недеља, 29. децембар 2013.

"Deep Purple za ljubitelje enigmatike"


Ljubitelji enigmatike već su navikli da Zoran Radisavljević priređuje sjajna takmičenja, uključujući tu i ono za sam doček Nove godine. Tradicija se nastavlja, a novogodišnji ZEZ 14 (Zoranove enigmatske zavrzlame 14) počeće 31. decembra u 23:00 i trajaće do 1. januara u 23:00. 

Najboljeg rešavača očekuje vrlo lepa nagrada: karta za koncert Deep Purple! Ovi velikani rok muzike gostuju u Beogradu 18. februara, tako da će pobednik takmičenja imati priliku da sa autorom takmičenja ide na koncert. Nagrada se ne može preneti na drugoga, ali postoji mogućnost zamene - da se dobitniku pošalje paket slatkih proizvoda, što je takođe primamljivo. 

Pored te glavne nagrade biće još nekih lepih nagrada, od kojih će jedna svakako biti za najuspešnijeg rešavača koji pošalje rešenja do 3 časa ujutro. Sistem takmičenja je takav da rešavači mogu u dva navrata da šalju svoje odgovore, a jedan takmičar moći će da osvoji maksimalno dve nagrade. Napominjemo da na turniru ima i negativnih poena, pa oni koji žele da se naspavaju nakon novogodišnjeg dočeka to će koštati izvestan broj poena - ne mnogo, ali ko zna, možda i to može da odluči pobednika! 

Linkovi za zadatke biće postavljeni na ovom blogu i na forumu "Enigma kafe". Dobro došli i ugodna vam zabava!

MAGIČNI ŠTITOVI 7x9


субота, 21. децембар 2013.

PREMETALJKA (101)


PAS NA VRHU HIMALAJA


Рупи је имала само осам месеци када ју је Џоана Лефсон спасила са депоније. Тамо су је оставили претходни власници и сигурно би угинула да је остала још само један дан. Данас Рупи има 11 месеци и постала је први пас који је освојио Монт Еверест. 
„Мислила сам да ћу морати да је носим део пута, али је она увек била весела и ишла испред мене“, каже Џоана. 
Да ли сте ви некад удомили неку напуштену животињу?

понедељак, 16. децембар 2013.

TRIJUMF MARKA OBRADOVIĆA


Nakon dva meseca i deset zanimljivih kola završena je 5. Liga rešavača. U konkurenciji 23 takmičara trijumfovao je Marko Obradović, koji je zbog učešća na Svetskom zagonetačkom prvenstvu u Pekingu propustio prva dva kola, ali je uspeo da se plasira u plej-of i u njemu stigne do svoje treće šampionske titule. Srebrnu plaketu Saveza zagonetača Srbije osvojio je Ivan Andonov, a bronzanu Rade Goljović. 

U završnoj rundi, slično polufinalnim mečevima, presuđivale su nijanse. Zagonetke su bile dosta teške i u sebi su skrivale neke zamke, ali naši sjajni rešavači uspeli su da odgonetnu svih deset zadataka. Najviše muka im je zadala osmosmerka sa slovom “O“, koju je rešio samo Marko Obradović. 

Pored zlatne plakete SZS, Marko Obradović će za nagradu dobiti i nagradno putovanje, koje je u saradnji sa agencijom “Ivontravel“ iz Novog Sada obezbedio domaćin bloga “Enigmoteka“, Željko Dimović. Svi takmičari od 1. do 4. mesta dobiće za nagradu knjigu Mikloša Marotija “Mozgonetke“, dok će oni od 5. do 8. mesta, kao i prvo troje iz utešne grupe, dobiti neku knjigu u dogovoru sa autorom takmičenja Zoranom Radisavljevićem. 

Zahvaljujemo se svima koji su svojim učešćem doprineli da ovo takmičenje bude vrhunsko, a ovom finalnom rundom ujedno je na efektan način završen tradicionalni 14. Memorijal Tomislava Munišića. Inače, zanimljivo da je autor takmičenja napravio previd misleći da je ovo 4. Liga rešavača, shvativši tek danas da je zapravo peta po redu. Dosadašnji šampioni Lige rešavača bili su Marko Obradović (2009, 2010, 2013), Milan Sečujski (2011) i Ilija Đurković (2012). 

Finale: 
Marko Obradović - Ivan Andonov 8:7 

Za 3. mesto: 
Rade Goljović - Ilija Đurković 7:6 

Za 5. mesto: 
Vladimir Obradović - Sreten Perić 4:4 (pobednik Obradović, zbog bolje startne pozicije)

Za 7. mesto: 
Đorđe Karna - Mladen Marković 0:0 (pobednik Karna) 

Utešna grupa: 
1. Branislav Nikić - 6 poena 
2. Dejan Spasić - 2 

Konačan plasman u utešnoj grupi: 
1. Branislav Nikić - 7 poena 
2-3. Sanda Reić Tomaš, Dejan Spasić - 4 
4-5. Branislav Nikolić, Luka Pavičić - 2 
6-15. Nataša Petrović, Aleksandar Pantelić, Nikola Petkovski, Milica Jokanović, Miodrag Bata Babović, Mihajlo Džudžar, Kosta Željski, Branimir Arsić, Ratko Bulajić, Danijel Milošević - 1

Rešenja zadataka iz 10. kola možete videti ovde.

DESETO KOLO


Zadatke za deseto kolo LIGE REŠEVAČA
možete preuzeti na ovoj adresi.
Ugodna vam zabava i srećno.

недеља, 8. децембар 2013.

REZULTATI 9. KOLA


Polufinaliste Lige rešavača, shodno fazi takmičenja, dočekali su nešto teži zadaci, koji su u sebi krili i neke zamke. Posle neizvesne borbe u finale su se plasirali Marko Obradović i Ivan Andonov, dok će se za treće mesto boriti Rade Goljović i Ilija Đurković. 

Večerašnji komplet zagonetaka je napravljen tako da svaki zadatak u sebi ima neki fazon sa engleskim jezikom. Na primer, u poslednjem zadatku štos je bio da se slovo engleske abecede koje nedostaje izgovara "kju". Budući da je s leve strane stavljen zarez (što znači da iz fraze mora da se oduzme početno slovo), rešenje tog rebusa je JUNE DO STAJE ("kju" nedostaje), a ne može da se prizna KUNE DO STAJE. Upravo ovaj detalj odlučio je polufinalni meč između Radeta Goljovića i Ivana Andonova. 

U drugom polufinalnom meču protivnici su takođe bili ujednačeni, a pobednika je presudio slovni sudoku, težak zadatak koji je uspeo da reši samo Marko Obradović. Vredi još zabeležiti da su večerašnje zadatke vrlo dobro rešavali Vladimir Obradović (5 poena) i Sanda Reić-Tomaš (4), dok su zbog obaveza bili sprečeni Đorđe Karna i Mladen Marković, što je njihovim protivnicima olakšalo pobedu. 

Rezultati polufinalnih mečeva: 
Marko Obradović - Ilija Đurković 5:4 
Rade Goljović - Ivan Andonov 3:4 

Razigravanje od 5. do 8. mesta: 
Đorđe Karna - Sreten Perić 0:2 
Vladimir Obradović - Mladen Marković 5:0 

Utešna grupa: 
1. Sanda Reić - Tomaš - 4 poena 
2-3. Dejan Spasić, Branislav Nikolić - 1 

Trenutni plasman u utešnoj grupi: 
1. Sanda Reić Tomaš - 4 poena 
2-4. Branislav Nikolić, Dejan Spasić, Luka Pavičić - 2 
5-15. Branislav Nikić, Nataša Petrović, Aleksandar Pantelić, Nikola Petkovski, Milica Jokanović, Miodrag Bata Babović, Mihajlo Džudžar, Kosta Željski, Branimir Arsić, Ratko Bulajić, Danijel Milošević - 1 

Finalna runda će (ukoliko ne bude neke promene) biti održana u ponedeljak, 16. decembra, pošto uobičajeni nedeljni termin nije moguć.

Rešenja zadataka iz 9. kola možete videti ovde.

DEVETO KOLO


Zadatke za deveto kolo LIGE REŠAVAČA 
 možete preuzeti na ovoj adresi
 Ugodna vam zabava i srećno!

RADOVI KOLEGA (68)


PREMETALJKA (100)

Aktuelni premet Luke Pavičića 
o novosadskoj antiporočnoj smotri

CENILI BI TAJNE!

четвртак, 5. децембар 2013.

MANIFESTACIJA "IN JE BITI CLEAN"


U novosadskom Studiju M danas je održana manifestacija "In je biti clean". Među brojnim štandovima bila je i Enigmatska radionica, koju sam priredio uz tri nagradne igre. Učesnici takmičenja, mahom gimnazijalci, prikazali su solidno poznavanje enigmatskih veština, uživajući u glavolomkama koje sam pripremio. Najviše se istakla Lena Sekerić, pobedivši u rešavanju osmosmerki i ukrštenih reči, dok je u kvizu pobednica bila Jelena Pisarov. Najuspešniji takmičari su za nagrade dobili moje knjige "World of Anagrams" i "Put ka vrhu", diplome Saveza zagonetača Srbije, kao i razne robne nagrade. 

Pored toga, u toku dana brojni posetioci štanda dobili su odgovore na sve što ih zanima o enigmatici, a niko od njih nije otišao praznih ruku jer je promotivnog materijala bilo dovoljno. Zahvaljujem se kolegama Draganu Nikoliću, Miletu Jankoviću, Ivanu Rudiću i Željku Dimoviću, koji su štand opskrbili raznim časopisima i doprineli da ova promocija enigmatike ostane svim gostima u lepom sećanju.
Zoran Radisavljević

недеља, 1. децембар 2013.

REZULTATI 8. KOLA


Četvrtfinalna runda protekla je, kako se očekivalo, u vrlo neizvesnoj borbi. Zadaci su bili takvi da su pružali šansu i slabije plasiranim takmičarima, pa je na kraju došlo do značajnih promena u plasmanu. 

Komplet rešenja prvi je poslao Ilija Đurković u 20:48, ali on je napravio grešku u osmosmerci, misleći da je sastavljač greškom stavio T umesto K. Međutim, u donjem redu nije bio ČIKAGO, nego ČITAGONG, grad u Bangladešu koji ima oko 3,8 miliona stanovnika! Zahvaljujući ovom Ilijinom previdu bonus poene osvojio je Marko Obradović, čija rešenja su prispela minut kasnije. Zanimljivo, istu grešku napravio je i Vladimir Obradović, no njemu taj poen ne bi naročito značio. 

Pored Marka Obradovića istakao se i Rade Goljović, koji je takođe rešio svih šest zadataka (u 20:55) i na taj način stigao do drugog mesta u generalnom plasmanu. Vodeći rešavač nakon prvih sedam kola, Ivan Andonov, pogrešio je u šahovskom problemu, no ipak je sa pet poena uspeo da se plasira u polufinale kao trećeplasirani, dok će sa četvrte pozicije startovati Ilija Đurković.

Plasman rešavača u 8. kolu: 
1. Marko Obradović - 10 poena 
2. Rade Goljović - 9 
3-4. Ilija Đurković, Ivan Andonov - 5, 
5. Đorđe Karna - 4, 
6-8. Vladimir Obradović, Mladen Marković, Sreten Perić - 2 

Plasman nakon četvrtfinala: 
1. Marko Obradović - 12 poena 
2. Rade Goljović - 10 
3. Ivan Andonov - 10 
4. Ilija Đurković - 9 
5. Đorđe Karna - 7 
6. Vladimir Obradović - 3 
7. Mladen Marković - 3 
8. Sreten Perić - 2 

Polufinalni parovi su: 
Marko Obradović - Ilija Đurković, 
Rade Goljović - Ivan Andonov, 
dok će od 5. do 8. mesta razigravati ovi parovi: 
Đorđe Karna - Sreten Perić, 
Vladimir Obradović - Mladen Marković.

U polufinalnim mečevima gleda se ko će rešiti više zadataka, a u slučaju nerešenog rezultata prednost imaju rešavači koji su bolje rangirani nakon ove runde. 

U utešnoj grupi se, nažalost, javio samo Luka Pavičić, koji je zabeležio 1 poen. Nadamo se da će i drugi rešavači pronaći vremena da se uključe u ovo uporedno takmičenje, jer biće nagrada i u njemu. Naravno, takmičari iz utešne grupe će u naredne dve runde rešavati iste zagonetke kao polufinalisti i finalisti.
Rešenja iz 8. kola možete preuzeti ovde.

PREMETALJKA (99)


OSMO KOLO



Zadatke za osmo kolo LIGE REŠAVAČA 
 možete preuzeti na ovoj adresi
 Ugodna vam zabava i srećno!

PREMETALJKA (98)