субота, 13. фебруар 2010.

СКУЛПТУРА "АЊА" У АПАТИНУ

Skulptura ANJA rad autora, poznatog novosadskog umetnika Nikole Simijanovića, inače velikog prijatelja „Natoševića“, našla je svoj prostor na keju u Apatinu, kod putničkog pristaništa i sa tog mesta pozdravlja Dunav i sve ljude dobre volje. Zeleni laserski zrak koji se, iz te stilizovane skulpture čaplje, pruža preko Dunava noćni je pozdrav vasceloj prirodi. Samo ime skulptura je dobila po devojčici ANJI P. izuzetno talentovanoj učenici trećeg razreda osnovne škole u Novom Sadu.
Luka za jahte, najsavremenija u Evropi ukrašena je bronzanom skulpturom NIKA, a luka bele flote kao simbol ima skulpturu od prohroma najsavremenije čelične legure, skulpturu koja se zove ANJA i predstavlja duhovni svetionik i ljubav prema prirodi. Naravno ANJA ima uslove da udje u Ginis rekorde jer visoka je 8060 mm, a širina u prečniku je 2000 mm ,a težina 1014 kg. Nismo našli podatke o većoj metalnoj skulpturi ptice.
Predsednik dr Živorad Smiljanić je želeo da i kroz umetnička dela označi trajanje i duhovne vrednosti ( pored svih privrednih) u gradu Apatinu.
Verujem, sudeći po skulpturama, slikama i uređivanju Apatina da gospodin dr Smiljanić sve čini da kroz umetnost obogati duhovni život građana za koje radi.

Nikola Simijanović, dramski i likovni umetnik u Novom Sadu, poznat je umetničkoj javnosti po monumentalnim skulpturama od Makedonije do Rusije i SAD-a.
Novi Sad je prvi postavio spomenik žrtvama rata (ŽAR PTICA) , rad ovog autora inače istaknutog zagovornika dobrog među ljudima i narodima.
Nakon izložbe u glavnom gradu Ukrajine Kijevu od državnog fonda kulture dobio je zlatnu medalju TARAS ŠEVČENKO, kao najviše umetničko priznanje koje akademija dodeljuje ukrajinskim umetnicima. Takođe je primio niz priznanja za stvaralaštvo na međunarodnim konkursima i izložbama.

12 коментара:

Жеца је рекао...

"АРС" УКЛАЊА ПУТ!
"Скулптура Ања"

Жеца је рекао...

ОВАЈ И МОЋНИК И СИЛАН!
"Никола Симијановић"

Slavko је рекао...

E, ovaj okrugao broj (7000) nisam propustio.

Nikola је рекао...

Sutra je SVETI VALENTIN

SNEVATI VENTIL

N. Petkovski

Nikola је рекао...

Ali je isto tako i SVETI TRIFUN

E, SVRTI FINTU

N. Petkovski

Slavko је рекао...

Skulptura Anja u Apatinu

U PITANJU KRUPNA A USTALA

Luka је рекао...

Za zaljubljene: "Valentinovo"

ON TI VOLE VAN!

Nikola је рекао...

Luka, nije li zgodnije
ON TO VOLI VAN

N. Petkovski

Софи је рекао...

Велики поздрав и поштовање Николи Симијановићу, нисмо се видели 100 година!

Његова скулптурица металне птице, коју ми је поклонио после бомбардовања, и данас ми краси полицу у Србобрану.

Баш ми је драго што сам члан Друштва чији је Никола пријатељ.
Поздрав од Софије- "експерта за помфрит"!

Анониман је рекао...

"Nikola Simijanović"

KLASA I MOĆNIJI NIVO!

Zdenko

Анониман је рекао...

"Valentinovo"

NAIVNO VOLET'

Zdenko

Анониман је рекао...

Brat je veliki umetnik, dela ostaju i opstaju https://media.tenor.com/R_NpMo0k8OMAAAAM/love-heartbroken.gif https://media.tenor.com/hylEE2LtVtcAAAAM/sad.gif https://media.tenor.com/hylEE2LtVtcAAAAM/sad.gif