недеља, 15. фебруар 2015.

3. MEMORIJAL MILANA MILINA

Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" iz Sombora organizuje 3. Memorijal Milana Milina, u čast klupskog kolege koji je još za života ušao u legendu. 
Ovaj nagradni konkurs održavaće se na internet blogu ŠMEK, koji priprema naš član Zoran Radisavljević, a predviđene su tri takmičarske discipline: 
"Sitno je bitno" (od 15. februara do 1. aprila), 
"Rebusne igrarije" (od 15. aprila do 1. juna) i "Anagramne majstorije" (od 15. juna do 1. avgusta). 
Nagrade će biti pre svega u knjigama iz beletristike i enigmatske literature, ali nije isključeno da se priključe i neki sponzori. 

PROPOZICIJE 1. KOLA: 
1. Na startu konkursa podsećamo se sjajnih Milinovih radova na polju stihovnih zagonetaka, koje ponekad nazivaju i "sitnim" zagonetkama, budući da zauzimaju malo prostora u časopisu. Ovom prilikom, od sastavljača se traži da naprave palindromnu skrivačicu (čitaljku), stihovnu zagonetku u kojoj se čitanjem slova odnazad pronalazi skriveno rešenje. Kao primer, dajemo efektnu zagonetku Milana Milina, u kojoj je rešenje JARA PŠENICA. 
Ej, seljaci, ne šparajte, 
nego njivi seme dajte! 

2. Takmičarski rad može da ima najviše osam stihova, a rešenje mora da se sastoji isključivo od jedne reči ili od jedne sintagme, kao u datom primeru. Minimalna dužina rešenja mora da bude osam slova, a stihovi mogu da sadrže najviše deset slogova. Radovi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku i po važećem pravopisu za srpski jezik. 

3. Takmičari mogu da pošalju maksimalno pet zagonetaka na konkurs, a za konačan plasman računaće im se samo ona koja dobije najviše glasova od sudija. 

4. Radovi će se ocenjivati na osnovu zanimljivosti i originalnosti ideje, dužine rešenja i pesničkog umeća. Bodovi za generalni plasman dodeljivaće se desetorici najuspešnijih takmičara, po sistemu: 20, 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Svi preostali enigmati čiji radovi budu na glasanju dobiće po 1 bod. 

5. Takmičarske radove za prvo kolo potrebno je poslati do 1. aprila 2015. godine, na mejl zoradis@eunet.rs. Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni. 

Verujemo da će konkurs privući pažnju ljubitelja enigmatike i da će oni svojim učešćem i kvalitetnim radovima doprineti uspehu takmičenja. Pored ovoga, ED "Dr Đorđe Natošević" priprema još neka takmičenja kojima će se čuvati sećanje na istaknute članove kluba, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

3 коментара:

ENIGMOTEKA је рекао...

Očekujem učešće što više kolega i poštovalaca Milinovog rada i dela.

Анониман је рекао...

Učestvujem.
Milan

ENIGMOTEKA је рекао...

Mejl sa najavom Memorijala MM otišao na dosta adresa iz mog adresara.
Stiglo je nekoliko odgovora u kojima kolege najavljuju učešće, što me raduje.