петак, 27. септембар 2013.

USKORO NA BLOGU: LIGA REŠAVAČA!


Ljubitelje zagonetaka uskoro očekuje lepo nagradno takmičenje na ovom blogu. 
U nedelju, 13. oktobra, počinje 4. Liga rešavača, koja će trajati deset kola, odnosno do 15. decembra. 
Raznovrsne zadatke tokom deset nedelja pripremaće novosadski enigmata Zoran Radisavljević
Kao i prethodnih godina, preovlađivaće klasična enigmatika, ali će rešavači imati prilike da oprobaju i neke logičke i kviz specijalitete. 
Kompletne propozicije objavićemo nekoliko dana pre početka takmičenja. Tradicionalni prijatelj enigmata, novosadska turistička agencija "Ivontravel", za pobednika Lige rešavača obezbeđuje jednodnevno putovanje, dok će deo nagrada (plakete i enigmatsku literaturu) pokloniti autor ovog takmičenja. 

Dok čekate Ligu rešavača, podsećamo da je 1. oktobra na forumu "Enigma kafe" zakazano još jedno nagradno takmičenje, u rešavanju zagonetaka koje su sastavili braća Đorđe i Miloš Karna
Ovi mladići do sada su beležili odlične rezultate na kvizovima, a sad prelaze i u klasične enigmatske vode, pa se nadamo da ćete biti zadovoljni onim što su pripremili.

четвртак, 26. септембар 2013.

Zagonetka broj 13 u prodaji!!!


Od četvrtka 26. septembra 2013. godine na svim kioscima u Srbiji i Crnoj Gori možete kupiti trinaesti broj enigmatskog lista "ZAGONETKA" koji se štampa na 52 strane velikog formata na roto papiru sa kolornim koricama. 
List donosi 80 vrhunskih skandinavki i osmosmerki!!! 
Cena je više nego popularna samo 60 dinara!!!

недеља, 22. септембар 2013.

Promocija enigmatike



Juče je u Budimpešti na par punktova vršena promocija enigmatskih časopisa koji izlaze u Mađarskoj.
Promoterke su se naravno obradovale kada su prepoznale enigmatu iz Srbije.

среда, 18. септембар 2013.

Zoranove igrarije (7)


12. Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste


Poštovani ljubitelji enigmatike, jedno od najstarijih enigmatskih takmičenja u regionu, Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste, biće održano i ove godine, a pored interneta moći ćete da ga redovno pratite i na stranicama beogradskog časopisa "Enigmatika"! 
Propozicije takmičenja možete pogledati na ovoj adresi.

уторак, 17. септембар 2013.

Rođendan "Natoševića"


Somborsko ED "Dr Đorđe Natošević" danas slavi svoj dvadesetpeti rođendan. Zaljubljenici enigmatike osnovali su tačno pre 25 godina, tačnije 17. septembra 1988. godine, u prostorijama Građevinske radne organizacije "Dušan Staničkov" enigmatsko društvo u želji da omiljene aktivnosti koje su upražnjavali u slobodnom vremenu nastave na organizovan način. 
Tome je prethodila osmišljena i temeljna priprema, koju je obavio inicijativni odbor na čelu sa agilnim profesorom Radislavom Batom Marinkovićem, svestranom ličnošću, dokazanom i na polju enigmatike. Spretno je rukovodio radom Društva sve do prerane smrti 1993. godine, da bi ga nasledio njegov pulen ŽD, koji danas obavlja dužnost predsednika ovog udruženja.
I pokojni Marinković, i kasnije Dimović, vešto su animirali brojne pristalice raznolikih vidova enigmatike, pa je Društvo postajalo sve brojnije i vrlo brzo sticalo članove širom zemlje, tadašnje Jugoslavije.
Od samog početka somborsko ED je kako brojem članova, tako i rezultatima, stalo uz bok tada najstarijem jugoslovenskom društvu, onom u Bjelovaru.
Društvo je prvih 5-6 godina postojanja imalo oko 150 članova, da bi vremenom, kako je dolazilo do raspada Jugoslavije, taj broj srazmerno padao.
Danas je ED "Natošević" posle raznih perioda uspona i padova, što se tiče aktivnosti, ponovo jedno od aktivnijih u Srbiji.
Naravno posebno se ponosi organizacijom Enigmatskih kolonija, kojih je do sada bilo 15.

четвртак, 12. септембар 2013.

Tekst o Koloniji

U "Somborskim novinama" od 06. septembra objavljen je tekst o XV "Enigmatskoj koloniji". Možete ga preuzeti ovde.

недеља, 8. септембар 2013.

ПЕТНАЕСТИ СУСРЕТ (7)


Спонзори овогодишње манифестације, без којих домаћини не би гостима приуштили овако угодан боравак и разноврстан садржај, били су: Културни центар „Лаза Костић“, сомборска Препарандија, Арт салаш „Вишинка“, атеље „Булат“, сомборски уметник Горан Лекић, сликарка из Куле Снежана Давидовић, винарија „Драгић“ из Риђице, Туристичка агенција „Ивонтравел“ из Новог Сада и новосадски издавачи енигматске штампе „SKANDI PRESS“ и „EN-PRESS“.

Radovi sa Kolonije (5)


Ovaj dvostruki anagram je još Lukin doprinos Koloniji.

Premetaljka (71)

Direktno sa "Farme"

ПЕТНАЕСТИ СУСРЕТ (6)


Други дан Енигмоколоније традиционално је предвиђен за састављање "Насловњака". Требало је саставити што бољи анаграм од неког наслова из новина које су тог дана понуђене учесницима ("Ало", "Информер" и "Курир").
Одлуком жирија најбољи "Насловњак" саставио је Зоран Радисављевић, који је од наслова из "Курира" - ПАОРИ НЕЗАДОВОЉНИ НАСТАВЉАЈУ ПРОТЕСТ саставио анаграм ЗАСЕЈАНА НОВА ПОЉОПРИВРЕДНА ЉУТИТОСТ!
Друго место заузео је такође његов анаграм ОН СМЕЋЕ - МАСАКРИРА, УБИЈА! од наслова "Обама сам креће на Сирију" (Ало).
Треће место освојио је анаграм Мирка Ранчића ПА, СКРОМАН ЛИК?! од наслова "Мрка посланик" (Информер).

FAVORIT i u Crnoj Gori!


Od ovog broja "Favorit" se može naći 
i na kioscima u Crnoj Gori!

Premetaljka (70)


Žecolomke (45)


Jedan od zadataka iz kompleta za rešavanje na Koloniji.

петак, 6. септембар 2013.

Zoranove igrarije (6)


ПЕТНАЕСТИ СУСРЕТ (4)


У вечерњим сатима уследио је веома занимљив квизовкашки турнир, који се играо након "реализације" награде за све колонисте. После одличних партија највише се показао млади Марко Радосављевић, који је "одржао лекцију" већ провереним мајсторима ове игре.
У борби за треће место Тепшић је савладао Никића.
Треба напоменути да би турнир свакако био још јачи да су играли и домаћини Ранчић и Димовић.

Žecolomke (44)

Reagovanje na premetaljku 


Premetaljke (67)


четвртак, 5. септембар 2013.

ПЕТНАЕСТИ СУСРЕТ (3)


Субота је осим посете Арт салашу, била предвиђена за редовне дисциплине Енигматске колоније: решавање загонетака, супер-квизовку, састављање "Насловњака", стваралаштво и обавезно дружење.
У поподневним сатима у просторијама ЕД одржано је такмичење у решавању загонетака. Задатке које је припремио ЖД најбрже је решио Зоран Радисављевић. Друго место заузео је Бане Никић, док је трећи био Драган Толоманоски
Након решавања загонетака уследила је награда за све учеснике Енигмоколоније, "прасе на ражњу", које су спонзорисали новосадски издавачи Иван Рудић и Миле Јанковић.

ФАВОРИТ број 17 у продаји!!!


Од четвртка 05. септембра 2013. године на свим киосцима у Србији можете купити седамнаести број енигматског листа "ФАВОРИТ" који се штампа на 36 страна великог формата на рото папиру са колорним корицама. 
Лист доноси 36 стране врхунске енигматике, са мноштвом скандинавки и укрштених речи, а ту су и друге енигматске загонетке (осмосмерке, анаграми, пирамиде, магични ликови...). 
Цена је више него популарна, само 50 динара.

среда, 4. септембар 2013.

Radovi sa Kolonije (3)


Ovaj anagram je Lukin doprinos Koloniji. Na slici naš domaćin Jene Višinka "nagrađuje" Baneta tapšanjem po ramenu.

ПЕТНАЕСТИ СУСРЕТ (2)


Субота је почела „радно“. У преподневним сатима уследио је одлазак на Арт салаш „Вишинка“ где је веома љубазни домаћин, сомборски сликар Јене Вишинка, приредио изненађење енигматама задавши им две теме за анаграмирање. 
У овом „ad hok” надметању најбоље су се снашли Бранислав Никић из Пожаревца који је на задату тему ЈЕНЕ ВИШИНКА СЛИКАР саставио анаграм: СНИЈЕ КИШНИ АКВАРЕЛ и Зоран Радисављевић из Новог Сада, који је од задатих слова АРТ САЛАШ У ГРАДИНИ саставио НАША ИГРА СЛУТИ РАД. 
Жељко Димовић је у име енигмата уручио домаћину поклон скандинавку посвећену њему, коју је касније најбрже успео да реши Миле Јанковић, новосадски енигмата и издавач великог броја енигматских часописа.
Ево и осталих радова на задате теме:
ЈЕНЕ ВИШИНКА СЛИКАР
НИЈЕ КРИВ НЕКИ САЛАШ - Зоран Радисављевић
НЕКИ АС, ШЕЈКИН РИВАЛ! - Зоран Радисављевић
ЈА НЕКИ САВРШЕНИ ЛИК - Жељко Димовић
КРИЈЕ САЛАШКИ НЕВИН...лик! - Зоран Милуновић
НАЈВИШЕ ИСКРЕН ЛИК - Мирко Ранчић
И САЛАШКИ НЕВЈЕРНИК - Драган Радосављевић
НЕВИН ЈЕ САЛАШКИ КИР - Саша Чолаковић и Драган Толоманоски
САКРИВЕНИ ЈЕ НАШ ЛИК - Марко Радосављевић
ВЕЛИК ЈЕ НАШ И КРАСНИ...брк! - Милутин Тепшић
НИЈЕ НЕКИ САЛАШ КРИВ - Милутин Тепшић
ЛЕНКИ НАЈВИШЕ КРАСИ - Милутин Тепшић
АРТ САЛАШ У ГРАДИНИ
НАШ СТАРИ ЛУГ, А РАДИ - Бранислав Никић
ГРАЛ И ДУША СТАРИНА - Драган Толоманоски
 А ДРАГИ ШАРЛАТАН - Зоран Илијашевић
ИГРА Л` ДУША СТАРИНА? - Мирко Ранчић
ДИРНУ ЛИ ГА САТАРАШ? - Драган Радосављевић
АУ СТРАШАН, АЛИ И ДРАГ - Милутин Тепшић
У НАШАРА ДРАГИ СТИЛ - Милутин Тепшић
САГРАДИШ РИТУАЛАН? - Жељко Димовић