субота, 31. август 2013.

Marko najuspešniji kvizovkaš


Na upravo završenom turniru u super-kvizovci nakon veoma zanimljive borbe najviše uspeha imao je mlađani Marko Radosavljević iz Valjeva, nova nada srpske enigmatike.

Vreme je za večeru


Nakon "napornog" radnog dana došlo je vreme za klopu!!!

Skandika


Učesnici "Enigmokolonije" rešavali su na salašu skandinavku posvećenu našem domaćinu. Najuspešniji u rešavanju bio je Mile Janković.

Art salaš "Višinka"


U prepodnevnim satima kolonisti posetili ART SALAŠ "VIŠINKA" gde nam je domaćin, somborski slikar Jene Višinka, zadao dve teme za anagramiranje.
Najuspešnije anagrame sastavili su Branislav Nikić - SNIJE KIŠNI AKVAREL (Jene Višinka slikar) i Zoran Radisavljević - NAŠA IGRA SLUTI RAD (Art salaš u Gradini).

Salaš u srcu grada


Prenosim Vam deo atmosfere sa sinoćnjeg druženja učesnika XV "Enigmokolonije". Bilo je veooooma veselo, što se i podrazumeva "U tem Somboru".
Jučerašnji dan bio je predviđen za uživanciju, a danas krećemo sa "ozbiljnim i radnim delom".

петак, 30. август 2013.

Povećava se broj učesnika


U međuvremenu pristiglo još "kolonista". Već se krenulo s "ozbiljnim" razgovorima. Atmosfera je već odlična, a tek se okupljamo. Početak obećava mnoooogo.

Počela XV Enigmatska kolonija


Dolaskom prvih gostiju u prostorije ED "Natošević" počela petnaesta po redu "Enigmokolonija".

четвртак, 29. август 2013.

Овог викенда у Сомбору


Zoranove igrarije (4)


MALA NOSI "PEH"! 
Junakinja ovog anagrama (kojim najavljujemo takmičenje "Crven ban" u Somboru) je rumunska teniserka kojoj su prevelike grudi pravile problem u igri, pa ih je hirurškim putem smanjila. 
Izgleda da joj je ta odluka bila dobra za karijeru, pošto je počela da osvaja značajne turnire, ali su ljubitelji ženskog tenisa ostali uskraćeni za nesvakidašnji prizor.

понедељак, 26. август 2013.

У сусрет "Енигмоколонији"


Учесници 15. " Енигмоколоније" играће супер-квизовку, састављаће "Насловњаке", решаваће загонетке, састављаће енигматске радове, решаваће "Црвен бан" задатке, уживати на сомборском салашу и дружити се у клупским просторијама.

Premetaljka (66)


недеља, 25. август 2013.

Zoranove igrarije (3)


Popunite polja brojevima tako da se u svakom redu i svakoj koloni nalazi pomešano šest uzastopnih brojeva (na primer, od 3 do 8). Polja sa istim brojevima se ne smeju dodirivati dijagonalno.

среда, 21. август 2013.

Anagramni konkurs (1)


Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" povodom ovogodišnje "Enigmatske kolonije" petnaeste po redu, raspisalo je anagramni konkurs na zadanu temu. Zadatak je bio sastaviti čist anagram od sledećih slova: PETNAESTA ENIGMATSKA KOLONIJA.
Radove su poslali: Dinko Knežević, Mihajlo Džudžar, Gojko Mandić, Luka Pavičić, Ranko Skopal, Slavko Bovan, Sreten Perić, Vojislav Trumpić, Zdenko Capan, Anica Milošev, Tomislav Popović, Gordana i Vladimir Šarić.
U toku je izbor najboljih anagrama.

Mitekove čarolije (5)


Premetaljka (63)


уторак, 20. август 2013.

"Crven ban" na Enigmokoloniji!!!

Ljubitelje enigmatike koji dođu u Sombor očekuje veoma interesantno takmičenje "Crven ban", u rešavanju enigmatskih zadataka problematične sadržine. 
Nakon završetka 15. Enigmatske kolonije zadaci će biti objavljeni na blogu u rubrici "Zoranove igrarije". 
"Crven ban" je, da podsetimo, zbirka erotskih pesama koje je po Srbiji sakupljao Vuk Karadžić. Knjigu je 1979. godine objavio književnik i esejista Blagoje Jastrebić, odabravši 121 pesmu od 367 koliko ih je sačuvano u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. 
Objavljivanje knjige izazvalo je burne reakcije, pošto su Jastrebiću zamerali da je Vuk predstavljen na nedoličan način, ali se Jastrebić branio time da "sve to pripada narodu i kulturi ovog naroda". 
Evo i ilustracije kakve zagonetke mogu očekivati takmičari. Na slici vidimo pevačicu Mariju Šerifović, koja je natpisom na majici tražila pravdu za učesnike Beosonga, a dobila je...

понедељак, 19. август 2013.

XV ENIGMATSKA KOLONIJA


Poštovane kolege, prijatelji bloga, enigmatike i nezaboravnog druženja. Rukovodstvo ED "Natošević" Vas poziva na jubilarnu petnaestu po redu "Enigmokoloniju" u godini kada slavi 25 godina od postojanja i uspešnog delovanja. Dođite da zajedno obeležimo ovaj naš jubilej.
Donatori Društva su obezbedili gratis aranžman za sve učesnike ovogodišnje manifestacije. Vaše je samo da puni dobrog raspoloženja dođete u Ravangrad.

Radovi kolega (48)


Mitekove čarolije (4)


Premetaljka (62)


недеља, 18. август 2013.

Zoranove igrarije (2)


Sa desne strane je napisano koliko se slova iz datih reči pojavljuje u rešenju. Putem logičkog zaključivanja (slično "mastermajndu") potrebno je otkriti koja su tražena slova, a zatim ih i anagramirati da bi se dobilo konačno rešenje. Oba zadatka se odnose na ličnosti iz grčke mitologije.

субота, 17. август 2013.

Други дан "Енигмоколоније"


Субота, 31. август 
- 09.00 часова - доручак 
- 09.30 часова - Одлазак на један од сомборских салаша 
- Састављање "Насловњака" 
- 14.00 часова - ручак 
- 14.30 часова - Одлазак у Енигматски клуб (турнир у супер-квизовци) 
- Након турнира енигматски разговори и дружење уз музику

среда, 14. август 2013.

Mitekove čarolije (3)


Premetaljka (60)


SPONZOR "ENIGMATSKE KOLONIJE"


Zlatni sponzor Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević".
Turistička agencija "Ivontravel" iz Novog Sada je još pre par godina prepoznala prave vrednosti!!!

Žecolomke (43)


Premetaljka (59)


Први дан 15. "Енигмоколоније"


Петак, 30. aвгуст 
- до 15 часова - окупљање учесника у Геронтолошком центру у Сомбору (Првомајски булевар бб) 
- 15.15 часова - ручак 
- 16.00 часова - Отварање Колоније и изложбе 
- 16.15 часова - Трибина (25 година "Натошевића" - Куда иде ЕСС
- 19.00 часова - вечера - Дружење колониста уз тамбураше

недеља, 11. август 2013.

Žecolomke (42)


Zoranove igrarije (1)


Od večeras se kao autor ovom blogu pridružuje i novosadski enigmata Zoran Radisavljević, čije radove ćete moći da vidite nedeljom u rubrici "Zoranove igrarije"
U prvom izdanju rubrike imamo aktuelan anagram o sprinteru sa Jamajke, koji je osvojio treće mesto u trci na 100 metara na svetskom prvenstvu u Moskvi, iza zemljaka Jusejna Bolta i Amerikanca Džastina Getlina.

Premetaljka (57)

Aktuelno
Treća na SP u Moskvi