недеља, 19. октобар 2014.

SASTANAK SRPSKIH ENIGMATA

Juče je u Beogradu u restoranu "Mornar" održan sastanak srpskih enigmata, koji je organizovao "ED Đorđe Natošević" na čelu sa Željkom Dimovićem, a sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih klubova: 
ED "Đorđe Natošević", Sombor (Željko Dimović) 
EU "Vuk Karadžić", Beograd (Milenko Mijatović) 
EK "Nova Zagonetka",Beograd (Miroslav Lazarević, Ljubiša Banović, Aco Janković) 
EK "Valjevo", Valjevo (Voja Dodevski) 
EK "Braničevo", Požarevac (Branislav Nikić) 
i predstavnici EK "Piramida" iz Novoga Sada (Mile Janković i Ivan Rudić) koji su istovremeno i članovi ED "Đorđe Natošević" tako da su u diskusiju učestvovali ravnopravno sa ostalim članovima ESS-a. 

Na sastanak su pozvani i predsednik ESS-a Milorad Živanić, sekretar Vladimir Šarić, predstavnici EK "Niš", Sreten Perić i Slavko Bovan, ali oni iz opravdanih ili nekih drugih razloga nisu prisustvovali jučerašnjem skupu.
Sastanak je otvorio i vodio potpredsednik ESS Ljubiša Banović, a razlog za skup je trenutno veoma loša situacija u Enigmatskom savezu Srbije.
Posle izlaganja Miroslava Lazarevića o svim "podvizima" Milorada Živanića (uskraćivanje uplata honorara na račun ESS-a i direktna finansijska šteta ESS-u, neodržavanje i nezakazivanje sastanaka predsedništva, samostalan i drzak rad protiv ESS-a, nedozvoljavanje održavanje skupštine na susretima u Boru, nanošenje finansijske štete neblagovremenom registracijom promene podataka u Agenciji za privredne registre (ovo je 5.600 + 6000), bahato ponašanje prema članstvu........) doneta je jednoglasna odluka svih predstavnika svojih klubova i to: 
1. Da se u roku od 15-k dana predsedniku ESS Miloradu Živaniću dostavi DOPIS za održavanje VANREDNE SKUPŠTINE, potpisano od strane 30% članstva ESS-a kako bi po Statutu ESS Skupština mogla da bude održana. Predsednik je dužan po Statutu u roku od 30 dana sazove Vanrednu skupštinu. Ukoliko predsednik to ne uradi, članstvo koje je dalo predlog, održaće Skupštinu bez obzira na Predsednika (ovo je sve po Statutu)
2. Na Vanrednoj skupštini biće razmatrano (ne)poverenje dosadašnjeg predsednika Milorada Živanića, i ukoliko on ne dobije poverenje većine, biće izabrano novo rukovodstvo ESS-a sa novim predsednikom
3. Utvrditi tačan broj članova ESS-a, popisati članstvo svakog kluba članice saveza, plus samostalne članove saveza. Na ovaj način dobićemo tačan i kompletan spisak celokupnog članstva (naravno sa plaćenom članarinom)

Nakon ove Vanredne skupštine možemo se nadati da ćemo prevazići sve nesuglasice, svađe, sporove, za dobrobit srpske enigmatike. 

25 коментара:

ENIGMOTEKA је рекао...

Treba napomenuti da je jučerašnji skup bio predviđen kao jednodnevna "Enigmokolonija" u Somboru, ali zbog trenutnih problema u ESS odlučeno je da se ovaj skup ipak održi u Beogradu.

Анониман је рекао...

Da vidimo da li će Bovan ovo objaviti kod njega, pošto se hvali da on sve objavljuje?!

ENIGMOTEKA је рекао...

Molio bih sve anonimuse da se obavezno potpisuju ali sada stvarno za dobrobit srpske enigamtike koja nikada nije bila u ovakvoj "krizi".

ENIGMOTEKA је рекао...

Poželjni su komentari svih kolega (obavezno poptisani) pošto nas interesuje mišljenje svih članova ESS, onih koji će tek postati i svih ljubitelja enigmatike!!!

Slavko Bovan је рекао...

Evo mog komentara, jer sam, očigledno, pojedincima trn u oku.
(Iz opravdanih ili neopravdanih razloga, svejedno).

Nakačili ste se na mene k'o čičak i ne puštate. Po 1001 prvi put ne razumijem šta hoćete od mene? Da odem u BG i lično zadavim MŽ? Ili nešto drugo? Smeta vam što objavljujem dopise koje dobijem od MŽ u ime ESS? Ne smeta vam što predsjednik mog bivšeg kluba organizuje Koloniju na kojoj ZR grubo izvrgava ruglu i mene a time i kluba? Ne, to je ok! Baš je in pljuvati po Slavku.
Zatim, nakon izbora, na kojima sam glasao za ŽD, a protiv MŽ, opet mene optužujete zato što je MŽ izabran. Jeste da možda vrijedim za trojicu, ali imam samo jedan glas (Ova prethodna rečenica je pokušaj duhovitosti). Više puta sam javno rekao da mislim da MŽ ne vodi dobro ESS, ali on jeste predsjednik ESS. Smijenite ga legalno, a ne za kafanskim stolom i to onda kada ŽD navrati u BG pa svi treba da potrčimo na iće i piće. To se radi na taj način što se predloži bolji kandidat (ili makar toliko dobar/loš kao MŽ). Po milioniti put ponavljam da ću prvi glasati za kandinata koji je za promil bolji od Živanića. Ovakvim vašim (ŽD, MJ, ZR) radom krug boljih kandidata se iz dana u dan smanjuje. Ako se dobro sjećam, u Boru (gdje ste nakon halabuke po internetu, kao najobičnije kurve, izostali iz "opravdanih razloga" a poslali ste ZR iako ste bili svjesni da on nema nikakve šanse da bude izabran za predsjednika) predložio sam (a sad ponavljam) - Vanrednu skupštinu treba održati u februaru i to tako što će se 31.12. vidjeti ko je član ESS(plaćena članarina) da bi u februaru pravo glasa imali članovi. Klubovi koji imaju kandidata bi već u decembru izašli sa svojim predlogom, pa da razmislimo.

To je jedna tema.

Slavko Bovan је рекао...

Druga stvar jeste zašto nisam došao u BG.

Prvo i osnovno, šta je to bilo? Ručak? Kolonija? Razgovor? Sjedeljka? Revolucija? Zajebavanje Slavka?

Ovo je moje iskreno viđenje situacije.
U srijedu (valja u srijedu?) me popodne u vrijeme kada sam odmarao zvao Ljubiša Banović, ali tada nisam čuo telefon jer je bio u drugoj sobi. Kada sam vidio propušten poziv, pozvao sam Ljubišu, ali razgovor je kratko trajao (minut -dva). LJB mi reče da će biti neki susret enigmata u BG u subotu i da sam pozvan. Rekoh, dobro Ljubiša, čućemo se i vjerovatno ćemo se vidjeti, ali zašto u subotu kada ćemo za koji dan biti na Sajmu. Nemam ja ni para ni vremena da se vozikam do BG dva puta u roku 10 dana. On mi reče da su imali satanak u N. Zagontki i da su donijeli neke odluke. Rekoh, dobro, vjerovatno se vidimo.

Sutradan me zove Živanić i pita da li me je zvao Banović. Kažem da jeste i da ću zvati Lazarevića da pitam šta je to, gdje je to. Rekoh Živaniću da bih (da sam na njegovom mjestu) obavezno otišao i da ću ja, vjerovatno ići, samo ne znam kako (misleći na troškove).

I dalje mislim da Lazarević organizuje nešto, ali ne znam zašto mene zove (Pretpostavljam da je to neki veći skup).

Potom me se svezao Mile na mom blogu. Ja odgovaram da ne znam ništa o skupu i da ću se raspitati.
Uveče zovem Lazarevića i on reče: Ne znam i ja sam pozvan kao gost. Nešto organizuje ŽD.

To me dodatno iziritira. ŽD nije mene zvao (a i zašto bi?). Zaboga, treba se uskladiti prema ŽD (nema čovjek vremena pa kolonije mora organizovati baš kada i SES, ručkove u BG baš u vrijeme najavljenog druženja na Sajmu). Po mom mišljenju ovo je krajnji bezobrazluk, mene prozivati što nisam došao na nešto što je privatna sjedeljka ŽD, a na koju me nije pozvao on već LJB. Uostalom, zar je moje prisustvo važnije od prisustva ostalih (u BG ste imali makar 20 ljudi koje ste mogli pozvati).

Ako baš hoćete da me vidite, dođite na Sajam. (Nadam se da ću doću, što opet nije sasvim sigurno. Naime, juče sam mislio ići u Perlez, a nisam otišao).
Ovo je moje obraćanje, pa vi shvatite kako hoćete, ošinite po meni koliko hoćete.
Hajd'zdravo.

(A možete da me i vrijeđate kao i do sada! Kolegijalnost vam je jača strana)

PS. Ko je čiji sluga i ko je čija lijeva i desna ruka, i ko je šta ukrao i psisvojio, vrijeme će pokazati.

Миле Јанковић је рекао...

Prisvojio si NASLOVNE ANAGRAME, ili možda nisi??

Синдикат Слога је рекао...

Samo ti Bovane ošini po ŽD...čoveče ja stvarno ne razumem šta sam ja tebi zgrešio da toliko polivaš po meni i Natoševiću.
I sve to zbog rebusa...
Prestani više da se lažno predstavljaš na enigmatskoj sceni.
Ti si kao svetac.
Što nisi smislio nešto originalno umesto što kradeš konkurs bivšeg kluba.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, da prisvojio sam NASLOVNE ANAGRAME! Prisvojio sam ih os sebe, jer Željko nije ni pokazao u prethodnim godinama za Naslove anagrame ni 5% interesovanja.

Pitanje je od koga sam ih prisvojio? Naslovne anagrame je neko patentirao? Naslovne anagrame niko nije radio osim "Natoševića"?

Da li sam prisvojio naslovne anagrame isto onako kako što si ti prisvojio naslove svojih listova (Orbis, Feniks,...) ili neako drugačije? Prisvojio sam i rebuse, anagrame, asocijacije, sitne zagonetke (i to je nekad neko izmislio).

Миле Јанковић је рекао...

Mogao si da daš neko drugo ime, na primer ANAGRAMI IZ NOVINA, NOVINSKI ANAGRAMI itd.
Naslovne anagrame si do sada radio sa ili za (uzmi kako hoćeš) ED Natošević.
Što se tiče imena mojih listova, svi oni su uredno registrovani u APR-u, imaju svoje ISSN brojeve, i potpuno su u skladu sa zakonima Republike Srbije.
Znači, niko ne izdaje listove pod tim imenom u Srbiji. Što se tiče tvoje primedbe da su listovi sa tim nazivima izlazili ili još izlaze u drugim republikama bivše SFRJ, koje se sadu sve samostalne države, to se ne može smatrati nikakvim prisvajanjem, jer u svakoj od tih država važe zakoni koji se primenjuju samo na njihovoj teritoriji. To znači da neko, ako hoćeš, može potpuno legalno da u drugoj državi da svom listu naziv nekog mog lista (naravno ako već ne postoji takav naziv lista u toj državi).

Slavko Bovan је рекао...

Željko, ne pravi se naivan.
Ne zamjeram ja tebi što si namamio Zorana da na koloniji (kaja je bila besplatna da bi minirao Vranje) da se grubo sprda sa mnom. Tu nisi mnogo odgovoran. Ipak, i tu ima dosta tvoje krivice.

Zamjeram ti što si nakon toga, tu osobu predložio za predsjednika ESS i to u vrijeme kada je OPET krenuo u napad na mene. To što ne trpite Živanića, ne moranužno da znači da treba ošinuti po Slavku koji se (čini mi se) ponaša krajnje principijelno.
Lijepo je kazati: "Ne podržavam to što te Zoran psuje na svakom koraku, ali eto...trpi i šuti...i aplaudiraj mi!"

Mnogo je dobra ta taktika- Hajde malo da istresamo đubre po Slavku pa ćemo kazati "izvini", i onda ćemo sve ukrug.

Ako se dobro sjećam, kada sam (s pravom) napustio klub rekao sam: "Neću se vratiti u dogledno vrijeme, ali ne isključujem tu mogućnost.". Ti si odlučio da ti je mnogo bliži po karakteru i djelovanju Zoran (koji je prema tebi bio i gori nego prema meni) nego ja, i to je sasvim ok. Odabrao si, i srećno ti bilo.

Nije u redu što sam ja najkrivlji za sve!. U ovoj zelji ima još 50 enigmata koji su mogli doći u subotu, a nisu. To što nisam došao ja, izgleda da je smak svijeta. Neću više nikad da ti podnosim "izvještaj" o svojim postupcima. Svak odgovara za svoje postupke (i ti, i Živanić, i Mile, i ja).

Radi nešto u tom klubu (ako je nešto od njega ostalo). Možeš npr. raspisati konkurs za Memorijal Milana Milina (u znak sjećanja na našeg dragog kolegu)... Npr. to bi bilo baš lijepo.
... ili organizuj Naslovne anagrame (tradicionalno takmičenje Natoševića). Ništa ne škodi ako bi ovo takmičenje bilo na tri bloga.

Za kraj, ako smatraš da treba ovu tvoje obavještenje ili svako drugo da objavim na svom blogu, pošalji ga mejlom, potpiši ga kao predsjednik ED "Natošević" i ja ću ga objaviti. Ovo se odnosi i na sve ostalo i na sve ostale kolege(osim jedne osobe!). Šta god smatrate da treba da vidi više ljudi i hoćete da to bude objavljeno i na TIO, slobodno pošaljite. Biće objavljeno. SVE osim grubog vrijeđanja bilo koga. Do sada se nije desilo da nisam objavio bilo kakvo obavještenje koje sam dobio od bilo kog enigmate. Nikad! Ljudi koji žele da bude objavljeno kod mene, pošalju mi tekst mejlom ili mi jave da mogu preuzeti sa njihovog bloga, i ja to i objavim.
Ovim je moja prepiska završena.
PS. Svetac svakako nisam, ali nisam ni budala (makar mislim da nisam budala).

Синдикат Слога је рекао...

Nisi ti budala to nikad nisam rekao nit bi.
Al da nemaš "muda" to ti nogu reći.
Ja sam tebe nakon nemilog događaja na Koloniji nazvao da se izvinim i da razgovaramo, a ti se godinu dana nisi udostojio da nazoveš nego se dopisuješ mejlovima i prepucavaš na blogovima.
Sve što si ovde napisao u komentarima su gluposti i to dobro znaš.
Bolje malo stavi prst na čelo i zapitaj se za neke stvari.
I ne vuci me više za jezik.
Ja nisam tražio da ti bilo šta objavljuješ na svom blogu.

Quizmaster је рекао...

Ovaj je dosadan za medalju s tim "Crvenim banom" i glumatanjem da je žrtva mog progona...

Mada sam već rekao, ponoviću da je opštepoznato kako su razne igre rečima kod mnogih istaknutih pisaca i mislilaca bile sredstvo kojima su se suprotstavljali negativnim pojavama koje ih okružuju. Nekad su to radili potpuno otvoreno, a ako ih je bio strah za sopstvenu bezbednost koristili su pseudonime. To što sam ja napravio nekoliko zagonetaka kao specifičan vid protesta protiv nemorala, nepoštenja i prevara u Enigmatskom savezu Srbije, ne može nikako da se upoređuje sa raznim nečasnim i nekolegijalnim postupcima enigmata, koje mogu do prekosutra da nabrajam (a u kojima je i te kako aktivnu ulogu imao i SB).

Neki ljudi (ukoliko imaju barem mrvicu savesti) dovoljno su mudri da ćute i ne pokušavaju da opravdaju svoje loše postupke, kako ne bi izjavama iritirali javnost. S druge strane, ima i onih koji ne samo da kradu i lažu, nego se povrh svega šegače i podsmevaju ljudima koji protestuju, pa samim tim dodatno iritiraju. Eto, zato ih vređam, ako to nekom nije jasno. Kažem neke stvari koje mnogi misle, ali nisu svi toliko ogorčeni kao ja, ne žele da se zameraju kolegama ili jednostavno gledaju svoja posla, puštajući budale poput mene da isteruju pravdu i kidaju svoje živce.

P.S. Ljudi koji nisu više članovi nekog kluba, trebalo bi da gledaju svoja posla, a ne da predlažu tom klubu kakve aktivnosti da imaju i šta "lijepo" da organizuju.

Синдикат Слога је рекао...

Svi mi predstavnici klubova koji smo juče bili u Bg smo ludi što se borimo za spas ESS od prevaranta koji je na njegovom čelu a neki tupe i oštre kako to treba da radimo.
To što smo se mi okupili u kafani govori da će novo rukovodstvo imati za ćevape i pivo...a ne samo kikiriki.

Анониман је рекао...

Sve će se rešiti na vanrednoj skupštini.

Анониман је рекао...

Sve će to sindikat platiti.

Синдикат Слога је рекао...

Pogodio si jadniče.

Анониман је рекао...

Kad će više Mile da izda Kviskoteku i Kvizoramu? feniksovac

Анониман је рекао...

Sledeće godine.

Mile Janković

Анониман је рекао...

Vidim da okromna podrška kolega stiže na Željkov poziv.

Neutralni promatrač.

Синдикат Слога је рекао...

Neutralni mogu ti reci da je stiglo na desetine mejlova i sms poruka.

Анониман је рекао...

Koja okromna (kako si je napisao) podrška, kad je 20 komentara dalo SAMO 4 ljudi, a ako oduzmemo Slavka koji nije dao podršku nego se pravdao što nije došao na sastanak i Quizmastera koji je jedva dao podršku jer se i on pravdao što je vređao u svojim komentarima, onda "spala knjiga na DVA slova". Okromna podrška!

Quizmaster је рекао...

Gospodine, vi izgleda ne znate kako već godinama funkcionišu stvari na internetu. Postoji svega nekoliko enigmata koji su spremni da otvoreno komentarišu negativne pojave u Enigmatskom savezu Srbije, dok ostali gledaju svoja posla, ne želeći da se zameraju kolegama. Ako ste pratili ovih dana Bovanov blog, ni tamo nema nikakve podrške za Živanića, niko nije smeo ni da zucne.

Ono što je bitno da su na pomenuti sastanak došli ugledni enigmati, vodeći predstavnici enigmatskih klubova u Srbiji. Kako oni kažu, sigurno je da će tako na nekim predstojećim izborima glasati i članstvo u njihovim klubovima.

Živanić zna da nema nikakav ugled i podršku među enigmatama, pa zato nije ni dozvolio da se u Boru glasa o njegovom poverenju. Oni koji predlažu da se nova skupština održi u februaru, to rade da bi tim odugovlačenjem uneli malodušnost i neslogu među enigmatama i na taj način pokušavaju da spreče Živanićevu smenu. Međutim, sad kad su se sastale kolege i dogovorile da Živanić mora da leti, to je proces koji se ne može zaustaviti. Već su ga izbacili iz "Nove zagonetke", a izvesno je da će biti najuren i iz saveza ukoliko ne vrati pare koje duguje.

Анониман је рекао...

Zoradisa za predsednika!

Анониман је рекао...

Trebalo bi zatupljivača za predsednika.
J.J.