петак, 31. октобар 2014.

PROMOCIJA NA SAJMU KNJIGA

U utorak 28. oktobra na Sajamu knjiga u Beogradu održana je promocija knjige “Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici”. Autorima i izdavaču “Almi”, ali i svim enigmatima ukazana je velika čast time što je elitni prostor (sala "Borislav Pekić" ) i udarni termin (13.00-13.45) ustupljeni su besplatno za promociju jedne enigmatske knjige. Tako je prvi put enigmatika na Međunarodnom sajmu knjiga promovisana enigmatska knjiga. Pred oko četrdesetak učesnika o knjizi su govorili autori Miroslav Lazarević, Jovan Vuković i Miodrag Tošić, kao direktor “Alme” Dr. Đorđe Otašević, i Momir Paunović i Miroslav Živković.

Bila je ovo jedna veoma uspešna promocija značajne enigmatske knjige, a 45 minuta je bilo prekratko vreme da se sve kaže o knjizi koja na preko 550 strana obrađuje enigmatima zanimljivu temu – Kraljicu zagonetaka. Govornici su bili na visini zadatka, saznali smo niz zanimljivih činjenica, publika je uživala, a promocija je bila zanimljiva i medijima. 

недеља, 19. октобар 2014.

SASTANAK SRPSKIH ENIGMATA

Juče je u Beogradu u restoranu "Mornar" održan sastanak srpskih enigmata, koji je organizovao "ED Đorđe Natošević" na čelu sa Željkom Dimovićem, a sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih klubova: 
ED "Đorđe Natošević", Sombor (Željko Dimović) 
EU "Vuk Karadžić", Beograd (Milenko Mijatović) 
EK "Nova Zagonetka",Beograd (Miroslav Lazarević, Ljubiša Banović, Aco Janković) 
EK "Valjevo", Valjevo (Voja Dodevski) 
EK "Braničevo", Požarevac (Branislav Nikić) 
i predstavnici EK "Piramida" iz Novoga Sada (Mile Janković i Ivan Rudić) koji su istovremeno i članovi ED "Đorđe Natošević" tako da su u diskusiju učestvovali ravnopravno sa ostalim članovima ESS-a. 

Na sastanak su pozvani i predsednik ESS-a Milorad Živanić, sekretar Vladimir Šarić, predstavnici EK "Niš", Sreten Perić i Slavko Bovan, ali oni iz opravdanih ili nekih drugih razloga nisu prisustvovali jučerašnjem skupu.
Sastanak je otvorio i vodio potpredsednik ESS Ljubiša Banović, a razlog za skup je trenutno veoma loša situacija u Enigmatskom savezu Srbije.
Posle izlaganja Miroslava Lazarevića o svim "podvizima" Milorada Živanića (uskraćivanje uplata honorara na račun ESS-a i direktna finansijska šteta ESS-u, neodržavanje i nezakazivanje sastanaka predsedništva, samostalan i drzak rad protiv ESS-a, nedozvoljavanje održavanje skupštine na susretima u Boru, nanošenje finansijske štete neblagovremenom registracijom promene podataka u Agenciji za privredne registre (ovo je 5.600 + 6000), bahato ponašanje prema članstvu........) doneta je jednoglasna odluka svih predstavnika svojih klubova i to: 
1. Da se u roku od 15-k dana predsedniku ESS Miloradu Živaniću dostavi DOPIS za održavanje VANREDNE SKUPŠTINE, potpisano od strane 30% članstva ESS-a kako bi po Statutu ESS Skupština mogla da bude održana. Predsednik je dužan po Statutu u roku od 30 dana sazove Vanrednu skupštinu. Ukoliko predsednik to ne uradi, članstvo koje je dalo predlog, održaće Skupštinu bez obzira na Predsednika (ovo je sve po Statutu)
2. Na Vanrednoj skupštini biće razmatrano (ne)poverenje dosadašnjeg predsednika Milorada Živanića, i ukoliko on ne dobije poverenje većine, biće izabrano novo rukovodstvo ESS-a sa novim predsednikom
3. Utvrditi tačan broj članova ESS-a, popisati članstvo svakog kluba članice saveza, plus samostalne članove saveza. Na ovaj način dobićemo tačan i kompletan spisak celokupnog članstva (naravno sa plaćenom članarinom)

Nakon ove Vanredne skupštine možemo se nadati da ćemo prevazići sve nesuglasice, svađe, sporove, za dobrobit srpske enigmatike. 

субота, 18. октобар 2014.

PROMENE NEMINOVNE

Danas je u Beogradu u restoranu "Mornar" održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici 5 klubova i sekcija članica Enigmatskog saveza Srbije.
Donete su neke konkretne Odluke koje treba da budu realizovane u narednom periodu i koje će nadamo se dovesti do boljitka u ESS.
U toku sutrašnjeg dana očekujte detaljniji izveštaj sa današnjeg okupljanja enigmata.