уторак, 31. март 2015.

PREMETALJKA (340)

Autor: Darko Marković

OKUPLJANJE ENIGMATA


Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" u subotu, 04. aprila, organizuje enigmatsko okupljanje u Novom Sadu, u kafeu "Twins 021" (Cara Dušana 75). Tom prilikom upoznaće se neki od novih članova društva, uz takmičenje u rešavanju zagonetaka i uz turnir u kvizovci. Rešavački turnir počinje u 09 časova, a posle toga na programu je kvizovka (videćemo još koliko kola i koji sistem igre). 
Naravno, osim članova društva dobrodošli su i drugi ljubitelji enigmatike koji bi želeli da učestvuju u ovom druženju. Potrebno je samo da najavite svoj dolazak na mejl zoradis@eunet.rs ili na telefon 064/297-3582 (Zoran Radisavljević).

RADOVI KOLEGA (146)


SITNO JE BITNO (18)

Autor: Gordana Jovanović Šarić

PREMETALJKA (339)

Autor: Danilo Marinković

понедељак, 30. март 2015.

ŽECOLOMKE (124)


VELIKO FINALE


Od danas do petka na TV Happy možete da pratite finalni meč kviza "Kocka je bačena", u kome nastupaju Zoran Radisavljević i Miodrag Babović. 
Ukoliko nije došlo do promene programske šeme, emisije počinju u 18:20, nakon vesti "Telemaster".

PREMETALJKA (338)

Autor: Kristijan Knežević

BEZ KOMENTARA (38)


ŽECOLOMKE (123)

Rečima ANALE, ANINA, ARIKA, ASEAN, DEMON, ENESA, LAUDA, LOPTA, MARKS, NASTA, NEDRA, NERED, OLEAT, PEONI, TAROK, UKORI, dvaput dodajte ime i prezime našeg kompozitora sa slike i sastavite dve ukrštenice 5x5.

PREMETALJKA (337)

TVORI BINE!
Rođendanski premet.
Autor: Luka

MITEKOVE ČAROLIJE (51)


петак, 27. март 2015.

ŽECOLOMKE (120)


SITNO JE BITNO (17)

Palindromna skrivačica 
 Igra je plesarska 
  baletna, ratarska! 
 Nikola ČD Pešić

ZAVRŠNICA PRVOG KOLA

Na 3. Memorijalu Milana Milina, koji u čast našeg legendarnog enigmate organizuje ED "Đorđe Natošević", prvo kolo pod nazivom "Sitno je bitno" lagano se privodi kraju. Do sada je primljeno pedesetak palindromnih čitaljki (skrivačica) od 20 autora. Može se reći da je kvalitet radova na zavidnom nivou, a posebno nam je drago što su se pored Borisa Nazanskog, Ranka Skopala, Zdenka Capana i drugih iskusnih majstora enigmatike, javili i neki ljudi kojima je ovo prvi put da se takmiče u sastavljanju zagonetaka.

Ukoliko i vi želite da se pridružite ovom takmičenju, pogledajte prvo PROPOZICIJE KONKURSA. Do kraja meseca imate još nekoliko dana, što je dovoljno vremena da pošaljete vaše palindromne čitaljke. Nakon toga će uslediti glasanje, a u narednim mesecima biće održane preostale dve discipline (sastavljanje rebusa i anagrama).

MITEKOVE ČAROLIJE (50)


SITNO JE BITNO (16)

Učaureni anagram 
 Čupića su zvali “Zmaj”, 
beše junak našeg sveta. 
Njegovo nam ime skriva, 
slovo grčkog alfabeta!
Autor: Darko Marković

PREMETALJKA (333)

VRIJE MI MOĆ, IVEK!
Uz 74. rođendan pevača.
Autor: Luka

уторак, 24. март 2015.

POŠILJKA

Danas mi je stigla pošiljka od Danila Dače Marinkovića, rođenog brata pokojnog Rademara. On mi šalje zbirku njegovih anagrama (objavljenih i neobjavljenih) i izražava želju da "obnovi" vezu sa članovima "Natoševića". Iskazao je veliko zadovoljstvo što Enigmatsko društvo i dalje postoji i delom čuva uspomenu na njegovog brata. Dugo se nismo čuli i ovo me pismo baš obradovalo.

ŽECOLOMKE (117)



Rečima ADELA, AKORD, APORT, VASKO, ZAOVE, ILATA, KOALA, KOZAR, OSTAV, OTAVA, OTKAD, PAOLA, RADNJA, RKATI, ROTAR, TORANJ , dvaput dodajte ime i prezime kanadske pevačice sa slike i sastavite dve ukrštenice 5x5.

PREMETALJKA (329)

 TER'O IMIDŽ!
Uz 104. godišnjicu rođenja autora crtaća Josepha Barbera.
Autor: Luka

понедељак, 23. март 2015.

NASLOVNI ANAGRAMI


Enigmatsko društvo “Dr Đorđe Natošević” organizuje ČETVRTI CIKLUS (internetsko izdanje) nagradnog konkursa u sastavljanju “Naslovnih anagrama”. Ovo tradicionalno enigmatsko takmičenje, jedno od najstarijih u regionu, sastojaće se od TRI kola od po 15 dana. 
Prvo kolo traje od 01. aprila 2015. (od 00.00 h) do 15. aprila (do 24.00 h). 

PROPOZICIJE: 
1. Pravo učešća imaju svi ljubitelji enigmatike. 
2. Od bilo kog naslova (iz bilo kog lista iz Srbije, BiH, Hrvatske ili Crne Gore ili njihovih online izdanja) treba napraviti čist anagram. Uz anagramirani naslov OBAVEZNO treba navesti naziv lista, datum i stranicu, te se potpisati imenom i prezimenom. Ako su naslovi iz internetskih izdanja treba prikačiti i odgovarajući link. Nemojte uzimati naslove sa sajtova medijskih kuća i agencija koje nemaju štampano izdanje novina! 
3. U svakom kolu ocenjivaće se radovi u tri kategorije: Minijatura (naslovi do maksimalno 15 slova), Aktuelnosti (od 16 do 40 slova) i Crvenbanski (do 40 slova). 
4. Svaki anagramista u toku jednog kola može da ima najviše DVA takmičarska rada po kategoriji. 
5. U ocenjivanju radova mogu da učestvuju svi. U svakoj kategoriji biraju se tri najbolja anagrama i daje im se 3, 2 i 1 poen. 
6. Takmičari mogu u svakom kolu da dodele sebi maksimalno jedan poen i to samo za jedan sopstveni anagram. 
7. Autori pet najboljih anagrama u svakoj kategoriji dobijaće bodove po principu 6-4-3-2-1. Takmičar koji nakon tri kola skupi najviše bodova biće šampion u sastavljanju “Naslovnjaka” za 2015. godinu. U slučaju istog broja bodova, gledaće se ko ima više "šestica", zatim "četvorki", itd 
8Radovi se šalju na mejl: enigmoteka@open.telekom.rs ili na adresu: ED “Natošević”, Beogradska 12, 25000 Sombor. Tokom takmičenja prispeli anagrami biće objavljeni na blogu. 
9. Na kraju takmičenja, biće obavljen i izbor najboljih “Naslovnjaka” u 2015. godini. 

Nagrade u ovoj sezoni će biti simbolične! 
Radi lakšeg evidentiranja sugerišem ovakav način pisanja: 
ANAGRAM
“Naslov iz novina” 
Naziv lista, datum i broj stranice. 
Srećno nam svima i ugodna nam zabava!

MITEKOVE ČAROLIJE (49)


PREMETALJKA (328)

SINČIĆ - PEVAČ
Povodom 61. rođendana.
Autor: Luka Pavičić

PREMETALJKA (327)