четвртак, 5. август 2010.

ПРЕМИНУО БРАНКО ПОЛИЋ

Ne ide ovde ono "posle duge i teške bolesti", iako je tako bilo, jer je Branko, enigmata "Blica", "24 sata" i "Alo", radio do poslednjeg daha. Ili, bolje rečeno, do poslednjeg kvadrata.

Viđali smo ga u redakciji, uvek užurbanog, sa torbom u ruci, ili nadnetog nad otiske ukrštenica, ponekad bi priupitao nešto u prolazu, mada je znao više od svih nas. Brinuo je da mu se ne potkrade greška, on je, posle četiri decenije bavljenja enigmatikom, jednostavno nije dozvoljavao.
Likovi sa slika njegovih osmosmerki nisu bile samo popularne ličnosti, već daroviti i anonimni mladi ljudi. Promovisao je pesnike i dobre đake, perspektivne sportiste i obične ljude iz komšiluka, a njegove zagonetke nisu imale za cilj samo zabavu, već pismenost i znanje.
Branko Polić (1942-2010) rođen je u selu Uzovnica kod Ljubovije i kao diplomirani ekonomista radio je u Valjevu i Beogradu. Enigmatiku je zavoleo još kao srednjoškolac i jedan je od najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih enigmata svih vremena.
Bavio se raznim enigmatskim disciplinama, a specijalnost su mu bile ukrštene reči i magični kvadrati. Publikovao je više hiljada radova u velikom broju enigmatskih časopisa, a sarađivao je i u mnogim neenigmatskim listovima ("Politika", "Večernje novosti", "Blic", "24 sata", "Alo", "Pres", "Glas javnosti", "Kurir"). Bio je organizator velikog broja takmičenja iz enigmatike, a jedan je od osnivača Enigmatskog saveza Srbije i njegov prvi predsednik. Sve njegove kolege će potvrditi da je puno zadužio srpsku i jugoslovensku enigmatiku, a nas u redakciji je zadužio ljudskim odnosom, očinskim savetom i pozdravom u kom nije bilo formalnosti.
Dragi Branko, sve si ovozemaljske zagonetke rešio.
Počivaj u miru!
(Tekst objavljen u "Blicu")

3 коментара:

Mesud је рекао...

NOĆ,BOL,PRIKA.
Čast mi je što sam upoznao Branka,velikog enigmatskog pregaoca i tihog,skromnog čovjeka.Neka ti je laka crna zemlja, generacijo.

Luka је рекао...

Ne sjećam se da sam na ju-susretima imao čast upoznati kolegu. Sliejdeći Mesudov primjer, poigrah se sa slovima njegova imena i prezimena i vrlo brzo se dobih:

POKLON BRAĆI!

Obzirom na efektnost uratka, odem u arhivu D.Kneževeća, potražiti je li to već netko ranije sastavio. Nimalo me nije iznenadilo kad sam otkrio da je "autoanagram" iz Enigme od 20. 08. 1976.god.

Slava mu!

Mesud је рекао...

Ako me dobro pamćenje služi Branka sam upoznao na "Vinkovačkim jesenima" ranih sedamdesetih(e, moj Luka kako je to davno).Ono po čemu posebno pamtim njegovo enigmatsko pregalaštvo je što se u to vrijeme prihvatio izrade enigmatskog rječnika od 5 slova za "Čvor" i to uradio veoma uspješno.(O ovom bi Stjepan Horvat mogao više kazati)