уторак, 20. март 2018.

SEMPER IDEM


Malo se zna o tome da je jedan rođeni Somborac napisao scenario za kultni jugoslovenski ratni film VALTER BRANI SARAJEVO, koji je (zahvaljujući Kinezima) videlo preko 1,5 milijarde gledalaca. Reč je o ĐORĐU LEBOVIĆU (1928-2004), potomku stare somborske jevrejske porodice i jednom od retkih ovdašnjih Jevreja koji je preživeo II svetski rat i Aušvic (od 1.100 somborskih Jevreja preko 90% nastradalo je u holokaustu). 
Lebović je pisac fascinantne i potresne hronike svog detinjstva u Somboru, nazvane SEMPER IDEM (ili "Uvek isto", po latinskom natpisu iznad ulaza u somborsku evangelističku crkvu). Ovaj autobiografski roman opisuje život somborske porodice u kojoj je bilo i Jevreja, i pravoslavaca, i rimokatolika, i evangelista, pre i u vremenu velikog zla. Roman je objavljen posthumno i smatra se za "prvo remek-delo srpske književnosti 21. veka". 
Napisao je Lebović i brojne pozorišne drame, ali i scenarija za još neke poznate naše filmove ("Nebeski odred", "Most", "Devojka sa Kosmaja"...). Devedesetih godina prošlog veka bio je veliki protivnik ratne ideologije i sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Rodnom gradu ostao je privržen do smrti. 
(Na slici: Lebović kao dečak u Somboru, pre II svetskog rata).

Milan Stepanović
(preuzeto sa fb profila)

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam znao za ovaj podatak. Velik čovjek!

Žeca је рекао...

Jeste Nedjeljko!