уторак, 10. јануар 2012.

Dejanov kutak (16)

Za ovaj utorak sam pripremio jedan infinitivni rebus. To je novitet u svetu rebusa i prvi ga je predstavio izuzetni sastavljač rebusa Milan Sečujski iz Novog Sada. Moram da priznam da mi je bio čudan takav pristup prikazivanja radnje u postavci rebusa, ali mi se vremenom sve više čini da ima opravdanja za postojanje ove forme rebusa. Ovo je moj skromni doprinos afirmaciji infinitivnog rebusa. Šta vi mislite o tome?

9 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Samo još da dodam ovo: kod ove vrste rebusa radnja u frazi iskazana je u infinitivu. Na primer, ono što bi u klasičnom rebusu bilo ‘čovek nosi paket’, ovde je ‘nositi paket’, a subjekat je nebitan, odnosno izostavlja se.

Luka је рекао...

KADAR I ZANOS

Luka је рекао...

Dakako, ovo nije rješenej rebusa, već reakcija na prijašnji članak o Raju za učesnike 14. Enigmatske kolonije.

Анониман је рекао...

ISKAZ NARODA

Анониман је рекао...

JEST ISTINA JE
mihajlo

Dejan Minić је рекао...

Tako je, bravo, Mihajlo:)

Sada ću staviti najavu takmičenja u rešavanju rebusa i biće mi zadovoljstvo da Mihajlo i svi drugi potencijani rešavači uzmu makar simbolično učešće.
Gazda Žeca ima neku poslovnu večeru, te mu je ovaj put opravdano, inače sam mislio da ga javno prozovem zbog bežanja od internet takmičenja. Ko zna možda se vrati pre ponoći i u normalnom stanju, pa i reši koji rebus.

"U subotu, 14. januara 2012, od 20:00 do 24:00, na sajtu Jovana Novakovića "Enigmatika i druge zavrzlame" (adresa: www.enigmatika.webs.com) pod temom “Enigmatska I logička takmičenja”, biće održano takmičenje u rešavanju rebusa.

Sve rebuse (ukupno 16) je sastavio Dejan Minić, ljubitelj enigmatike iz Leskovca.

Takmičenje će biti podeljeno u dve faze. Prva faza će trajati od 20:00 do 22:30 u kojoj će rešavači imati kao pomoć samo broj slova u rešenju. U drugoj fazi, od 22:30 do 24:00, biće data još jedna pomoć, broj slova u frazi, ali će se za svako rešenje dobijati 50% poena od osnovne vrednosti.

Takmičari će imati pravo da pošalju po jedan set rešenja za svaku fazu, ali će u drugoj fazi biti dozvoljeno slati eventualne ispravke rešenja iz prve faze.

Rešenja rebusa treba slati na dm.alrakis@gmail.com. Biće dozvoljeno maksimalno kašnjenje od 5 minuta, s tim što će se za svaki minut kašnjenja dobijati 1 negativan poen.

Pobednik takmičenja je rešavač sa najviše osvojenih poena, a u slučaju da dva ili više takmičara imaju jednak broj poena, onda će presuditi veći broj poena u prvoj fazi. Ako i tad bude izjednačeno onda će se uzimati u obzir vreme prijema prvog seta rešenja.

Svaki od zadatih rebusa trebalo bi da ima jedinstveno rešenje. Domaćin takmičenja priznaće neko alternativno rešenje samo ako zadovoljava visoke standarde.

Prijatna zabava i srećno!"

Slavko је рекао...

U današnjem Blicu (izdanje za Vojvodinu) na skoro cijeloj strani pod naslovom "Grad ukrštenica i rebusa" objavljen je tekst o kikindskim enigmatama i SES u Kikindi.

Анониман је рекао...

Dobra ideja - infinitivni rebus! Treba tražiti postavke. Npr. -knjiga naslovljena sa DA = da li stati ? Još ako je nakon toga - neka cena naslovljena sa U = da li stati pred ucenom! Itd...Podržavam!
Nikola Pešić, Niš

Анониман је рекао...

Hej ljudi, večeras je Pravoslavna, t.j. Stara Nova godina, pa svima onima koji u seriji praznika praznuju i ovaj, moje čestitke i najlepše želje.

Nikola Petkovski