субота, 30. мај 2015.

петак, 29. мај 2015.

четвртак, 28. мај 2015.

DŽUDŽAR NAJUSPEŠNIJI


Koleginice i kolege su odabrale najuspešniji anagram na temu ŠESNAESTA ENIGMATSKA KOLONIJA
To je sastav Mihajla Džudžara: ETO GENIJIMA SETAN SKOK NA SALAŠ
Drugo mesto zauzeo je anagram Nikole ČD Pešića: ONO SLIKE SASTANKA GENIJA MAŠTE! 
Dok je treće mesto zauzeo anagram koji je poslao Marko Mihaljević: A TO NIJE SMEŠNI SASTANAK KOLEGA!

среда, 27. мај 2015.

PREMETALJKA (401)


ANAGRAMNI KONKURS

Juče je na više mejlova iz mog adresara otišao spisak sa pristiglim radovima za anagramni konkurs povodom ovogodišnje manifestacije, sa zadatom temom ŠESNAESTA ENIGMATSKA KOLONIJA.
U obzir su uzeti i sastavi koji su stigli prošle godine. U konkurenciji je ukupno 27 premeta od 12 autora.

Proglašenje najboljih sastava biće za vikend na "Enigmokoloniji".

уторак, 26. мај 2015.

SELFI ZA DOBRODOŠLICU


Preostalo je još malo vremena do početka 16. "Enigmatske kolonije" u Somboru. Pripremljena su neka lepa takmičenja, a i prateće manifestacije su veoma zanimljive. Podsećamo da još uvek imate mogućnost za potpuno besplatan smeštaj i boravak, pa ukoliko imate vremena, bila bi stvarno šteta da propustite ovo tradicionalno druženje enigmata.
Odbor za doček je danas imao završne dogovore oko organizacije ovogodišnje manifestacije.

Lepa takmičenja na "Enigmokoloniji"


Kao što je najavljeno, na predstojećoj 16. Enigmatskoj koloniji, od 29. do 31. maja u Somboru, biće po prvi put održan "Memorijal četiri M", u znak sećanja na istaknute članove ED "Dr Đorđe Natošević" koji više nisu sa nama (a svima je M početno slovo prezimena - Radislav Marinković, Tomislav Munišić, Stevan Miljević, Milan Milin). 

Na 1. "Memorijalu četiri M" biće održana četiri takmičenja, koja su na neki način povezana sa pomenutim enigmatima: 
- Naslovni anagrami (tradicionalno takmičenje koje je osmislio Radislav Marinković) 
- Turnir "Brojke i slova" (kviz u kome je bio sjajan Tomislav Munišić) 
- Kvizovka (igra koju je voleo Stevan Miljević) 
- Turnir u rešavanju rebusa (jedna od specijalnosti Milana Milina) 

Na taj način, u istoriju odlazi "Memorijal Tomislava Munišića", koji je poslednjih 15 godina organizovao Zoran Radisavljević. To sada prerasta u novu manifestaciju, čiji će organizator biti ED "Dr Đorđe Natošević". Naravno, Somborci neće zaboraviti ni druge svoje članove, te će povremeno organizovati prigodna okupljanja i enigmatske turnire.

Završnica drugog kola


Na 3. Memorijalu Milana Milina, koji u čast klupske legende organizuje ED "Dr Đorđe Natošević" , drugo kolo ulazi u završnu fazu. Pored nagrađivanih enigmata kao što su Tonči Milat, Branislav Nikić, Gojko Mandić i drugi, zanimljive radove poslali su i neki početnici u svetu rebusa, tako da opet imamo spoj mladosti i iskustva. Nadamo se da će nam se pridružiti i sjajni rebusaši poput Milana Sečujskog i Čedomira Jelića, koji trenutno nešto "krčkaju" kako bi stigli do vrhunskog rezultata. 

Ukoliko i vi želite da budete deo ovog takmičenja, svoje radove možete poslati do kraja meseca, na mejl zoradis@eunet.rs. Naravno, ukoliko niste još pročitali propozicije konkursa, obavezno to uradite, jer bilo je i nekih komičnih situacija da ljudi šalju anagrame sa pet različitih samoglasnika! Propozicije možete da vidite NA OVOJ ADRESI.

субота, 23. мај 2015.

NAJUSPEŠNIJI REŠAVAČ


Marta Mojzeš, apotekarka iz Svetozar Miletića, bila je najuspešnija u rešavanju zagonetaka u autobusu na putu između Rima i Napulja. Ona je jedina uspela da reši sve zadatke.
Interesantno je da je komplet rešenje, za svega 15-tak minuta, prva predala Ivona Ivkov iz Petrovca na Mlavi, ali je u brzini pogrešila ime trkača Boldona.

PREMETALJKA (397)


петак, 22. мај 2015.

PROMOCIJA ENIGMATIKE



Tridesetak učesnika 10. "Dana medicinara" je rešavalo zagonetke na putu za Napulj. 

Još malo enigmoRIMa


OKUPLJA SE DRUŠTVO


Dok sam bio odsutan svoje učešće na ovogodišnjoj šesnaestoj po redu "Enigmokoloniji" najavile su još neke kolege, tako da trenutni spisak učesnika izgleda ovako:
1. Ivan Rudić, 2. Mile Janković, 3. Milutin Tepšić, 4. Zoran Radisavljević, 5. Josip Dubrović, 6. Ilija Ozdanovac, 7. Ljubiša Banović, 8. Mirko Rančić, 9. Željko Dimović, 10. Miloš Karna, 11. Nikola Petkovski, 12. Branislav Nikić, 13. Sofija Necin, 14. Kristijan Knežević, 15. Uglješa Radović, 16. Darko Marković. 

40 GODINA BAVLJENJA ENIGMATIKOM

Urednik riječkog enigmatskog časopisa "Feniks", Pero Galogaža, nedavno je proslavio 40 godina uspešnog bavljenja enigmatikom.
Čestitam kolegi i svaka mu čast na ostvarenim rezultatima i na posvećenosti svom poslu.

OSMOSMERKA I ANAGRAMI

Medicinari su pored skandinavke imali zadatak da reše i ovu osmosmerku i par laganih premetaljki.

четвртак, 21. мај 2015.

POVRATAK IZ VEČNOG GRADA

Cenjene kolege i posetioci bloga, juče sam se vratio sa još jedne veoma uspešne manifestacije koju sam organizovao u saradnji sa TA "Ivontravel" iz Novog Sada. U pitanju su 10. "Dani medicinara" ovoga puta u Italiji. Učesnici su pored Rima posetili Pizu, Napulj, Tivoli, Vatikan i Firencu.
Nije prvi put da na ovakvim manifestacijama vršim promociju enigmatike. Za medicinare sam pripremio zadatke za rešavanje na putu od Rima prema Napulju. Ovo bi se moglo nazvati i "enigmatski bus" po uzoru na kolege iz Hrvatske. Prvi ovakav tip druženja sa zagonetkama medicinari su imali pre par godina na putu za Prag.