петак, 30. јануар 2015.


Novi predsednik Enigmatskog saveza Srbije, Aco Janković, poslao je tekst u kome saopštava program rada za koji smatra da će pomoći srpskoj enigmatici. Saopštenje pogledajte OVDE.

недеља, 25. јануар 2015.

ACO JANKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK ESS


Na Vanrednoj skupštini Enigmatskog saveza Srbije, održanoj juče u Beogradu za novog predsednika ESS izabran je Aleksandar Janković iz Kragujevca. Janković je dobio 22 glasa, Zoran Radisavljević 6, a četvorica (od 32 prisutnih) su bili uzdržani. 
Vanrednu skupštinu sazvao je potpredsednik ESS Ljubiša Banović, jer se dosadašnji predsednik ESS Milorad Živanić nije oglasio povodom inicijative 35 potpisnika.
Konačno je na čelo ESS došao pravi čovek, koji će od članova ED "Natošević" imati maksimalnu podršku i pomoć.
Sve čestitke novoizabranom predsedniku!

петак, 9. јануар 2015.

VAŽNO OBAVEŠTENJE!


ЕНИГМАТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ПРЕДСЕДНИШТВО 
Београд, 10. јануар 2015. године 

СВИМ ЧЛАНИЦАМА И ЧЛАНОВИМА ЕСС–a 
 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

Део Председништва Енигматског савеза Србије у саставу Љубиша Бановић и Никола Пешић, потпредседници и Владимир Шарић, секретар, а на иницијативу и захтев једног броја чланица ове енигматске организације, сазива ванредну изборну седницу Скупштине Енигматског савеза Србије, ради избора новог председника. 

Седница ће се одржати у просторијама Хотела "Мажестик" у Београду, у суботу 24. јануара 2015. године, са почетком у 12,00 часова. Молимо вас да својим присуством и активним учешћем у раду Скупштине, као и предлагањем правих кандидата за новог Председника, допринесете да у овој јубиларрној години, када Енигматски савез Србије обележава 30 година постојања и рада, на чело српских енигмата дође права особа, која ће се борити за интересе српских енигмата и за даљи развој, унапређење и омасовљење српске енигматике. 

За седницу се предлаже следећи дневни ред: 
1. ИЗБОР НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ПРЕДСЕДНИШТВА ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ, 
2. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 21. ФЕБРУАРА – ДАНА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ, 
3. ПРИПРЕМЕ ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРИДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ, 
4. ПРИПРЕМЕ ЗА СУСРЕТЕ ЕНИГМАТА СРБИЈЕ 2015. ГОДИНЕ, 
5. РАЗНО. 

По завршетку службеног дела седнице наставиће се дружење присутних уз обезбеђен ручак. 

 О б р а з л о ж е њ е 
Незадовољна радом и понашањем изабраног председника ЕСС – а Милорада Живанића, група српких енигмата (35 потписника из 5 чланица ЕСС – а), упутила је 20. новембра 2014. године захтев Председништву ЕСС – а за одржавање ванредне изборне Скупштине. Овај затев је упућен и Милораду Живанићу и он га је уредно примио (доказ поштанска повратница). 
Пошто је захтев био потписан од више од једне трећине чланова ове организације, председ-ник је био дужан да у складу са чланом 22. Статута ЕСС – а закаже ванредну седницу Скупштине најкасније у року од 30 дана од дана подношења захтева. 
Како Милорад Живанић није испунио ову статутарну обавезу он је направио тежу повреду овог акта и већина српских енигмата окупљених око ове енигматске асоцијације, не може га сматрати и даље својим председником, јер сматра да је он овим изгубио сва права представљања и заступања српских енигмата која је по Статуту имао, па је због тога остатак Председништва ЕСС – а и заказао ову седницу. 
Поред тога, искључивањем Милорада Живанића из Енигматског клуба "Нова загонетка", преко кога је остваривао чланство и у ЕСС – у, он је престао да буде и члан ове организације, јер није поднео никакав нови захтев за учлањење у неки други клуб или директно у ЕСС, о чему би сугурно неко морао и да одлучује. За председника Председништва ЕСС – а Милорад Живанић је изабран 16. марта 2013. године, а ни до данас није добио решење од Агенције за привредне регистре о пререгистрацији и његовом именовању за заступника Енигматског савеза Србије. Ово значи да Милорад Живанић не само да више није члан Енигматског савеза Србије, већ није ни верификован за заступника ЕСС – а, па самим тим не може ни да буде на његовом челу. 
Потпредседник ЕСС – а 
   Љубиша Бановић