четвртак, 3. април 2014.

REŠADOVA UKRŠTENICA

Ovo je ukrštenica Rešada Besničanina, sa rekordnom belinom 27x4,
 objavljena u poslednjem broju "Enigme".

55 коментара:

ENIGMOTEKA је рекао...

Komentari su poželjni.

Анониман је рекао...

Svaka čast Rešadu na ovom poduhvatu.
Mada po meni, ima dosta nepoznatih reči za obične rešavače koji kupuju Enigmu.
I ne samo to, ima mnogo velikih belina poput Tošićeve 9x9, koje nisu za ovakve listove.
List ne treba da služi za nadmetanje enigmata koji će veću belinu sastaviti, nego da u njemu uživaju rešavači.
Mnogi listovi su se zbog toga "ugasili".
Zagonetač

Zagonetač је рекао...

Sada kada znamo rešenje ovog remek-dela, bilo bi dobro da sazamo postoje li svi pojmovi!

Миле Јанковић је рекао...

Pa da krenemo.

AIMAR neispravno, treba AJMAR.
Botičelijevo puno ime je ALESSANDRO DI MARIANO DI VANNI FILIPEPI (italijanska, engleska vikipedija).
OZNEL???
MAJLIZ, nisam našao
MARIJA EDIT, nisam našao.
Dakle ukrštenica je neispravna.

Анониман је рекао...

Ako se piše AIMAR onda je AIMAR, ali ako se piše AYMAR, onda je AJMAR. Dakle, AIMAR je ispravno

J.J.

Миле Јанковић је рекао...

MAYLIZ ARNETON, francuska plivačica, u francuskom AY je "E" ako je iza suglasnik, a "AJ" ako je iza samoglesnik. "Z" na kraju nekad se čita, a nekad ne, dakle ime ove plivačice je "MELI(Z)", a nikako MAJLIZ.

ps. JJ znam da si MM, slobodno se potpiši, ne vidim ni jedan razlog da se kriješ, imaš drugačije mišljenje o nečemu, pa šta onda? Svako može da ima svoje viđenje i mišljenje.

Mandrak је рекао...

Ama, čoveče, prestani već jednom. NISAM JJ (osim ako nisam podeljena ličnost, pa osoba A ne zna za osobu B, ali mislim da je i to isključeno, pošto bih i u ludilu rečenicu završio tačkom).

Анониман је рекао...

AIMAR nije francuksi, nego španski

J.J.

Анониман је рекао...

Ne znam ko je ovaj JJ ali je definitivno genije

Анониман је рекао...

Sve ove giga, mega, maksi....beline rade kompjuteri.

Анониман је рекао...

Ne, anonimni...
Naprotiv, ovakve beline, s unapred zadatim položajem i dužinom reči je gotovo nemoguće i besmisleno sastaviti ma kojim poznatim kompjuterskim programom. Ovo se radi bukvalno molerski, strpljivo, reč po reč... To važi za sve veće beline. Probao sam i sve veće od 7x7 brže sastaviš ručno nego programom.

Goran Topličević

Миле Јанковић је рекао...

Gorane, moram da ti opovrgnem sa tvojim mišljenjem i da ti kažem da raznorazni programi mogu da sastave beline bukvalno gde god ti poželiš. Ne ulazim u to kako ko sastavlja, niti me to intersuje, ali je glupo reći u 21. veku da kompjuteri ne mogu da "vrte" reči u svim mogućim i ne mogućim pozicijama. Ne znam koji ti program koristiš (ako ga uopšte koristiš, a na osnovu tvog komentara evidentno je da ga koristiš), ja koristim program braće Lazarević, i sa njim je moguće ovako nešto sastaviti (jedino treba da imaš odgovarajuću bazu).
Ovde nije bilo uopšte govora kako je ova ukrštenica sastavljenja (ne računam ove anonimce kojih uvek ima da kvare argumentovanu diskusiju), već da li upotrebljene reči postoje ili ne postoje.
Evidentno je da ova velika belina ima svojih mana, koje samo napisao u prošlim komentarima.
Evo ti još jedan primer da ovo može biti samo pokušaj, ali ne i rekord: OZNEL - opis: Turski: privatno, lično (totalna glupost).
Po toj logici mogu se koristiti reči iz bilo kog jezika, ima na internetu sastavljena ukrštenica 10x10 bez crnih polja koja je sastavljena pomoću neznam koliko rečnika iz raznoraznih jezika, i ona kao takva samo može da reklamira program koji je to sastavio i ništa više.

Анониман је рекао...

Ako se ukuca OZNEL dobije se potvrda da se pominje čak 312.000 puta!
A ti prvo napravi nešto ovako, pa onda imaš pravo da zakeraš

Миле Јанковић је рекао...

Pa šta ako se pojavljuje 312.000 puta, to nije naša reč, već reč iz stranog jezika.
Ukucaj na primer "am sorry", pa ćeš videti da se pojavljuje 2.190.000.000 puta, pa zar treba to da stavimo u našu ukrštenicu jer se pojavljuje toliko i toliko puta.
Da li ću ja nešto da sastavim ili ne to je moj problem, a ne tvoj, a ti se bolje potpiši, nego što braniš glupu ukrštenicu.
Za tvoju informaciju ovaj broj Enigme je ubedljivo najlošiji (sa stanovišta rešavača, ne sastavljača) od svih dosadašnjih brojeva koji su izašli u zadnjih 5-6 godina, i ako se ovako nastavi ne gine im isti scenario kao i sa Eurekom.

Анониман је рекао...

A koliko turcizama ima u standardnim rečnicima koje koristimo? Šta njima fali a OZNEL to nema? Mislim da je ovde u pitanju ipak zavist i nemoć

Миле Јанковић је рекао...

Moram da ti kažem da si MNOGO GLUP (ovo ti nikada ne bih rekao da se potpisuješ), lepo sam gore napisao da po toj logici onda može da se uzme bilo koja reč iz bilo koje jezika, i šta bi to onda donelo: onu ukrštenicu 10x10, pa možda još i veću od ko zna kojih sve reči.
Govoriš o nekoj zavisti i nemoći, samo te pitam na ČEMU, jednoj glupoj i neispravnoj ukrštenici, svašta. Da hoću imao bih još večeras sastavljenu belinu, recimo 30x4, ali to me NEINTERESUJE, neka Rebes bude rekorder u "4x nešto", baš me briga. Mene intersuju beline od 5x nešto pa nadalje. Ako hoćeš da znaš trenutno se radi na belini "6x neštoooooo". Toliko, više ti se neću obraćati ako se ne potpišeš.

Анониман је рекао...

Ma slobodno ti pravi i 7 puta nešto, samo se nemoj potpisivati i svojatati te radove! Ja tebi neću reći da si glup, ali da si loša osoba to svi vide.

Mandrak је рекао...

Jankoviću, vrlo je teško utvrditi tvoje motive za omalovažavanje Rešadovog rada, s obzirom na to koliko si moćan i veliki. Čovek koji je toliko uspešan u onome što radi, kao što ti tvrdiš za sebe, po logici stvari nema razloga da pljuje po amaterima, niti da se valja u njihovom blatu neznanja i gluposti. Zašto bi neko ko osvedočeno može sve i ko suvereno vlada ovim enigmatskim prostorom, uopšte obraćao pažnju na bednu, nevažnu i zaostalu Enigmu i njene još bednije saradnike?

Postoje tri moguća odgovora: 1) smatraš da si nedovoljno priznat, i koristiš svaku priliku da pljucneš po onima koji su daleko cenjeniji od tebe, 2) loš si čovek, a u tom slučaju je svaki tvoj postupak opravdan, jer takvima nema smisla bilo šta zamerati... treba ih samo izbegavati, i 32) neuračunljiv si, jer napadaš bez ikakvog razloga (u ovom slučaju ti je još više oprošteno, ali su simpatije veće). Naravno, postoji i mogućnost da su sva tri odgovora tačna.

Ne znam čemu tolika priča?! Imaš program, imaš bazu, imaš i vremena, vidim - pa, izvoli: napravi bolju i pokaži nam. Ono što si već pokazao (zaključno sa 19 x 5) niti je bolje, niti se može porediti s ovim, ali nemoj da odustaješ, ako ti je već toliko stalo do takmičenja sa boljima od sebe. Te fore: "odmah mogu da napravim veću, savršeniju, bolju" ostavi za one koji te ne poznaju. Svi mi vrlo dobro znamo i koliko ti možeš, i koliko može tvoja mašina.

P.S. Rešad, inače, ima izvor za OZNEL, ali ne želi ništa da dokazuje "kritičaru" koji NE ZNAM piše spojeno, a NEMOGUĆE odvojeno (i koga, jašta, sve ovo "neinteresuje").

M.M. је рекао...

Au Mandrakoviću koji si ti filozof jebote!!!

Анониман је рекао...

O tvojoj "uračunljivosti" se naveliko priča...

Slavko Bovan је рекао...

Moram javno da se zabezeknum da do sada (i u ovome) nije niko i mene potkačio. Do sada je bila praksa da se svakom prilikom, oplete i po Slavku! Te portparol ovoga, te hvali onoga, te ne pljuje onoga, te glavni zatupljivač...

Hajde malo i mene, nijesam šugav!

(Čuvena poruka Crnogoraca za vrijeme bombardovanja kada su duhovito poručili Amerikancima: "Bačite neku i na nas, nijesmo šugavi")

Sada malo ozbiljno:
1. Nemam ništa protiv da se sa TIO prenose postovi (čak je i poželjno), ali red je navesti i izvor. TIO prenosi postove sa drugih blogova, ali u 100% slučajeva navodi odakle je tekst.
2. Mogu se prenositi i postovi u kojima treba nešto hvaliti, a ne samo da bi se "Uaaaaaakalo". Uakanje je legitimno, ali malo bode oči kada se prenese nešto (doduše ne na Željkov blog) da bi se poslala poruka sa negativnim predznakom "Najevećem zatupljivaču" (i kad je zaslužio i kad nije).
3. Praksa anonimnih komentara se nastavlja. Na to sam specijalno alergičan. Jedan od razloga što se oglašavam ovdje i sada, jeste da preventivno ponovim da sve svoje komentare potpisujem (Doduše, ta moja izjava i tvrdnja kod nekih nema nikakvu težinu, jer više anonimnih komentara mi je više puta prišiveno. Onako, odoka kažu - Slavko! Samo neće/ne smije da se potpiše. Ili, Mladen, samo neće da se potpiše, Ili, X samo neće da se potpiše. Zato i jesam alergičan na anonimne komentare.)
4. Na blogu (koji, inače, neki od vas "uopše ne posjećuju") ima ukrštenica i Marka Mihaljevića. Po meni obe ukrštenice zaslužuju pohvale, najmanje zbog truda koji je uložen. Pa makar pokoji pojam i ne bio u skladu sa strogim enigmatskim pravilima, svakako je ovo podvig. Poznato je da lično nisam sklon tzv. "rekordnoj enigmatici", ali to ne znači da neču sa uvažavanjem da se izrazim prema ovim (i ovakvim) radovima. Nije mi želja da branim Rešada (on se sam dobro brani svojim radom), ali ne bi bilo loše da malo spustite loptu, makar dok ne napravite nešto slično ovome što je on uradio.
5. Izvinjavam se!

Slavko Bovan је рекао...

Izvinjavam se i zbog pokoje slovne greške u tekstu!

Миле Јанковић је рекао...

Mandrak, ja mislim da smo se mi nešto dogovorili ili nismo???

Mandrak је рекао...

Dabome, ali se očigledno vrtimo u krug (za neupućene: dogovorili smo se da se ignorišemo).

Pošto Rešada i njegov rad doživljavam vrlo lično, ne mogu da igram x-o dok ti, ničim izazvan, bacaš bombe na njegovo intelektualno stvaralaštvo. U toj situaciji ja preuzimam ulogu saveznika, i prekidam primirje sa agresorom, kako bih zaštitio prijatelja.

Миле Јанковић је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Миле Јанковић је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Rešad Besničanin је рекао...

Mladene, nemaš s kim da vodiš polemiku. Čovek je utripovao da je najbolji enigmata. Sve što bolji od njegove mašine naprave njemu smeta. Eto, sad očekujemo neki vanserijski mališin rad sa biserima poput VIPARITAKARANI ili tome slično. Pa srećno mu bilo! Jedino što ja neću više komentarisati to što on uradi, jer mašina me ne čuje a android se pravi pametan.

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Rešad Besničanin је рекао...

Predlažem svim istomišljenicima da ignorišemo rad i delo dotičnog MJ kao i to što stavlja na svoj blog koji ionako malo ljudi prati.

Синдикат Слога је рекао...

Bio sam danas opravdano odsutan sa bloga i vidim da se pokrenula lavina prepucavanja, po ko zna koji put. Pogotovo smeta pojava anonimnih (nog) pametnjakovića koji stalno doliva ulje na vatru.
Nisam imao zle namere pre Rešadovoj ukrštenici (mada mi se prigovara objava bez izvora), već naprotiv mislim da je ovakav rad vredan pažnje, no isto tako i zdravih komentara.
Nažalost, sve je manje normalnih polemika, a sve više netrpeljivosti i teških prozivki.
Izgleda da nikad nećemo prevazići enigmatsku sujetu i prestati sa podelama koje su evidentne.
Razlog tome je što više od 50% enigmata misle da su baš oni najbolji u ovoj "igrariji uma".
Umesto da urade nešto korisno za enigmatiku troše vreme i energiju na gluposti.
Pa ljudi moji u Srbiji nema ni 100 enigmata. a mi ne možemo da se lepo družimo i imamo koliko toliko isto mišljenje.

Миле Јанковић је рекао...

Rebes, ja sam samo rekao koje reči nisu ispravne (po meni), i ništa više. A vidi šta si ti meni napisao za moju ukrštenicu (bolje da se nije ni pojavila, da su to budalaštine, da sam ja kao Mile Budić, da se manem sastavljanja velikih belina).
A ja sam tebe predstavio na mom blogu i pohvalio, i samo sam pitao za izvore 2 reči, koje nisi hteo da napišeš, jer su neispravni. Pročitaj dobro ti komentare na mom blogu o tvojoj i mojoj ukrštenici pa onda pričaj.
Sada je ista situacija i u ovoj ukrštenici, ima više neispravnih pojmova, i to ti smeta, a drugi neka te tapšu i hvale, to je njihov problem.
I zapamti, u mojoj ukrštenici SVE REČI POSTOJE (da li su rešive ili ne, da li su glupe ili ne, to je manje bitno), a u tvojoj...pa vidi gornje komentare.

Rešad Besničanin је рекао...

Ma šta ima da čitam. Tu si u startu tvrdio da je neispravna (i pošto ja ionako ne bih odgovarao) kada ti Mladen navede sve izvore (hvala mu na trudu!) ti se i dalje uhvatiš kao nekog pojma, iako znaš da više nemaš nikakvih argumenata.
Ne razumem zašto te boli svaki moj novi rekord? Upali brate mašinu i napravi bolju, ja ti nikad neću reći da li su svi pojmovi u njoj neispravni. Takmiči se sa drugim računarima, pusti nas smrtnike da još uvek uživamo stvarajući radove olovkom i gumicom.

Slavko Bovan је рекао...

Željko, još jednom pročitaj moj komentar!

Миле Јанковић је рекао...

Slavko
pod 4, pa nećeš valjda da mi zabraniš da dolazim na tvoj blog?
Ne komentarišem, ne kvarim atmosferu na njemu, a to što čitam - pa blog je javan.

Rešad Besničanin је рекао...

Žeco, kažeš da treba da uradimo nešto korisno za našu enigmatiku. Pa ove od mene se malo-malo pa pojavi neki korak napred. Valjda će neko sutra srušiti ovaj moj rekord, ja ću biti prvi koji ću mu uputiti iskrene čestitke. Danas se Slavkov blog "zapalio" od pozitivnih komentara! Kako ti objašnjavaš činjenicu da se jedino Miletu ovaj rad nije svideo?

Slavko Bovan је рекао...

Mile, i ti ponovo pročitaj moj komentar. Ne zabranjujem ja tebi dolazak na moj blog, niti komentarisanje na njemu, samo sam napomenuo da vas ima nekoliko koji tvrdite da ne otvarate moj blog, a onda mi poruke šaljete "golubom pismonošom".

Naravno, i dalje ostajem na stanovištu da je primjereno uz 99 negativnih komentara staviti makar jedan pozitivan. Kada bude makar takav odnos plusa i minusa, ja ću biti zadovoljan (kada si ti u pitanju),

Миле Јанковић је рекао...

Evo ovde se digla frka na mene, a ja sam samo naveo reči koje po meni nisu ispravne, ponavljam po meni.
Neka, Slavko, bolje je da ništa ne komentarišem na tvom blogu, da nema negativne atmosfere, tako je najbolje.

Синдикат Слога је рекао...

Rešade ovakvi vanserijski poduhvati su svakako za dobrobit naše enigmatike, jedino što ja mislim da sa ovakvim radovima ne treba preterivati u enigmatskoj štampi, pošto su teže rešivi za obične rešavače i konzumente ukrštenica.
Obaška što to enigmate vole, ali neki list kupi 30 enigmata, a on da bi opstao mora da se proda i to barem 60% od štampanog tiraža.
S druge strane cenim i Miletov rad, pogotovo kao izdavača, jer se on dokazao i opstao sve ove godine na tržištu.
On je zajedno sa Rudićem pronašao pravi recept kako doći do kupca i kako udovoljiti rešavačima.

Rešad Besničanin је рекао...

Svaka čast izdavaštvu. A ovakav rad se pojavio sada, pa ko zna kada će se pojaviti replika. Ako si kupio novu "Enigmu" (u njoj ima pet mojih radova) pored ovog tu su i tri noviteta kod nas u kojima uopšte nema belina. E, takvi će radovi i prodati novi broj "Enigme" a nikom neće smetati ovaj moj rekord. Naprotiv!

Mandrak је рекао...

Video sam tu gore jedan komentar koji je na korak od patetike. :)

Ajmo otvoreno: Janković je hteo da se osveti Rešadu, koji je relativno skoro napisao ne suviše pohvalan komentar o belini 19 x 5.

Međutim, priča nije tako počela. Prvo je na tapetu bio Rešadov rad sa molerajem 18 x 5, koji je Janković na svom blogu predstavio bez dozvole autora, i pri tom napisao i kritiku (manje-više pozitivnu). Pošto je, dakle, on sebi dozvolio da javno i iskreno govori o Rešadovom rekordu, Rešad je, logično, pokušao da mu uzvrati istim nivoom iskrenosti, čim je ovaj obelodanio rezultat svog nastojanja da sruši taj rekord (diskutabilno je da li se ta dva rada uopšte mogu porediti, jer ne pripadaju istoj kategoriji - prvi je molerski, drugi nije - ali to sad nije naročito važno).

Da li je problem u sujeti, ili u nečemu drugom, trećem, petom, nije lako zaključiti. Sigurno je da stvaralac (tj. autor), makar bio enigmata, mora biti sujetan, jer je sam čin stvaranja vrlo subjektivna stvar (veća objektivnost i odsustvo sujete bi se moglo očekivati od onih koji stvaraju na moderan način... ali u praksi nije baš tako). Uostalom, rivalstvo je sasvim normalna stvar, ali postaje nenormalna kad čovek počne da preteruje, a ne vidi šta radi. Mislim da je to veći problem od puke sujete.

Анониман је рекао...

Šta je pesnik hteo da kaže.
Misliš da će ovo neko razumeti?
Da li je tvoj nadimak moler?
Hahaha...ti si moj idol!

M.M.

Mandrak је рекао...

Sviđa mi se komentar, deluje kao strofa neke pesme Branka Miljkovića.

Unknown је рекао...

Smradu kikindski, niko te nije spominjao jer si nebitan za ovu priču, ali pošto sereš da nikad ne pišeš anonimno, onda ćeš dobiti adekvatan odgovor.

Više puta smo videli da si se anonimno javljao, i to je bilo potpuno očigledno, jer malo je onih koji posećuju sve enigmatske rubrike. Jedino ti si imao dovoljno vremena i motiva da šalješ takve komentare, koji su ti obično služili za nekakav šlagvort ili lažnu podršku. Ne potpisuješ se ni onda kad proceniš da bi sadržaj poruke mogao da ti naruši imidž prijatnog kolege. Doduše, ostaje nejasno čemu takvo foliranje, jer videli smo te više puta i u drukčijem svetlu - kad si psovao Nikolu Živanovića, vređao Mileta Jankovića, mene slao u psihijatrijsku ustanovu, itd.

Jednom prilikom anonimno si se javio kod Cryptomana, a on nakon toga nije hteo da saopšti IP adresu, pošto bi se jasno pokazalo da si ti bio taj anonimus. I to si 100% bio ti, jer Cryptoman tada nije kategorički negirao to što sam tvrdio, niti je hteo da pokaže traženu IP adresu, što bi svakako uradio da je neki drugi autor poruke u pitanju.

Sećam se i da si jednom na svom blogu anonimno napao Miroslava Cvetkovića, kad si mu postavio pitanje "Da li je em ce na kvadrat stalno nadrndan ili se to meni čini?". To što je on komentarisao moglo je da smeta samo tebi, jer ti, kao vodeći zatupljivač Srbije, ne želiš da se širi negativna energija po tvom blogu. Znamo jako dobro da imaš manir da daješ neke "vickaste" komentare u formi pitanja, i to samo ti radiš. Jednom prilikom si, što ćeš se verovatno setiti, napisao "Čini li se to meni ili obaramo neke rekorde?".

Kod Željka Dimovića si se više puta javljao anonimno, pa si tako, kad je najavljena nova kolonija, postavio pitanje "Biće prasetine, a hoće li biti svinjarija?". Opet taj "vickasti" komentar. Аpsolutno niko drugi sem tebe nije imao razloga da se javi i da napiše tako nešto. Nakon toga si, u nemoći što nemaš valjanog odgovora na prozivke koje su ti upućene, opet pisao na svom blogu one fraze o ljubomori, zavisti, istresanju đubreta, i tome slično.

Kad god ti to odgovara, daješ sebi neke anonimne šlagvorte. Onda se, kao slučajno, ubrzo pojavljuješ baš ti da daš svoj komentar, pa moliš sve te navodne anonimce da se potpisuju. Tobože, svi ti silni ljudi koji pišu anonimno se plaše da ulaze u konflikt sa mnom?! To je toliko providno i glupo da samo totalna budala može da ti poveruje.

Unknown је рекао...

Takođe ne laži da na svom blogu daješ izvore za sve radove.

Objavio si hrpu radova koji su išli u "Enigmatskoj radionici", bez ikakvog navođenja izvora. Kasnije, kad sam od Dejana Minića (koji je bio glavni distributor) tražio da se prestane sa takvom praksom, i dalje nisi stavljao da su u pitanju radovi iz "Enigma kafea". Na kraju je Minić, pošto sam ga ponovo zvao, rešio to prosto tako što ti nije više slao stare radove.

Slavko Bovan је рекао...

Eto.

Unknown је рекао...

Morao bih se složiti sa Miletom u vezi reči OZNEL, jer turcizmi i druge strane reči u našim ukrštenim rečima bi trebalo da se pojave samo ako za njih postoji potvrda u nekom rečniku stranih reči i izraza. Na taj način te tuđice stiču status reči koje su ušle u naš jezik i bivaju prihvatljive za ukrštenice.

Ne bih voleo da ovaj komentar bude doživljen kao da imam nešto protiv Rešada, koji je vrsnom kombinatorikom stvorio niz blistavih radova. Stvar je u tome da ako je nešto istina (a Mile je ovde rekao istinu) onda nije u redu da se po svaku cenu pokušava odbraniti suprotno stanovište, a pogotovo nije u redu da se kolega zbog takvog mišljenja proglašava ljubomornim što ne može da napravi rekordan rad.

Takođe je glupa logika da se, nekom ko komentariše autorsko delo, kaže "napravi ti bolje ako umeš". Zamislimo na primer da Rolingstonsi napišu neku pesmu, javi se muzički kritičar i iznese neki argument protiv te pesme, je l' treba onda Mik Džeger da mu kaže "napiši ti bolju pesmu"? Ne, on u takvoj situaciji može samo da izrazi svoje neslaganje sa iznetom kritikom ili da prizna kritičaru da je u pravu. Ako krene da mu govori da napiše on bolju pesmu, onda indirektno priznaje da to što je napravio nije dobro.

Mandrak је рекао...

Sve bi to bilo kako ti kažeš da smo ovde imali pravog kritičara na delu. No, Janković to nije. Pošto se on javlja sa pozicije kolege (ili antikolege, svejedno), ima smisla tražiti od njega da napravi bolje. Uostalom, ne znam kako si sve snimio, ali ti je promakao detalj da on mesecima unazad pokušava da obori svaki Rešadov rekord čim se pojavi (obavezno + 1, ali bez nivelisanja).

Btw, stvarno ne znam u čemu je problem sa tim OZNEL. Ta reč, između ostalog, može biti tursko ime, prezime, a verovatno bi se moglo naći još ponešto (aznel, eznel... moglo je i to). Autor je odlučio da bude ovako, urednik je odobrio, a dok se ne pojavi neki kritičar sa kredibilitetom, smatraćemo da je sve na svom mestu. :)

Анониман је рекао...

Нико није коментарисао Мајлиз.

Rešad Besničanin је рекао...

Ljudi, ja ne znam o čemu se ovde radi. Kad smo već kod turcizama, jednom sam ubacio u rad pojam UČAK, (tako Turci kažu za avion!)izraz koji nećete nači ni u jednom standardnom rečniku! Ako krenete put Turske ova reč bi vam mogla biti od koristi, za razliku od sijaset turcizama iz leksikona koje koristimo, često neznajući njihovo značenje.

Rešad Besničanin је рекао...

Odgovor anonimnom (obožavam ove anonimce) Majliz se može naći na internetu i kao nordijsko žensko ime. Ja sam odlučio da i za nju kao i za Mariju Edit Antal nađem stvarne osobe (ne one s fejsbuka) jer smatram da je to bolji opis od tipa: strano žensko ime! A i izgovara se upravo tako - MAJLIZ.

Анониман је рекао...

Auuu koliko komentara!

Анониман је рекао...

Znaci od sada koristimo turski recnik.

Анониман је рекао...

Штета што је престало "Тупљење и оштрење"!

Slavko Bovan је рекао...

Eto

Unknown је рекао...

Bitno je da si ti čestitao na svom blogu Nikoli Živanoviću na uspehu, otprilike onako iskreno kao meni rođendan prošle godine.