недеља, 31. август 2014.

MIROSLAVLJEVA ENIGMATIKA


Počeo je s radom enigmatski blog Miroslava Cvetkovića
Pogledajte ovde.
Srećan početak rada i da dugo potraje!

среда, 20. август 2014.

IN MEMORIAM


U Somboru je, u devedesetoj godini života, nakon kratke ali teške bolesti, preminuo poznati vojvođanski i srpski slikar Sava Stojkov
Rođen u Somboru 1925. godine, Stojkov se već kao mladić počeo baviti slikarstvom, a prvu samostalnu izložbu imao je 1945. godine u Osijeku. Slikanje je, osim ostalog, učio i u ateljima Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Hutera. Vojvođanska priroda i ljudi predstavljali su središnji motiv njegovog slikarstva, koje je, tokom više od sedam decenija, prolazilo kroz nekoliko slikarskih faza i pravaca. Svoja najpoznatija dela Sava Stojkov je načinio u maniru naive i hlebinske škole, kao i u pravcu poetskog realizma, u kojem je istrajavao tokom poslednje četiri decenije svog slikarskog rada. 
Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara na staklu, a njegovo slikarstvo, u kome se jednako uspešno iskazao kao pejzažista i kao portretista, bilo je izrazito prijemčivo širokom krugu ljubitelja ove vrste umetnosti. Samostalno je izlagao na preko 500 izložbi na svim kontinentima, a učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi. 
Za svoj umetnički rad dobio je preko 40 nagrada u zemlji i svetu. O njegovoj umetnosti, o kojoj su pisali najugledniji srpski i jugoslovenski likovni kritičari i istoričari umetnosti, objavljeno je deset knjiga i monografija, a snimljeno je i više televizijskih emisija i dokumentarnih filmova. Godine 2010., u istorijskom zdanju Preparandije u Somboru, Stojkov je dobio i svoju stalnu retrospektivnu galeriju. 


понедељак, 18. август 2014.

DOPIS ESS I SVIM KLUBOVIMA


Danas je na nekoliko adresa otišao Dopis čiji sadržaj možete pogledati i ovde. Želimo da i šira enigmatska javnost bude upoznata sa situacijom u ESS i moralnim likom čoveka koji je na čelu jedne ovakve organizacije!!!
Ukoliko se pod HITNO ne reše svi problemi u ESS ne vidimo razlog da i dalje budemo deo ovog Saveza!!!

четвртак, 14. август 2014.

PREMETALJKA (276)

Aktuelno sa EP
Još jedno srebro za Srbiju!
NAJJAČA ATLETA!!!
Autor: Duško Sekulić

NOVI BROJ FAVORITA


Од уторка 12. августа 2014. године на свим киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори можете купити 21. број енигматског листа "ФАВОРИТ" који се штампа на 36 страна великог формата на рото папиру са колорним корицама. 
Лист доноси 36 стране врхунске енигматике, са мноштвом скандинавки и укрштених речи, а ту су и друге енигматске загонетке (осмосмерке, анаграми, пирамиде, магични ликови...). 
Цена је више него популарна, само 50 динара.

среда, 13. август 2014.

BISERI ENIGMATIKE


Naš poznati izdavač enigmatskih listova, Mile Janković, najavio je da će u svojim časopisima koji su formata A-4 (ima ih šest takvih) objavljivati vrhunske radove kolega. 
U obzir dolaze ne samo ukrštenice, nego i anagrami, rebusi i druge enigmatske vrste. Takvi radovi će, pod nazivom "Biseri enigmatike", biti pretvoreni i u pdf format. 
Ukrštenicu koju vidite na slici, sa velikom belinom 10x7, možete da preuzmete NA OVOJ ADRESI
Nema sumnje da je ovo odličan potez kolege Jankovića, kojim se stimuliše kvalitet enigmatike. On je najavio da će se za ovo isplaćivati i honorari!

ENIGMOKURIOZITET (17)


Šta povezuje ličnosti sa slika?
Prilog: Miroslav Živković

ZORANOVE IGRARIJE (47)


уторак, 5. август 2014.

MALO O PEFKIJU

Pefki je malo ribarsko mesto, locirano na severnoj obali ostrva, sa pogledom na planinski masiv Pilion i ostrvo Skijatos. Pefki krasi prostrana peščano šljunkovita plaža, koja se pruža oko 4 km duž celog mesta, kristalno čisto i mirno more, mala gradska luka sa malim ribarskim čamcima naslonjena na šetalište ukrašeno mnoštvom ribljih restorana, kafića i barova. Mesto ima bogatu ponudu svežeg voća, povrća i ribe, po izuzetno povoljnim cenama. Nezaboravni šarm, miris maslina, plavetnilo mora i mir će vas uvek iznova vraćati u ovaj raj. Pefki nema poštu, ni banku, čak ni prodavnicu krzna ili bilo koje garderobe, ali su tri supermarketa, mesara, pekara i pijaca, sa tek ulovljenom ribom i sveže ubranim smokvama i maslinama, sasvim dovoljne za pravo letovanje. U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da je vreme jednostavno stalo.

RADOVI KOLEGA (116)


ZORANOVE IGRARIJE (46)


BEG U OAZU MIRA

Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evija, prelepo mesto za odmor, sa dugačkim plažama, borovim šumama, mirnim noćima, davno zaboravljenim mirisom mora i pogledom na mondenski Skijatos.


Evija (Eubeja, Evbeja) omiljeno letovalište Grka i mesto gde bi i Grk Zorba zaigrao, je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu. Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, bogata duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima, koji su je godinama ljubomorno čuvali samo za sebe. Prestonica Halkida je bila jedan od najrazvijenijih i najuticajnijih gradova Antičke Grčke. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora i zabave. Najpopularnija mesta među turistima su Pefki, Limni, Edipsos itd.

POVRATAK S ODMORA





Vratio se moreplovac sa ostrva Evija. Odmor je bio preeeeedivan.