среда, 17. јул 2019.

ZADATAK ZA 4. KOLO


U četvrtom kolu 1. Otvorenog prvenstva Srbije u sastavljanju zagonetaka na programu je sastavljanje ukrštenice sa asocijacijom. Propozicije ovog kola su sledeće: 

1. Ukrštenica se radi na lik 12x12 i mora da sadrži tačno četiri asocijativna pojma i peti pojam koji predstavlja rešenje asocijacije. 
2. Nijedan asocijativni pojam, a takođe ni konačno rešenje, ne smeju da budu pridevi i ne mogu da budu kraći od pet slova. 
3. Prilikom ocenjivanja radova žiri će zanimljivost i kvalitet asocijacije ravnopravno vrednovati sa time koliko je zanimljiva i kvalitetna ukrštenica. 

Verujemo da ste gledali "Kviskoteku" ili "Slagalicu" i da nema potrebe da objašnjavamo šta su asocijacije, no ipak evo jednog primera asocijacije koja ispunjava uslove zadatka: Platon - ostrvo - legenda - Pekić, konačno rešenje: ATLANTIDA (Atlantida je legendarno potopljeno ostrvo koje prvi spominje filozof Platon, a takođe je i naslov romana Borislava Pekića). Naravno, zbog primera koji smo dali takmičari treba da pronađu neki drugi pojam za konačno rešenje asocijacije. 

Svaki učesnik konkursa može da pošalje najviše četiri rada za ovo kolo. Osim obaveze da navedu izvore za manje poznate reči i pojmove, takmičari treba i da objasne asocijaciju koju su zamislili. Radove pošaljite na mejl enigmatskisavezsrbije@gmail.com ili na adresu ED "Dr Đorđe Natošević", Beogradska 12, 25000 Sombor, najkasnije do 18. avgusta 2019. Nakon što žiri pregleda prispele ukrštenice sa asocijacijom, 12 najboljih sastavljača dobiće bodove (25, 20, 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1). 

Svim učesnicima takmičenja ED "Dr Đorđe Natošević" želi dobru zabavu i uspešne rezultate! 

P.S. Treće kolo privodi se kraju, a rok za prijem rebusa produžavamo do nedelje, 21. jula, što znači da u narednim danima možete ne samo da ispravite neke uočene greške, nego i da pošaljete nove takmičarske radove. Trudimo se da vaše ideje budu lepo realizovane i posao je obiman, ali nadamo se da će glasanje ubrzo krenuti.

2 коментара:

Boris је рекао...

pitanje : da li mora i završni pojam biti uvršen u križaljku ili ne !?

Анониман је рекао...

Kako se ovo takmičenje zove?
Na blogu ZR je "Otvoreno prvenstvo Srbije u enigmatici"
a ovde "Otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka"