenstva Srbije u sastavljanju zagonetaka pobedu je zabeležio Rešad Besničanin, čija se skandinavka, sa šest uzastopnih reči od 11 slova, najviše dopala žiriju. Na drugo mesto plasirao se Zoran Radisavljević, treći je bio Nedjeljko Nedić, a zatim slede Boris Babić, Branislav Nikić i drugi majstori u sastavljanju ukrštenih reči. 

U konkurenciji je bilo 33 rada od 19 autora, a zbog nepoštovanja propozicija eliminisano je 5 radova. Može se reći da je kvalitet skandinavki bio na zadovoljavajućem nivou, mada je bilo skandinavki s težim pojmovima, kao i onih sa nekoliko prideva u jednom radu. Kako je 1. kolo održano u znak sećanja na vrsnog sastavljača ukrštenih reči Miodraga Tošića, poznatog po velikim "belinama", tako je i među prvoplasiranim radovima dominirao ovaj sastavljački stil (Zoran sa belinom 7x7 i Nedjeljko sa 5 jedanaestica). 

Svim sastavljačima skandinavki, kao i članovima žirija (Jadran Goloigra, Novo Zekić, Aleksandar Janković i Sreten Perić) Enigmatski savez Srbije se zahvaljuje što su doprineli da ovo druženje vrsnih enigmata protekne na nivou koji zaslužuje šampionat Srbije. Napomena: peti član žirija trebao je da bude Voja Dodevski, ali mu nije stigao materijal. 

Generalni plasman nakon prvog kola: 1. Rešad Besničanin 25 bodova, 2. Zoran Radisavljević 20, 3. Nedjeljko Nedić 15, 4. Boris Babić 12, 5. Branislav Nikić 10, 6. Boris Dubovski 8, 7. Zoran Milunović 6, 8. Antun Jurić 5, 9. Dragoslav Rosić 4, 10. Vladimir Šarić 3, 11. Milutin Tepšić 2, 12. Branko Milovanović 1, 13-19. Zoran Tacić, Miroslav Lazarević, Ilija Ozdanovac, Mate Medvidović, Krsta Ivanov, Petar Jovović i Željko Dimović, bez bodova. Prilikom bodovanja računa se samo najuspešniji rad koji je poslao neki takmičar.

9 коментара:

Анониман је рекао...

Rad je enigmatski ispravan, doduše malo monoton i sa 3 glaloga. Ličnost sa slike neaktuelna. U svakom slučaju čestitke Rešadu na pobedi.
Jovo

IlijaO је рекао...

Čestitke Rešadu!
Ali ostaje pitanje u zraku: Da li je i polje u slici "rubno polje skandinavke"? Ako jest, onda je trebala biti diskvalificirana, a ako nije- onda se ispričavam na sumnji!
Jer, propozicije su točno određene! Pa tako piše:

"Izrez za sliku treba da bude veličine 6X7 u bilo kom uglu, a reči ne mogu da ulaze u rubna polja skandinavke. Ličnost iz skandinavke mora da bude iz Srbije i da ima tačno 11 slova (koja će biti upisana isključivo vodoravno), a drugih tematskih pojmova ne sme da bude. U obzir dolaze sve naše poznate ličnosti (glumci, sportisti,..."

Tonci M је рекао...

Moje je mišljenje da polje na slici nije rubno (da budem precizan, rekao bih da je opcionalno hoće li tu biti opisno polje), pa je rad ispravan, jer u bruto verziji rada opisna polja stoje uz čitav desni i donji rub izreza za sliku. Naravno,u većini radova na toj poziciji je opisno polje, ali bitno je da sama slika neće biti izrezana: bit će pune veličine 6x7. Slična rješenja za sliku u gornjem lijevom kutu se povremeno mogu naći i na stranicama Feniksa, Kviskoteke itd.

IlijaO је рекао...

Ma skoro bih se i složio- ali je onda upitno da li je slika veličine 6x7 polja?

ENIGMOTEKA је рекао...

Tonči je sve lepo objasnio, tako da potvrđujem ispravnost rada. Ne razumem Ilija kakvih još nedoumica imaš?

IlijaO је рекао...

Nikakvih!

Анониман је рекао...

Šta je Tonči objasnio, po meni ništa.
Ako se gledaju šta druge novine objavljuju, onda se moglo ući i u rubno polje, ali to ovde nije slučaj, nas ne zanima šta drugi rade, već uslovi konkursa.
Pravila su takva kakva su, da nema ulaska u rubna polja, a ovo je rubno polje.
Sada predlažem Tončiju i žiriju da opišu ovu skandinavku kao klasičnu ukrštenicu pa da vide kolika će slika da bude, trebalo bi da budu iste veličine, ali to ovde neće biti slučaj.
Ilija je potpuno u pravu, ovo je trebalo odbaciti kao rad koji ne zadovoljava uslove konkursa.

ENIGMOTEKA је рекао...

Nastavlja se trend anonimnih mudraca na ovom blogu. Potpiši se jarane kad već pametuješ.

Анониман је рекао...

Na konkursu je učestvovao i Živko Barišić, međutim nije osvojio bodove.Ovim putem mu se izvinjavam.
Sreten