понедељак, 31. март 2014.

NAJAVA ENIGMOKOLONIJE (2)


Kao što je i najavljeno ovogodišnja šesnesta po redu Enigmatska kolonija, tradicionalna manifestacija ED "Dr Đorđe Natošević", biće održana u Somboru od 13 -15. juna. 
Za smeštaj učesnicima "Kolonije" na raspolaganju su dvokrevetne sobe u prenoćištu Gerontološkog centra. Sve sobe su sa kupatilom. U sastavu prenoćišta su restoran i bar. Restoran se sastoji iz velike sale kapaciteta 140 mesta i male sale kapaciteta 40 mesta.  
Cena ukupnog aranžmana za vreme trajanja "Kolonije" je 3.500,00 dinara (oko 30 eura). Aranžman obuhvata: 2 puna pansiona, osiguranje i boravišnu taksu. Za učesnike "Kolonije" koji će koristiti samo jedan pansion cena je 1750,00 dinara. 

Program XVI "Enigmatske kolonije" objavićemo u narednom periodu. 
I ove godine pored takmičenja u "Naslovnjacima", super-kvizovci, rešavanju zagonetaka i "obaveznog" sastavljanja zagonetaka učesnika manifestacije, očekuje vas mnogo pozitivne energije i nezaboravnog druženja. 
U okviru "Kolonije" biće dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima 3. Prvenstva Srbije u enigmatici, koje organizuje EK "Piramida" iz Novog Sada. 
Obavezna poseta "Restorančiću" i izlet do Apatina, Bezdana ili nekog somborskog salaša su takođe deo aktivnosti koji vas očekuju tokom "Kolonije".

PREMETALJKA (205)

Povodom 125. godišnjice svetske atrakcije.

недеља, 30. март 2014.

PREMETALJKA (204)


DRUŽENJE ENIGMATA

Danas je u Novom Sadu održan sastanak predstavnika ED "Natošević" i EK "Piramida" koji su dali inicijativu za formiranje novog Saveza enigmata Srbije.
Tokom konstruktivnih razgovora pričalo se o konceptu i aktivnostima budućeg Saveza.
Pored postojećih manifestacija i takmičenja (Enigmatska kolonija, Prvenstvo Srbije u enigmatici i Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste), budući Savez planira da organizuje i svoje prve Susrete enigmata, kao i niz zanimljivih takmičenja i druženja. A, naravno biće i nekih noviteta.

MEMORIJAL (32)

U današnjem "Memorijalu" jedan Milinov rebus.

ZORANOVE IGRARIJE (43)


ŽECOLOMKE (74)


RADOVI KOLEGA (108)


PREMETALJKA (203)

Povodom 69. rođendana engleskog gitariste.

субота, 29. март 2014.

петак, 28. март 2014.

PREMETALJKA (200)

Bodrila Noleta u Majamiju.

RADOVI KOLEGA (107)

Autor: Sanja Bajić

PREMETALJKA (199)

Povodom 49. rođendana našeg glumca.

STAVITI RUKU U VATRU

Izraz “Staviti ruku u vatru”
U srednjem veku, u robovlasničkom društvu, postojao je tzv. “Božji sud”. To je bio veoma čest, ali krajnje iracionalan način utvrđivanja nečije krivice. Zasnivao se na uverenju da će neka viša sila, ili sam Bog, presuditi da li je neko kriv ili ne. Sam postupak sastojao se u tome da osumnjičena osoba iz vatre golim rukama vadi komad usijanog železa. Pa ako je kriv, verovalo se, opržiće se, a ako nije, ostaće nepovređen, ili će mu rane brzo zarasti. Prema tome je onda donošena i sudska presuda.

RADOVI KOLEGA (106)


SLIKA ZA DOBAR DAN

Sava Stojkov
 "Đeram i bundeve" 
(ulje na platnu, 2006)

среда, 26. март 2014.

TRI ŠEŠIRA


Kafana "Tri šešira" je jedna od najstarijih u Skadarliji. Otvorena je 1864. godine u kući u kojoj je prethodno bila zanatska radionica starog Dimovića, čiji su zaštitni znak bila tri plehana šešira. Ti su šeširi i kasnije postojali kad je radionica prestala da radi, a kad je u toj kući otvorena kafana ona je bez ikakvog krštenja ponela ime "Tri šešira". 

Kada je 1901. godine srušena kafana Dardaneli koja je bila mesto okupljanja beogradskih boema, noćni život tadašnjeg Beograda premešta se u Skadarliju, naročito u "Tri šešira". Mnogi poznati beogradski umetnici i pisci su u ovoj kafani pevali i pisali. 

U Skadarliji su tada kovane zavere, izdavani časopisi i pisane pesme. Kroz 3 šešira tada su prošli Đura Jakšić, koji je stanovao preko puta kafane, Branislav Nušić, glumac Čiča Ilija Stanojević, Tin Ujević... 

PREMET DANA


уторак, 25. март 2014.

PREMETALJKA (198)

Povodom 147. godišnjice rođenja 
italijanskog dirigenta.

PETA PALAČINKA


Napoleon je pre svake bitke pržio palačinke. Pri okretanju ako neka palačinka padne na pod, to je tumačio kao loš znak. 
Pre napada na Moskvu 1812. godine, uspešno je okrenuo četiri palačinke, a peta mu je ispala.
Posle velikog poraza rekao je ogorčeno “To je ta peta palačinka!

JOŠ SAMO PET DANA

Još samo 5 dana traje četvrto kolo III ciklusa "Naslovnjaka".
Šaljite svoje anagrame ovde.

SLIKA ZA DOBAR DAN

Sava Stojkov
"Bukovački salaš" 
(grafika, 1975)

ZORANOVE IGRARIJE (42)

URL'O S ARKE!

четвртак, 20. март 2014.

PREMETALJKA (190)

Povodom 30. rođendana španskog fudbalera.

UKRAS MUŠKOG LICA

БЕЗ БРКОВА НЕ ИДЕ СЕ У РАТ 
Правилом службе Војске Србије, из априла 2012. године, утврђено је да војна лица мушког пола морају да буду уредни, обријани и подшишани. Ношење бркова је дозвољено, али не смеју да прелазе линију спајања горње и доње усне и могу да буду свега центиметар шири од ширине горње усне. Некада је било другачије...

DOGODILO SE (40)

Norveški pisac sa slike, jedan od najvećih autora u istoriji drame, rođen je na današnji dan 1828. godine. Mnogo je putovao po Evropi, izučavajući dramaturgiju i pišući. Nakon 20 godina vratio se u Norvešku i postao upravnik nacionalnog teatra u Oslu. Bio je bespoštedan kritičar građanskog društva, čije drame pogađaju bit građanskog društva koje počiva na neiskrenosti. 
Dela: drame "Pretendenti na presto", "Brand", "Per Gint", "Savez mladih", "Stubovi društva", "Lutkin dom", "Aveti", "Narodni neprijatelj", "Divlja patka", "Rosmersholm", "Gospođa s mora", "Heda Gabler", "Graditelj Sulnes", "Mali Ejulf", "Jun Gabrijel Borkman", "Kad se mi mrtvi probudimo", poezija "Pesme". Umro je 1906. godine.

MEKA ZA SOCIJALISTE

Marinaleda je mali grad u Andaluziji, na samom jugu Španije. Iako i sam greografski položaj ovaj gradić stavlja na listu poželjnih destinacija za život, ono što ga zaista čini posebnim je činjenica da u ovde nema policije ni kriminala, plate iznose oko 1.200 evra, dok stanarina iznosi svega 15 evra. 
Na površini od 25 kvadratnih kilometara Marinaleda broji oko 2.700 stanovnika, a svojim političkim uređenjem, zbog kog se ovaj grad naziva "Mekom za socijaliste" ili "komunističkom oazom u kapitalističkoj pustinji" privlači brojne turiste, ali i Špance. 
Stanovnici Marinalede bez ustručavanja izražavaju svoja politička uverenja. U gradu nema blještavila reklama i oglasa, a zidove i ulice krase grafiti s porukama podrške i solidarnosti zemljama kao što su Kuba i Venecuela.

PREMETALJKA (189)


SLIKA ZA DOBAR DAN

Sava Stojkov
"Proleće" (ulje na platnu, 1976) 
Pozdrav proleću!

MITEKOVE ČAROLIJE (24)