понедељак, 18. август 2014.

DOPIS ESS I SVIM KLUBOVIMA


Danas je na nekoliko adresa otišao Dopis čiji sadržaj možete pogledati i ovde. Želimo da i šira enigmatska javnost bude upoznata sa situacijom u ESS i moralnim likom čoveka koji je na čelu jedne ovakve organizacije!!!
Ukoliko se pod HITNO ne reše svi problemi u ESS ne vidimo razlog da i dalje budemo deo ovog Saveza!!!

39 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

Znači, Milorad Živanić je isključen iz "Nove Zagonetke".
Ostaje još da bude isključen i iz ESS-a.
Kako će ovo da podnese njegov portparol "Zatupljivač"?

Миле Јанковић је рекао...

Sada vidim na sajtu APR-a da je zastupnik ESS-a Vladimir Šarić, a adresa je od Miroslava Lazarevića.
Samozvani predsednik ESS-a je "genijalac", nije ni uradio promenu podataka u registraciji.

Анониман је рекао...

Trebali bi ga i krivično goniti.
Pošteni Ero!

Giša је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Giša је рекао...

Slažem se sa matičnim klubom da bi Zoran čitavu enigmatsku priču u Srbiji podigao na viši nivo. Bez ikakve i ičije podrške je uspio stvoriti ono što ESS nije nikad uspio...

Na lične sukobe treba tako i gledati i raditi samo u sveopštem interesu enigmatike!

Milan је рекао...

Zoran se pored Žece pokazao kao jedini ozbiljni organizator enigmatskih manifestacija i takmičenja u Srbiji!
Jeste da je imao u zadnje vreme sukobe sa pojedincima, ali treba zakopati ratne sekire za dobrobit enigmatike kod nas.

Slavko Bovan је рекао...

"Glavni Zatupljivač Srbije" je na odmoru, ali je fasciniran velikom popularnošću kod essbranitelja. Naime, ništa se ne može napisati a da se malo ne potkači Slavko. Podsjećam ih da nemam apsolutno nikakvu funkciju u organima ESS-a. Izgleda da to pojednici ne znaju.

Ako pitate za moje mišljenje, ovako iz debele ladovine i iz Hercegovine, mogu sve da vas pozdravim i da kažem da je ovo ispravan pristup. Izađite na izbore, pa ako pobijedite dobićete moju čestitku, a ako pak i dalje nastavite da pametujete i ič ne radite, nadam se da ćete mi se konačno skinuti sa grbače.
Takođe, pozdravljam i postupak ED "Natošević". Tako se radi! Ne treba se prepucavati preko interneta kada sve može ovako lijepo legalno. Održali su skupštinu povodom ovog važnog pitanja, usvojili odluku, izglasali svog kandidata i idu na izbore. Postupak za svaku pohvalu. Doduše, lično ću tražiti zapisnik sa poslednje skupštine ED "Natošević", jer kada se insistira na legalitetu, hajde da insistiramo do kraja.
Očekujem da će uvaženi kandidat iznijeti svoj program, a savjetujem ga da se pripremi da mi uživo obrazloži sve epitete koje mi je prilijepio, a ostale essbranitelje ću zamoliti da se pojedinačno izjasne da li podržavaju govor mržnje uvaženog kandidata.
(Ako me sjećanje ne vara uvaženi kandidat je jednom davno doživio potpuni fijasko prilikom ataka na mjesto Predsednika ESS. Slabo pamtim, ali mi se čini da je tada uvaženi predjednik "Natoševića" imao sasvim drugačije mišljenje o njemu. Naravno, ljudi i treba da se mijenjaju, ali što tada napade mene kada sam brani pravo uvaženog sadašnjeg kandidata da se kandiduje. Podsjetite me kada to bijaše? 2004?, 2005?...).

Hajd' zdravo. Odoh na pivo. Radujem se susretu u Boru.

Анониман је рекао...

Ufff ti da si na odmoru ne bi visio po blogovima.

Анониман је рекао...

Biće to lijepo druženje u Boru.
Svi se radujemo.
J.J.

Quizmaster је рекао...

Prvo da se se zahvalim ljudima koji su izneli lepo mišljenje o meni i da dodam kako 2005. godine nisam sam stvorio Savez zagonetača Srbije, nego sa grupom zaljubljenika u enigmatiku koju sam okupio kao pokretač te ideje. Zajedno smo napravili sjajne rezultate i uradili mnogo toga u korist srpske enigmatike, a može se reći, učinili smo i neke istorijske korake.

Među članovima SZS u prve dve godine bio je i Slavko Bovan, koji je takođe dao svoj doprinos pripremajući biltene (na čemu smo mu se zahvalili), ali ostala je gorčina zbog načina na koji je otišao iz SZS, ne želeći da kao svi ostali plati godišnju članarinu od 10 evra. Naravno, to nije nešto što bi bilo nečasno i nepošteno kao njegovi brojni kasniji postupci, ali svakako da je razočaravajuće od nekog ko se predstavlja velikim borcem za enigmatiku. Ranije sam ga smatrao za korektnog kolegu i nisam uviđao da je on tip koji zarad neke lične koristi (pod geslom "Sve za mene i moju djecu") ume da bude vrlo slatkorečiv, ne vodeći računa da li svojim postupcima nekog može oštetiti ili uvrediti.

Što se tiče moje kandidature od pre desetak godina, koju je spomenuo Bovan u svojoj poruci, ne znam o čemu govori jer nikad se nisam kandidovao za predsednika ESS niti sam učestvovao u radu njegovih organa, čak nisam ni u klubovima imao neku funkciju. SZS je stvoren ne kao posledica nekog mog inata, nego zato što u ESS nisu pokazivali interesa za logičke probleme, kvizovku, nisu shvatali ni značaj učlanjenja u World Puzzle Federation (bilo im je mnogo da daju 250 evra članarine). Kasnije, kad su uvideli šta sam sve postigao, to mi čelnici ESS nikad nisu oprostili i godinama su mi priređivali razne smicalice i nepravde, iako sam ja uvek pozivao na prijateljsku saradnju.

Elem, iza mene stoje pre svega rezultati. Lako je utvrditi da sam po pobedama i šampionskim titulama na domaćim i međunarodnim takmičenjima najuspešniji enigmata Srbije (imam ih otprilike tri puta više nego Bovan), a kao organizator sam priredio mnoštvo kvalitetnih takmičenja, više nego svi članovi ESS zajedno. Stoga Bovanovo proseravanje ("ako nastavite da pametujete i ič ne radite...") nema ni potrebe preterano komentarisati. On to kaže meni, kaže Miletu Jankoviću (koji tokom godine objavi hrpu časopisa i sastavi preko 5.000 ukrštenica), kaže Žeci koji je glavni čovek u organizaciji cenjene Enigmatske kolonije, a priprema i časopise u saradnji sa Ivanom Rudićem. Vala, baš smo svi lenštine, jedino je Bovan neumoran.

Quizmaster је рекао...

Posebno je smešno (ili žalosno, zavisi iz kog ugla se posmatra) nekakvo Bovanovo zalaganje za legalitet i demokratske procese, u savezu u kome su predsednikova samovolja, bezobrazluk i nezakoniti postupci prevazišli sve moguće granice. Na ranije kritike koje su bile upućene Živaniću i njemu (za otvorenu podršku koju mu daje, te relativizaciju iznetih činjenica i dokaza) nikad nije imao nijedan valjani argument, nego je stalno pokušavao da diskusije skrene u drugom pravcu i davao odgovore u stilu "Dođite na skupštinu, pa smenite Živanića". Usput ponovo preti da ću ja njemu nešto morati da objašnjavam uživo u Boru, kako bih odustao od dolaska, ali malo se zajebao ako misli da će me time uplašiti, pogotovo je u zabludi da ću mu ja nešto objašnjavati.

Inače, pored sjajnih rezultata koje je postigao Savez zagonetača Srbije na takmičarskom i organizacionom planu, vredi podsetiti i kako sam radio kao predsednik SZS po pitanju finansija. Nije teško konstatovati da u tom pogledu nisam bio sposoban kao sadašnji predsednik Zoran Tanasić, ali za razliku od Živanića, nisam nikog prevario niti sam otuđio ijedan dinar. Naprotiv, mnogo toga sam poklonio i dao iz svog džepa, trudeći se da učesnici raznih takmičenja i manifestacija uvek budu zadovoljni. Kad mi je istekao mandat, nisam se grčevito borio da zadržim fotelju, prepustio sam je Tanasiću bez ikakvog problema, dok su Živanića isključili iz "Nove zagonetke", a on misli da može da bude i dalje predsednik ESS!

Ono što od mene možete očekivati ako budem izabran za predsednika ESS jeste pošten odnos prema svim članovima i klubovima, bez ikakvog favorizovanja. Aktivno ću raditi na tome da se poboljša status i kvalitet enigmatike u Srbije. Vrlo rado ću prihvatiti savete i pomoć onih koji budu želeli da mi iskreno pomognu. Nisam revanšista, tako da će aktuelnom predsedniku biti dozvoljeno da ostane u ESS, ali mora da vrati novac EK "Nova zagonetka", kao i da se odrekne te tezge koju je ugovarao u ime ESS, a koju je privatizovao za sopstvene potrebe. Sa tako nečim problem mogu da imaju samo nepošteni i takvi će, umesto da govore o mojim rezultatima, pričati kako sam problematična ličnost i slične gluposti.

Na kraju još moram i primetiti, šta se to Bovana tiče što sam se ja nekad svađao sa Žecom? Kao što sam se posvađao sa nekim, tako mogu i da se pomirim i tu nema nikakve nedoslednosti, nego je do pomirenja došlo nakon što su urađeni neki prijateljski gestovi i ponovo stvoreno međusobno poverenje. Kad bi Bovan, na primer, vratio savezu pehar koji je otet Sretenu Periću (takmičaru koji je imao najviše zlatnih medalja na Susretima enigmata Srbije u Vranju) i odrekao se onog što je po svim normalnim rezonima ESS nepravedno uskratio meni (jer namerno nisu računata značajna domaća i međunarodna enigmatska takmičenja, plus sam bio onemogućen da učestvujem na četiri Susreta enigmata Srbije), mogao bih čak i s njim da se pomirim. Međutim, on te poštene, ljudske gestove nije u stanju da uradi, pa je stoga i nemoguće da bude pomirenja između nas dvojice.

Анониман је рекао...

Zorana za predsednika!
Ludom savezu treba lud predsednik.

Анониман је рекао...

Bolje i lud nego lopov!!!!!!!

Анониман је рекао...

У последње две године нисам се укључивао у јавне расправе о болној теми званој СРПСКА ЕНИГМАТИКА из више разлога, а два најважнија су:
1. Препуцавања преко интернета су дегутантна, пуна сујете и испод сваког нивоа! Далеко су од честитог становишта да човек треба да каже што мисли.
2. Нисам се прихватао кандидатуре, нити сам сада у стању да да будем кандидат за Председника ЕСС, па нисам имамо места да мудрујем како би требало радити!

Све што имам да кажем саопштавао сам окружењу од 6-7 колега из ЕСС: МЛ, МЖ, РЈ, ВШ, ДМ, ЉБ, СБ.

Како ово више никуд не води, и у жељи да болесник оздрави, ипак ћу поновити мој полазни став: ПРВО ДА СЕ ПРЕБРОЈИМО! Другим речима, свог председника могу да бирају само чланови ЕСС, из својих редова. У противном, о збивањима у ЕСС ће да одлучују и конобари који доносе кафу, гости објекта где се заседа, ловци и риболовци који су дошли на викенд, супруге које су дошле са мужевима, пролазници са улице, па и особље из кухиње.. Увек сам предлагао да се на скуповима (скупштини) зна ко је члан ЕСС, а ко је гост. (На скупштини ЕСС 1.марта о.г. измењен је статут и напуштен је делегатски принцип, сада су сви чланови ЕСС уједно и чланови скупштине.)

Чланство се пре свега доказује редовним измиривањем чланарине, а она се може платити на два начина:
- плаћањем чланарине матичном клубу, од чега клуб део прослеђује ЕСС или
- уколико је енигмата ''слободан ловац'', т.ј. није клупски организован, целокупни износ од 700,оо динара уплаћује савезу.
Тако се постаје члан савеза, секретар води евиденцију и кад треба одлучивати, поименице се зна ко има право да одлучује. Дај боже да сад немамо парадоксалну ситуацију, да и људи из руководства ЕСС нису његови чланови?!
Нормално, пожељно је да и други буду активни, добродошли су да учествују у раду ЕСС, па и на сусретима као једној од активности...

Овај мој став-предлог захтева редовно ажурирање списка од стране руководства, али онемогућава злонамерне ''падобранце'' да роваре. И друго, још важније, онда је СВАКИ ЧЛАН САВЕЗА РАВНОПРАВАН, и не смеју се игнорисати и потцењивати његови предлози, дописи, мишљења, активности.
Ацо Јанковић

Quizmaster је рекао...

Dragi Aco,

Komentari na internetu, kakav god im bio sadržaj, nisu beznačajni ako su potpisani (kao na primer, otvoreno pismo Mileta Jankovića predsedniku Živaniću, u kome je objašnjen mehanizam kojim aktuelni predsednik ESS nanosi štetu savezu). Nije samo skupštinska arena mesto gde čovek može da kaže ono što misli, a osim toga, i u raznim skupštinama bude često uvredljivih reči i niskog nivoa tolerancije, tako da ovo tvoje ograđivanje i pozivanje na neki dignitet nema naročito smisla.

Ako se u tvojoj, inače prilično korektno intoniranoj poruci, izražava neka sumnja u moje članstvo, onda bih te samo podsetio na to šta se desilo kad sam pre koju godinu uplatio savezu članarinu od 700 dinara. Nju mi je sekretar saveza, po nalogu tadašnjeg predsednika, vratio!! Tad ni ti ni mnoge druge kolege niste našli za shodno da reagujete na takvo nekorektno postupanje saveza prema meni, kao i u mnogim drugim situacijama kad ste gledali svoja posla dok se nanosila neka nepravda meni i drugim pojedincima. Ali, nema veze, ja sam mnogo toga oprostio u životu, mogu i takvu pasivnost.

Što se tiče redovnog plaćanja članarine, prilično sam siguran da to u prethodnom periodu mnogi nisu obavljali, a među njima verovatno i neki ljudi iz rukovodstva ESS. Lično, nemam ništa protiv da članarina bude i veća (na primer, 10 evra) i slažem se da to svi članovi ESS moraju da urade. Ukoliko ED "Đorđe Natošević" to nije uradio za mene, ja ću na skupštini dati potrebnih 700 dinara, ali to onda moraju da urade i svi ostali učesnici skupštine koji nisu regulisali svoju obavezu.

Prema tome, nisam ja nikakav "padobranac" niti nešto rovarim, nego ugledan enigmata koji donosi neke predloge za pozitivne promene u savezu. Nekakve igre kojima bi se eventualno pokušalo opstruiranje moje kandidature (u situaciji kad je savez u rasulu i mnogo toga u njemu nije zakonito) mogu da znače samo jedno - da kod pojedinaca ne postoji istinska želja za promenama.

Mandrak је рекао...

Ništa ne razumem. Čekao sam da se nagomilaju komentari u nadi da će neko razjasniti situaciju, ali to se očigledno neće desiti pre najavljenog borskog spektakla. Na neki način mi je žao što neću prisustvovati tom istorijskom enigmatskom događaju, ne zato što želim da uzmem učešće u raspravi ili ne daj bože glasanju, već zato što bih voleo da uživo vidim taj vatromet strasti. :) Ukoliko sve bude bar upola veselo kao na blogovima, možda ne bi bilo loše da unapred stavite u pripravnost službu hitne pomoći, jer će tu pored ratnog elana biti i dosta staračkih tahikardija, pa pošto prosečan član ovog veličanstvenog saveza ima 70 godina, treba misliti i o njegovom zdravlju. Realno, takvom članu je mnogo važnije da se ne uznemiri i ne uneredi od stresa, nego ko će biti novi predsednik, jer je predsednik, u principu, važan samo onima koji imaju neka očekivanja od budućnosti, u ovom slučaju od saveza.

E, ja bih mogao da kažem nešto u ime mlađih od 50 godina, koji po logici stvari imaju budućnost... kad bih znao šta se od Enigmatskog saveza Srbije sme očekivati. Lično ne očekujem ništa, i oduvek sam mislio da je to jedna kobajagi organizacija, sa kobajagi članstvom i kobajagi predsednikom. Čitajući jedan od gornjih komenatara, stekao sam utisak da je to, zapravo, vrlo ozbiljno udruženje, čak toliko ozbiljno da bi se moglo opisati poznatom parolom iz naše neprolazne prošlosti: „ko nema crvenu knjižicu, ne treba da živi“. Šta hoću da kažem? Pa, smatram da je u trenutku kada treba doneti pametnu odluku potpuno nevažno da li je kandidat plaćao članarinu ili nije. Važno je šta nudi, kakav program ima, koliko mu se može verovati, kakva dela stoje iza njega... Ne mislim samo na Zorana, i bilo bi dobro da svaka – uslovno rečeno – stranka ponudi bar jednog kandidata, jer što ih bude više – šanse za prerastanje tog saveza koji sem statuta i Skupštine za mlaćenje prazne slame nema ništa u svrsishodno udruženje koje se bavi popularizacijom enigmatike i brine o svojim članovima su veće.

Konačno, ja i ovde moram da kažem da je aktuelni predsednik prema meni vrlo korektan. To je, prosto, činjenica. Pošto se ta saradnja sa listom „Alo“ navodi kao njegovo ključno nedelo, pa se s tim u vezi ističe da je po svom nahođenju birao saradnike (a po čijem nahođenju bi jedan urednik trebalo da ih bira?), iako nisam upućen u pozadinu priče, ni u kom smislu se ne osećam oštećeno. Takođe, ne osećam se ni favorizovano, ni povlašćeno, već smatram da mi je baš tu mesto tj. da moj posao niko drugi ne bi mogao da radi bolje od mene, i zadovoljan sam što urednik deli moje mišljenje. Sve ostalo me, u suštini, ne zanima, ali poznajući naš mentalitet mogu da pretpostavim da u Boru niko neće reći nijednu lepu reč o njemu, a mene, eto, nije sramota da kažem istinu tj. onaj njen deo koji je mene zakačio.

Бранислав Никић је рекао...

Ja na susrete u Boru dolazim sa suprugom, sinom i dvoje prijatelja (mladi bračni par). Ove godine nismo mogli da idemo na odmor iz raznih razloga, sin je pao i polomio ruku, pa je nosio gips 6 nedelja, žena nije mogla da dobije odmor, jer radi na privremenim poslovima godinu dana (što li se onda zovu privremeni poslovi????), kompletno smo renovirali dečju sobu jer klinac polazi u prvi razred itd. Zato će mi ova dva dana u Boru biti jedini odmor s porodicom i prilika da se svi lepo provodemo, pa bih predstojeću burnu Skupštinu rado preskočio. Međutim, time bih verovatno razočarao mnogo kolege pa ću Skupštini ipak prisustvovati i rado podržati Zoranovu kandidaturu.

Slavko Bovan је рекао...

Nadam se Bane da uz podršku Zoranovoj kandidaturi (koja je ok) ne podržavaš i njegovo obraćanje meni, niti da si zaboravio biserje iz Zoranove kuhinje na zadnjoj koloniji (rebuse koje si uspješno odgonetnuo).
Mislim da je teško odvojiti jedno od drugog ali različito ljudi gledaju drugačije kada se nešto dešava njima ili nekome drugom. Da je tebe dotična indiidua stavila u negativan kontekst u rebusu, da te je nazvala kretenčinom (x puta) dupeuvlakačem isl ja mu ne bih dao podršku pa makar bio Mesija ESS-a.
Naravno, ne odvraćam te od davanja podrške Zoranu jer će mu, po svemu sudeći, trebati. Ipak, svi vi koji mu dajete podršku računajte da ste izgubili pravo da se jadate meni kada "mečka zaigra pred vašim vratima" (a zaigraće, iskustvo mi govori da hoće!).

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče mog napuštanja SZS "zbog neplaćanja članarine od 10 evra", moram da kažem da je to totalna neistina, i to Zoran zna. Naravno, to će ponoviti milion puta, kao i sve ostalo (uštipci mi padoše na pamen) te ne vrijedi da trošim tastaturu.

Ipak, fascinantno mi je to kako dotična induividua nije u stanju napisati nikakav tekst a da mene ne udjene u to.

(Ne brinite, uskoro će podugačak tekst iz NS kuhinje)

Radujem se susretima u Boru!Imaću štošta da pitam uvaženog kandidata, uvaženog predlagača, uvaženog spiritus movensa i još neke uvažene kolege.

Quizmaster је рекао...

Bovane, ne pričaj koješta i ne prozivaj za nemoral ni Baneta (jednog od najfinijih ljudi koje sam upoznao u životu) ni bilo koga drugog, jer ti si nemoralniji čak i od Živanića, koji se barem ne pretvara kakav je, nego pokušava da nekim čudom sačuva fotelju i novce koje uzima na štetu saveza, klubova i pojedinaca.

To što sam te vređao i što sam te (ponekad i u suzama) psovao, to je zbog odvratnog bezobrazluka koji pokazuješ dok ismejavaš i teraš šegu na račun onih kojima je naneta neka nepravda i koji opravdano protestuju.

Gadiš mi se, jer tvoje izopačeno shvatanje poštenja i morala slika je i prilika današnje Srbije. Apsolutno svi znaju da su se kvizovka i šah oduvek računali prilikom izbora najboljeg učesnika Susreta enigmata Srbije, samo ne onda kad je tebi odgovaralo da bude drukčije. Tebe i pored toga nije bio blam da se hvališ peharom koji je ukraden Sretenu Periću, takmičaru koji je osvojio najviše zlatnih medalja u pojedinačnoj konkurenciji.

Nije te bio blam ni dok si obmanjivao medije kako si najuspešniji enigmata iz Srbije, pa su tu tvoju lagariju prihvatili novinari sa Radio Nevesinja, koji te predstavljaju kao najboljeg enigmatu Srbije. Toj tituli fali ipak samo jedan dodatak - u obmanjivanju. Imaš oko tri puta manje šampionskih titula i pobeda od mene i nije te sramota da poturaš neistine javnosti.

Nije te bio blam ni da učestvuješ u procesu izbacivanja Velibora Marjanovića iz Enigmatskog saveza Srbije, izigravajući selektora nepostojeće reprezentacije Srbije u kvizovci (u savezu koji nikad nije ozbiljno zanimala ta igra, za razliku od SZS koji je napravio osam prvenstava Srbije sa najboljim igračima). Kad su Veliboru i njegovom klubu uslovili članstvo u ESS time da ne sme sa mnom da organizuje kvizovkaške turnire, nisi našao za shodno da reaguješ i postao si saučesnik u tom nečasnom postupku saveza prema Veliboru i meni.

Mogao bih nabrajati i druge tvoje slučajeve nekolegijalnosti i foliranja, a o slučaju "10 evra" ću još dodati da je novi predsednik SZS, Zoran Tanasić, doneo potpuno ispravnu odluku da svi moraju da plaćaju članarinu, čime je ispravio moju prethodnu bolećivost kojom si bio oslobođen te obaveze. Oni koji žele da nešto doprinose SZS to treba da rade s ljubavlju prema našem hobiju i bez očekivanja da imaju bilo kakvu povlasticu. Ti si nas nakon te Tanasićeve odluke mesecima zavlačio i nisi rekao da ne želiš više da pripremaš biltene i da nećeš platiš članarinu, sve dok ja nisam postavio direktno pitanje "Hoćeš - nećeš?" (što je na kraju rezultiralo tvojim odlaskom iz SZS).

I na kraju, da ti poručim još jednom (mada sam bio dovoljno jasan i ranije) - možeš da mi se napaseš muda sa tim pitanjima koje imaš za mene. Ne pokušavaj bilo kakve gluposti da radiš u Boru. Raduj se nekim normalnim stvarima u životu (na primer, odličnoj kafi koju ti skuva najbolja od svih ženica ili uspesima sinova), a s tim foliranjem šta ćeš da pitaš kolege da ti objasne, odjebi!

Slavko Bovan је рекао...

Odličan kandidat za predsednika ESS, zar ne Žeco?

Анониман је рекао...

Biće tu izgleda još kandidata za predsednika ESS.

Бранислав Никић је рекао...

Slavko, ja smatram da su mi svi enigmati koje poznajem prijatelji i po tom kriterijumu nikoga ne favorizujem. S druge strane ako se moji prijatelji međusobno ne cene, vređaju i svađaju, NE ŽELIM da se stavljam na ničiju stranu niti podržavam takav metod njihove rasprave. Zorana podržavam zato što je vrhunski enigmata i što mislim da bi kao takav bio mnogo više od koristi za ESS nego što bi štetio. Kao predsednik bi sigurno radio u korist saveza i enigmatike u Srbiji, a ne na štetu. S druge strane, tako bi morao da postane mnogo tolerantniji prema drugima, pa i prema tebi, a ne bi imao ni razloga da napada ESS jer bi bio njegov predsednik.

Анониман је рекао...

Cije rasprave?

ENIGMOTEKA је рекао...

Ero stvarno si smešan ako misliš da ja ili Bane podržavamo govor mržnje.
Naravno da osudjujemo Zoranov ispad na Koloniji ali ne vidim razlog zašto ne podržati enigmatu koji bi radio za dobrobit enigmatike.
Meni ne smeta što ti podržavaš i kuneš se u lika o čijem moralu nemam reči.
Ti meni zbog tog možda jedinog propusta u mom bavljenju enigmatikom ne možeš da oprostiš taj ispad na Koloniji zarad iskrenog prijateljstva koje smo imali svih ovih godina...e pa šta dalje reći.

Анониман је рекао...

Evo i ja se kandidujem.
J.J.

Анониман је рекао...

Živeo J.J.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Ako se na skupštini ESS bude birao mister popularnosti, onda predlažem Bovanu i drugim protivnicima moje kandidature da im glavni adut bude to što sam vrlo neprijatne naravi kad se naljutim. Nema sumnje da će na takvom terenu izvojevati laku pobedu.

Ako se, međutim, za čelnog čoveka enigmatskog saveza traži čovek koji će pošteno raditi da donese pozitivne promene, onda mi nekako deluje logičnijim da se akcenat stavi na postignute uspehe i rezultate. Naravno, u tom slučaju neću biti ja u problemu, nego oni koji su nepošteni i koji bi radije da ponovo pričaju o tome da sam problematična ličnost, da sam zreo za psihijatriju, a ko zna, pošto nemam ženu i decu možda sam i gej?!

Nije stanje u srpskoj enigmatici loše i nisu ostala samo tri registrovana kluba u ESS zbog mog temperamenta.

Slavko Bovan је рекао...

Žeco, mislio sam da se izražavam jasno, ali očigledno nisam precizan jer neke stvari moram da ponovim hiljadu puta.

Ne podržavam nikakvog "lika" već podržavam funkciju koju obavlja "lik", isto kao što sam podržavao Lazarevića ili kao što bih podržavao tebe da si izabran (valjda pamtiš da sam za tebe glasao?)

Ti nemaš jedan propust (kolonija i gnusni rebusi) već najmanje dva. Nakon što je prošlo to što je prošlo na koloniji ti ipak ZR-a, čije postupke osuđuješ, predlažeš za predsjednika saveza. Drugim riječima tebi je svejedno to što tvog prijatelja dotična individua svakodnevno po internetu maltretira i naziva najpogrdnijim imenima. E, pa to nije u redu. Naravno, to se neće odraziti na moj odnos prema tebi, i da si bio hrabar i sebe predložio za mjesto predsjednika ESS, vjerovatno bi opet imao moj glas.

Ako koji slučajem ZR bude izabran za predsjednika ESS (u što sumnjam!) moj odnos prema njemu lično naravno neće biti isti kao sa bilo kojim drugim enigmatom iz Srbije (SVIMA OSTALIMA) ali kao predsjedniku bio bi krajnje korektan (kao prema MŽ, ML,...)

Hajde da postavimo ovako stvari. Da si ti "kretenčina" i sl svakodnevno i permanentno, da li bi ti prijatno bilo da se ja grlim i ljubim sa čovjekom koji te tako časni. Ne bi!

To da je pomenuti dobar za mjesto predsjednika ESS (ako zanemarimo njegovu netrpeljivost prema meni) možda govori činjenica i to što nije

Slavko Bovan је рекао...

Bane, sasvim je u redu da se ne miješaš u rasprave. Problem jeste to što nema rasprave.
Ako pažljivije pogledaš, samo jedna strana "u sukobu" drugu stranu čašćava epitetima koje ni pas s maslom ne bih pojeo.

Ponavljam, da tebe neko tako iz dana u dan maltretira, moguće je da se i ja ne bih direkto uplitao u to, ali svakako ne bih rekao "Mene se ne tiče to što jedan moj prijatelj drugog mog prijatelja naziva najpogrdnijim imenima, ja ću mu svakako dati podršku."

Dakle, moj odnos prema tebi je isti, ali moraš i ti mene da razumiješ. Uopšte nije prijatno da stalno budem na stubu srama a da niko (niko) ne kaže jasno i glasno "Nije u redu"!

Slavko Bovan је рекао...

Kod obraćana Žeci nedostaje dio teksta

...i dalje predsjednik SZS. Vjerovatno je razlog to što "je SZS postavio na zdrave noge i sad hoće isto da uradi sa ESS". (ovdje ide ironičan smiješak)

Meni se čini da je stvar ipak drugačije prirode. (Upitajte članove SZS-a pa nas upoznajte sa njihovim odgovorom u Boru)

Izvinjavam se na uzurpiranom prostoru. Neću više. Pozdrav.

Анониман је рекао...

E pravi si zatupljivač.

Quizmaster је рекао...

Naravno, to što priča Bovan nije ništa tačno i njegov navodni imidž prijatnog, srdačnog i poštenog kolege nije ni približno takav.

U više navrata je govorio da sam psihijatrijski slučaj, rugao mi se što me u mojim četrdesetim godinama i dalje izdržavaju moji požrtvovani roditelji penzioneri. Stalno me naziva individuom i kreaturom, što se zna da u žargonskom značenju ima negativnu konotaciju (isto kao da je napisao da sam kreten, debil ili retard). U diskusije ne ulazi sa činjenicama i dokazima kao ja, nego samo ponavlja da lažem kao pas. Sklon je ismejavanju i šegačenju na račun ljudi koji opravdano protestuju zbog stanja u savezu. Mislim da bi takva vrsta bezobrazne komunikacije koju Bovan primenjuje, sa ciljem da skrene pažnju sa tematike i suštinskih problema, naterala i mnogo strpljivije i tolerantnije ljude od mene da mu dodele te epitete zbog kojih on glumata da je neka žrtva.

Podsetiću takođe da je Bovan ranije psovao i vređao Nikolu Živanovića, briljantnog kolegu koji nema mrlja u životu i karijeri. Koliko znam, Nikola odonda sa njim ne komunicira, što Bovanu ne smeta da glumi nekog vatrenog navijača srpske reprezentacije u rešavanju logičkih problema i sudokua. Pre toga bilo mu je mnogo da plati 10 evra članarine za SZS. Vrlo iskreno navijanje za naše logičare, nema šta.

Pre neku godinu Velibor Marjanović mi je lično u Valjevu rekao kako se razočarao u Bovana zbog nečasne uloge koju je odigrao u njegovom isključenju iz Enigmatskog saveza Srbije. Ja čisto sumnjam da njih dvojica sada imaju neke prijateljske kontakte. Međutim, pre nekoliko meseci video sam na Bovanovom blogu kako daje informaciju o Veljinom učešću u kvizu "Potraga", kao da su u najmanju ruku dobri ortaci.

Prema tome, to što Bovan tvrdi da je nekom prijatelj nipošto ne znači da mu on zaista i jeste prijatelj. Vi mu verujte ako hoćete, pa čak se i družite sa njim, meni taj folirant više nije prijatelj i male su šanse da mi ikad ponovo bude.

Анониман је рекао...

Индивидуа или појединац је појединачно биће, јединка, целовита особа, различита од свих других људи. У филозофији, појам индивидуа означава аутономну, самосвесну и самосвојну јединку, појединца којем властита егзистенција постаје важан проблем. У психотерапији, индивидуа је у средишту пажње, а дефинисана је као систем структурисане јединствености. Целокупна психологија бави се, заправо, индивидуама, њиховим искуством и понашањем, али ипак, од психолошких дисциплина њоме се највише баве, психологија личности и клиничка психологија. Такође, индивидуа (појединац) је у центру пажње социјалног рада иако се приступи проширују и на породицу, групу и заједницу.

Анониман је рекао...

Да ли ви смењујете Живанића или Бована?
Збуњени посматрач

Quizmaster је рекао...

U moru besmislica koje je Bovan stigao da napiše danas (sa ciljem da time skrene pažnju sa Živanićevog lopovluka i svoje podrške koju mu pruža) možda je najbezveznije to što je pokušao da ironično komentariše moj učinak kao prvog predsednika SZS, čime mi samo daje mogućnost da se pohvalim nekim činjenicama.

Kao predsednik SZS učinio sam sve što je članstvo očekivalo od mene, pa i više od toga. Održavali smo redovno sjajne enigmatske i logičke šampionate (na kojima je nastupilo više stotina takmičara), bili smo učesnici svetskih prvenstava, uplaćivali smo redovno članarinu u World Puzzle Federation. Uspeli smo da dovedemo i neke nove mlade i talentovane članove, poput Branka Ćeranića koji je stigao do srebrne medalje na sudoku prvenstvu sveta.

Prema tome, jasno je da sam SZS postavio na zdrave noge, ali me je to što sam organizovao iscrpelo u svakom pogledu, tako da se nisam kandidovao za naredni mandat. Na mesto predsednika je došao Zoran Tanasić, direktor lizing kompanije "Lipaks" i menadžer koji je bio sposoban da prebrodi probleme koje donosi svetska ekonomska kriza. Premda nam u finansijskom pogledu ne cvetaju ruže, učestvovali smo na svim velikim međunarodnim takmičenjima. Time se pokazalo da je nakon mog mandata SZS imao zdrave temelje i kvalitetno ljudstvo, bila je samo potrebna rokada na čelu da se naš zajednički put nastavi novim snagama i energijom.

Trenutno sam nezaposlen, imam vremena, energije i spreman sam da svoje znanje i ideje stavim u službu svih klubova i enigmata u Srbiji. To naravno ne znači da napuštam SZS, u kome ću svoj doprinos davati plaćanjem članarine, učešćem na turnirima i organizacijom nekih takmičenja. Ko veruje u moje kvalitete i postignute uspehe i rezultate, nek glasa za mene, a ko ima problema sa poštenim pristupom i pozitivnim promenama koje donosim, njemu nek Živanić i dalje bude svetionik.

Анониман је рекао...

Biće to jedno lijepo druženje u Boru.
Veoma me raduje susret s kolegama.

Quizmaster је рекао...

Neverovatno si jadan s tom svojom potrebom da stalno naglašavaš kako voliš druženje i veselja, kao da drugi ljudi ne umeju da uživaju i samo ti znaš da se zajebavaš. Idi na tvoj veseli blog, pa piši šta si jeo i popio danas, čitaoci su oduševljeni takvim budalaštinama.